Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Drevostavby zažívajú nebývalú popularitu, šetria náklady i životné prostredie

Zverejnené: 27. 5. 2021

Hľadaním čo najkvalitnejších a najlepších riešení na bývanie často privedie investorov k rozhodnutiu postaviť drevostavbu. Tie sa pre svoje nesporné výhody, efektívne využitie energií a kvalitné materiály tešia čoraz väčšej obľube. Vďaka využitiu prírodných a recyklovateľných materiálov sú šetrné nielen k svojim obyvateľom, ale aj k životnému prostrediu.

Drevostavby sú skvelým riešením aj pre tých najnáročnejších užívateľov. Vďaka maximálne efektívnemu využitiu všetkých materiálov je možné v drevostavbe dosiahnuť vynikajúce výsledky – či už energetické alebo akustické. O zvyšujúcej sa obľube drevostavieb svedčí aj množstvo stavieb, ktoré v roku 2020 postavili spoločnosti pod záštitou Asociácie dodávateľov montovaných domov. Celkovo sa vybudovalo 497 rodinných domov, 12 objektov (škôlky, hotely) a 12 nadstavieb, dokopy o 3 % viac než v roku 2019.

Ideálnym doplnkom drevostavieb je minerálna izolácia, ktorá je tiež vyrobená z prírodných, recyklovateľných materiálov a šetrná k životnému prostrediu. „Minerálne izolácie spoločnosti URSA dosahujú najlepšie tepelnoizolačné, akustické a protipožiarne parametre na trhu. Drevostavby sú tak vďaka nim skutočne ekologickým a zdravým riešením,“ vysvetľuje Tereza Vojancová, architektka zo spoločnosti URSA.

Difúzne uzavretá alebo otvorená konštrukcia? Vyberte vhodný typ

Počas plánovania drevostavby zvažujeme dve možnosti konštrukcie: difúzne otvorenú alebo difúzne uzavretú. Difúzne otvorená konštrukcia umožňuje určitému množstvu vodnej pary prenikať konštrukciou, vďaka čomu viac odoláva drobným nepresnostiam v stavbe a lepšie regeneruje. Difúzny odpor jednotlivých vrstiev steny musí klesať smerom z interiéru do exteriéru. „Množstvo prenikajúcich vodných pár reguluje parobrzda. Výhodou parobrzdy je umožnenie spätného prepúšťania vodných pár do interiéru počas letného obdobia,“ uvádza architektka Vojancová zo spoločnosti URSA.

V porovnaní s tým difúzne uzavretá konštrukcia zamedzuje prenikaniu vodnej pary do konštrukcie. Smerom do interiéru treba použiť parozábranu, ktorá bráni nežiadúcemu prenikaniu vlhkosti do vnútorných častí konštrukcie. Precízne vyhotovenie všetkých napojení a prelepenie spojov zaistí 100 % tesnosť parozábrany.

„Je na každom, ktorú z uvedených konštrukcií do drevostavby využije. Každá z nich má svoje výhody. Osobne však pri výstavbe drevostavby odporúčam pracovať s difúzne otvorenou konštrukciou. Tá je síce drahšia, avšak bezpečnejšia, pretože má väčší potenciál vysychať, vďaka čomu sa konštrukcia v drevostavbách lepšie regeneruje,“ uzatvára Vojancová.

Výber ideálnych materiálov do drevostavby

Spojením drevostavby a minerálnej izolácie vzniká príjemné, vnútorne zdravé prostredie vytvorené z prírodných materiálov. Ich kombináciou je možné zaistiť požadovaný komfort pre koncového užívateľa. Minerálna izolácia na báze skla je rokmi aj tradíciami preverenou izoláciou do rámových konštrukcií. Jedným z produktov portfólia spoločnosti URSA je minerálna izolácia URSA GLASSWOL. Tú z viac ako 90 % tvoria suroviny pochádzajúce z obnoviteľných zdrojov, ako sú recyklovateľné sklo a piesok. Výnimočná je aj tým, že je nehorľavá, ľahká, pružná a tvarovo stála. „Minerálna izolácia URSA GLASSWOL je skvelou voľbou na výplň šikmých striech, drevostavieb i sadrokartónových priečok,“ vysvetľuje Tereza Vojancová a dodáva: „URSA GLASSWOL je ekologickým a zdravým riešením do vašich domovov, pretože je skutočne šetrná k životnému prostrediu.“

URSA GLASSWOL. Zdroj: Archív firmy URSA
URSA GLASSWOL. Zdroj: Archív firmy URSA

Detailne premyslené, kvalitne vyhotovené

Dobre premyslená a kvalitne izolovaná konštrukcia s použitím minerálnej izolácie URSA nepochybne zaistí spokojnosť koncového užívateľa. Budova bude skutočne funkčná a maximálne efektívna, dosiahne komfortné akustické i tepelnoizolačné vlastnosti. Minerálna izolácia URSA je navyše nehorľavá, s triedou reakcie na oheň A1, čím zvyšuje požiarnu bezpečnosť celej konštrukcie. Výsledná drevostavba s použitými minerálnymi izoláciami URSA tak bude zdravým, príjemným a bezpečným priestorom v prospech svojho užívateľa i jeho okolia.

O spoločnosti URSA

Spoločnosť URSA SK, s. r. o. úspešne pôsobí na slovenskom stavebnom trhu viac ako 18 rokov a je jedným z predných dodávateľov tepelných, akustických a protipožiarnych minerálnych izolácií. Pevné miesto značky URSA svedčí o tom, že kvalita výrobkov predávaných pod touto značkou má na slovenskom trhu veľký význam. Všetky ponúkané produkty sú prvotriednej kvality. Sú plne recyklovateľné a ani ako odpad nezaťažujú životné prostredie. Spoločnosť URSA patrí medzi členov Asociácie výrobcov minerálnych izolácií, Cech Strechárov Slovenska a Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky. Podrobné informácie týkajúce sa produktov spoločnosti URSA vám radi poskytnú odborníci na zateplenie (tech.poradce@ursa.com).

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy URSA
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama