Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Získajte dokonalé ticho pomocou minerálnej izolácie

Zverejnené: 11. 3. 2021

Hľadáte vhodné riešenie akustiky už existujúcej konštrukcie? Alebo sa chystáte na novostavbu a chcete zaistiť čo najnižší prenos zvuku? Ochrana pred hlukom patrí medzi základné požiadavky stavieb. Nie vždy sa však rieši včas a k spokojnosti konečného užívateľa či majiteľa objektu. Minerálne izolácie vyrobené spoločnosťou URSA majú zvukovo absorpčné vlastnosti, a sú tak skvelými pomocníkmi na znižovanie prenosu zvuku vo vnútorných priestoroch.

Zvuková pohltivosť je schopnosť materiálu absorbovať dopadajúci zvuk. Činiteľom zvukovej pohltivosti je potom pomer pohlteného akustického vlnenia k dopadajúcim zvukovým vlnám. Tento pomer nám určuje triedu zvukovej pohltivosti – a produkty URSA sa klasifikujú triedou A. Táto trieda je najvyššia a zaisťuje maximálnu pohltivosť zvuku. Vhodnými materiálmi do zvukových priečok sú URSA FONO 38, URSA SILENTIO 33 či URSA SILENTIO 38. „Minerálne izolácie URSA zachytávajú zvukovú energiu a čiastočne ju menia na tepelnú. Je nevyhnutné, aby izolácia bola v konštrukcii vzduchotesne uzavretá. Čím tesnejšie budú obálkové konštrukcie aplikované, tým je minerálna izolácia v pohlcovaní hluku výkonnejšia. Okrem toho minerálna izolácia URSA bráni nielen prenikaniu hluku, ale aj tepla a má dobré protipožiarne vlastnosti,“ vysvetľuje Tereza Vojancová, architektka zo spoločnosti URSA.

URSA SILENTIO 33 je prémiová nekašírovaná, tepelná, akustická a protipožiarna doska
z minerálnej vlny na báze skla. Je vhodná do stavebných konštrukcií s vysokými požiadavkami
na akustický komfort, tepelný odpor a požiarnu bezpečnosť. Dopomáha k dosiahnutiu vysokých
hodnôt vzduchovej nepriezvučnosti vysoko exponovaných priečok v suchej výstavbe. Svojou
objemovou hmotnosťou výrazne prevyšuje bežné priečkové izolácie a tým zvyšuje požiarnu odolnosť
konštrukcií v suchej výstavbe. Jej súčiniteľ prestupu tepla ju radí do skupiny najvýkonnejších izolácií
dostupných na trhu. Okrem vynikajúcej spracovateľnosti je výnimočná v triede tolerancie hrúbky, čo zaisťuje dokonalé vyplnenie všetkých dutín konštrukcie.
URSA SILENTIO 33 je prémiová nekašírovaná, tepelná, akustická a protipožiarna doska z minerálnej vlny na báze skla. Je vhodná do stavebných konštrukcií s vysokými požiadavkami na akustický komfort, tepelný odpor a požiarnu bezpečnosť. Dopomáha k dosiahnutiu vysokých hodnôt vzduchovej nepriezvučnosti vysoko exponovaných priečok v suchej výstavbe. Svojou objemovou hmotnosťou výrazne prevyšuje bežné priečkové izolácie a tým zvyšuje požiarnu odolnosť konštrukcií v suchej výstavbe. Jej súčiniteľ prestupu tepla ju radí do skupiny najvýkonnejších izolácií dostupných na trhu. Okrem vynikajúcej spracovateľnosti je výnimočná v triede tolerancie hrúbky, čo zaisťuje dokonalé vyplnenie všetkých dutín konštrukcie.

Hluk šíriaci sa vzduchom i konštrukciou

Pri riešení akustiky stavebných konštrukcií rozlišujeme dva základné pojmy: vzduchovú a kročajovú nepriezvučnosť. Aby sme sa maximálne vyvarovali akémukoľvek šíreniu hluku budovou, je nutné riešiť obidva typy.

„Zvuk sa vzduchom šíri veľmi dobre a našou snahou v objektoch je toto šírenie čo najviac eliminovať pomocou účinných konštrukcií,“ hovorí Tereza Vojancová a dodáva: „Pri vzduchovej nepriezvučnosti nám teda ide o zamedzenie šírenia hluku vzduchom, medzi miestnosťami v objekte alebo medzi vonkajším priestorom a vnútornou miestnosťou. Dôležité je myslieť aj na bočné cesty šírenia hluku a izolovať zo všetkých strán.“ Čím je hodnota vzduchovej nepriezvučnosti vyššia, tým je konštrukcia akusticky odolnejšia.

Kročajová nepriezvučnosť už svojím názvom napovedá, že ide o schopnosť materiálu izolovať hluk spôsobený chôdzou, behom, pádom telesa, jednoducho hluk spôsobený pohybom predmetov po finálnej podlahe, schodisku apod. „Tu pozor, na rozdiel od vzduchovej nepriezvučnosti – čím je hladina kročajovej nepriezvučnosti (resp. kročajového hluku) nižšia, tým je konštrukcia akusticky odolnejšia,“ poukazuje na rozdiel v meraní Tereza Vojancová zo spoločnosti URSA.

Získajte akustický komfort!

Spoločnosť URSA ponúka jedny z najkvalitnejších minerálnych izolácií na trhu. Vďaka nim chránite seba a svojich blízkych pred hlukom, a tým zvyšujete akustický komfort svojho bývania.

URSA FONO 38 je difúzne otvorená, akustická izolácia z minerálnej vlny na báze skla. Je dodávaná
vo forme roliek. Najvyšší možný efekt dosahuje v ľahkých konštrukciách priečok. Maximálne
odoláva hluku, bránia prestupu tepla a eliminuje požiarne riziko stavieb. Izolácia URSA FONO 38
prevyšuje požiadavku SDK deliacich priečok na objemovú hmotnosť izolačného materiálu 15 kg/m3. Index zvukovej pohltivosti αw = 1,00 pre hrúbky 100 a 75 mm. αw = 0,85 pre 50 mm.
URSA FONO 38 je difúzne otvorená, akustická izolácia z minerálnej vlny na báze skla. Je dodávaná vo forme roliek. Najvyšší možný efekt dosahuje v ľahkých konštrukciách priečok. Maximálne odoláva hluku, bránia prestupu tepla a eliminuje požiarne riziko stavieb. Izolácia URSA FONO 38 prevyšuje požiadavku SDK deliacich priečok na objemovú hmotnosť izolačného materiálu 15 kg/m3. Index zvukovej pohltivosti αw = 1,00 pre hrúbky 100 a 75 mm. αw = 0,85 pre 50 mm.

Výhody realizácie priečky s izoláciou URSA:

  • chránite seba a svojich blízkych pred hlukom,
  • zvyšujete akustický komfort svojho bývania,
  • šetríte miesto, pretože s tenšími priečkami môžete získať lepšie akustické parametre než s hrubšími murovanými,
  • máte najlepšiu možnosť ochrany tepla, ktorú vám priečka s minerálnou izoláciou URSA GLASSWOOL prinesie,
  • minerálne izolácie dosahujú najvyššiu triedu požiarnej ochrany, sú kvalifikované triedou A1 ako nehorľavé,
  • jednoducho sa aplikujú do konštrukcie,
  • ide o suchý proces montáže bez väčšieho znečistenia,
  • rýchla výstavba bez zbytočných technologických prestávok,
  • výrazne znížite vlastnú hmotnosť priečky v porovnaní s masívnymi stenami,
  • špičkové riešenie dosiahnete pri dodržaní všetkých zásad odporúčaní montáže,
  • vzduchotesné vyhotovenie zaistí ten správny akustický komfort.

Akustická predstena – rekonštrukcia bez stavebného povolenia

Typickým nedostatkom panelových domov je ich vysoká priepustnosť hluku z ulice, susedného bytu či chodby. URSA navrhuje riešenie, ktoré výrazne zlepší kvalitu vášho bývania a nie je naň treba zháňať stavebné povolenie. Je možné vybudovať akustickú predstenu, ktorá technicky priľne zvnútra k už hotovej stene a začne fungovať ako dodatočná izolácia. Navyše pomôže vášmu domovu zlepšiť vzduchovú nepriezvučnosť o preukázateľných 6 dB, pričom hrúbka aplikovanej vrstvy je len 4,25 cm a hodí sa na rekonštrukcie i novostavby. „Tento systém sa skladá z najkvalitnejšej minerálnej izolácie, ktorá je momentálne na trhu dostupná – URSA GLASSWOOL. Minerálna izolácia URSA GLASSWOOL je skvelou voľbou na výplň šikmých striech, drevostavieb i sadrokartónových priečok. URSA GLASSWOOL je ekologickým a zdravým riešením do vašich domovov,“ odporúča architektka Vojancová.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív spoločnosti URSA
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama