Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Dva svety na jednom mieste. Kúpeľná prvorepubliková hotelová budova v kontraste s moderným wellness

Zverejnené: 30. 6. 2020

Nenásilné a celkom symbolické spojenie tradície a modernej architektúry. To je presne to, čo charakterizuje známy hotel v Luhačoviciach, ktorý si v minulosti obľúbili napríklad známi českí herci Vlasta Burian, Adina Mandlová alebo Milan Kundera. Dnes návštevníci okrem pôvodnej historickej budovy so zachovanou prvorepublikovou atmosférou môžu využiť aj novú prístavbu reprezentujúcu súčasnú generáciu najmodernejšieho hoteliérstva a kúpeľníctva.

Architektúra novej časti, skladajúca sa zo štvorposchodovej nadzemnej časti a dvoch suterénnych podlaží, je tvarovo inšpirovaná starovekými palácmi

Malebné kúpeľné mesto Luhačovice na pomedzí Hanácka, Valašska a Slovácka patrí samo o sebe k českým architektonickým zaujímavostiam. Ťažko u nás totiž budete hľadať iné miesto, kde sa nenásilne snúbi toľko rozmanitých a zdanlivo neprepojiteľných štýlov ako práve tu. Okrem typického funkcionalistického komplexu kolonády, ktorý je dielom brnianskeho architekta Oskara Pořísky, môžete obdivovať aj ďalšie symbolické stavby ako napríklad Jurkovičov dom v štýle ľudovej secesie s tradičným dreveným hrázdením, kde je aj viac ako po sto rokoch zjavná nezmazateľná stopa "básnika dreva" architekta Dušana Jurkoviča. Do jeho poňatia kúpeľov potom v roku 1909 zasiahol vtedajší mladý projektant Emil Králik a to stavbou Domu Bedřicha Smetanu, ktorý je dnes nielen popredným dielom geometrickej secesie s množstvom originálnych umeleckoremeselných diel v interiéri. Táto architektonická symbióza zaistila areálu návrh na zápis do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. A práve medzi týmito štýlovo rozmanitými kúpeľnými budovami nájdete dvojicu, ktorá spája históriu so súčasnosťou. Reč je o pôvodnej budove luxusného Spa & wellness hotelu Alexandria, ktorá zastupuje architektúru tridsiatych rokov a o novej prístavbe reprezentujúcej moderné poňatie obrazu kozmopolitného prelínania štýlov a kultúr územia, ktorými na svojich ťaženiach prešiel Alexander Veľký.

Exteriér pôvodnej časti hotela Alexandria. Autormi stavby sú Alexander Lozovský, ktorého meno hotel nesie a tiež Rudolf Hrabě
Exteriér pôvodnej časti hotela Alexandria. Autormi stavby sú Alexander Lozovský, ktorého meno hotel nesie a tiež Rudolf Hrabě

S atmosférou prvej republiky

Dnešný koncept luhačovického hotelu Alexandria nadväzuje na viac ako osemdesiatročnú tradíciu, kedy od slávnostného otvorenia v roku 1939 patril ku klenotom kúpeľných hotelov v republike a medzi strediská modernej spoločnosti. Svoju noblesu a majestátnosť si udržal dodnes. Veľkú zásluhu na tom má architekt pôvodných návrhov Alexander Lozovský, ktorého meno hotel nesie a ktorý budovu navrhol spolu s Rudolfom Hrabětem, ale aj rozsiahla citlivá rekonštrukcia v rokoch 2008-2011. Len ešte jedna otázka, než sa úplne ponoríme do jeho architektúry: Viete, aký svadobný dar dostala manželka architekta Lozovského? Určite už tušíte, že to bol práve hotel Alexandria – jednoducho, aj svadobný dar môže byť takto veľkolepý.

Interiér nočného klubu, pre zachovanie atmosféry je pri návšteve vyžadovaný príslušný dress code
Interiér nočného klubu, pre zachovanie atmosféry je pri návšteve vyžadovaný príslušný dress code

Na nutnú rekonštrukciu potom hotel Alexandria čakal už roky a akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice ju poňala veľkoryso, avšak s úplnou úctou k pôvodným návrhom pre zachovanie miestneho genia loci. „V rámci rekonštrukcie, ktorá je dielom architektov Marcela Turica, Libora Krištúfka a Vasila Soboty, boli napríklad odborne zreštaurované cenné prvky mobiliáru, svetlá a sanitárna technika. Predovšetkým ale boli vykonané rozsiahle búracie práce a kompletná zmena dispozície troch ubytovacích podlaží," uvádza MUDr. Eduard Bláha, generálny riaditeľ spoločnosti Kúpele Luhačovice, a. s. Touto zmenou tiež novo vzniklo 23 luxusných dizajnovo ladených izieb a rovnako tak boli štýlovo adekvátne úpravy dvoch podlaží spoločných priestorov - klubu s tanečným parketom vyzdobeného fotografiami prvorepublikových známych umelcov, aj francúzskej reštaurácie, ktorej interiér zostal aj naďalej plný nevšednej elegancie, či už ide o repas pôvodného nábytku, veľkoformátové obrazy, mramorové obklady, krištáľové lustre, zrkadlá, veľkoplošné originálne obrazy, pozlátené lunety alebo lustre a ďalšie interiérové doplnky potiahnuté pravým zlatom. To všetko má len umocniť gurmánske zážitky návštevníkov tejto reštaurácie, ktorej kuchynské zázemie je vybavené tou najlepšou varnou technikou.

Čriepky z histórie: Kuchyňa a víno zachránilo hotel pred výbuchom

Kvalitná kuchyňa hotelu Alexandria nebola pre hostí lákadlom len v minulosti, ale je ním aj dnes. Veď vo svojej dobe tu často večeriaval kráľ komikov Vlasta Burian ale takisto aj herečka Adina Mandlová alebo Milan Kundera a celý rad ďalších známych osobností ... Vy si dnes môžete vychutnať napríklad tunajší vyhlásený Chateaubriand, kávu z miestnej pražiarne, alebo vyskúšať zážitkovú gastronómiu v podobe šambrovania koňakov či flambovania priamo pri vašom stole.

Kvalitná kuchyňa hotela je lákadlom už mnoho rokov. V minulosti tu večerali napríklad Vlasta Burian, Adina Mandlová alebo Milan Kundera
Kvalitná kuchyňa hotela je lákadlom už mnoho rokov. V minulosti tu večerali napríklad Vlasta Burian, Adina Mandlová alebo Milan Kundera

Ostatne na zážitky, hoci nie tak celkom príjemné, bola bohatá aj celá história hotela. Vedeli ste napríklad, že počas druhej svetovej vojny bol hotel Alexandria zabavený pre nemecké vojenské účely a 30. apríla 1945 bola dokonca ohrozená jeho existencia? S blížiacim sa koncom vojny totiž nemeckí vojaci, podľa rozkazu na demoláciu hotela, namontovali okolo jeho nosných stĺpov nálože dynamitu, takže stačilo málo a hotel by sme dnes len ťažko obdivovali. Všetko však zachránil Vincenc Jančařík, vtedajší prevádzkovateľ Francúzskej reštaurácie. Keď prišla do hotela skupina nemeckých vojakov s jasným cieľom, ponúkol im s pohotovou mysľou, pre získanie času, posledné tri litre červeného vína a ponáhľal za Obersturmbannführerom, ktorý k nemu počas večerov v Alexandrii získal priateľský vzťah. „Hovorili sme napríklad o športe, povedal som mu, že som mal svoju jedenástku, ale že sme mali dresy ušité z nemeckej vlajky, ktorá visela na hoteli Palace, to som neprezradil," spomína pán Jančařík v knihe Svadobný dar. Veliteľ potom osobne prišiel do Alexandrie, rozkaz k demolácii zrušil a tak vďaka osobnej odvahe zostala zachovaná architektonická perla jedného z najmalebnejších českých kúpeľných miest.

Morské akvárium v priestore recepcie wellness centra
Morské akvárium v priestore recepcie wellness centra

Piesková, terakotová, čierna. Aj taká je Alexandria!

V hoteli Alexandria vás však pri bližšom pohľade dosť možno prekvapí ešte jeden svet, ktorý stojí za objavenie. Aký? Nová moderná prístavba s najväčším luhačovickým wellness centrom v štýle starovekých rímskych kúpeľov!

„Obidve hotelové časti spája priame schodisko, ktoré zdobí unikátne nástenné dielo Stanislava Bittermanna. Jedná sa o cyklus na sebe nadväzujúcich abstraktných obrazov na tému Život a púť Alexandra Makedonského', ktoré okúzlia či už v celku – existenciou a vývojom dejovej linky – tak aj v detaile, teda prácou s farbou a štruktúrou,” uvádza riaditeľ Eduard Bláha.

Architektúra novej časti, skladajúca sa zo štvorposchodovej nadzemnej časti a dvoch suterénnych podlaží, je potom tvarovo inšpirovaná starovekými palácmi, budova má tvar zrezaného ihlanu na obdĺžnikovom pôdoryse. Na fasáde sú použité kamenné obklady z čiernej žuly a žíhaného pieskovca, ktoré boli tradičnými stavebnými materiálmi od Egypta až po Macedónsko. Aj preto farebná škála interiérov novej budovy vychádza zo základnej trojkombinácie farieb používanej starovekými kultúrami: piesková či zlatá, terakotová a čierna a samotné izby dotvárajú štýlové detaily egyptskej maľby na papyrus alebo sošky božstiev.

Medzi obľúbené wellness zážitky patrí parný kúpeľ Rasul
Medzi obľúbené wellness zážitky patrí parný kúpeľ Rasul

Čo sa potom týka samotného wellness centra, jeho vstupnému priestoru dominuje recepčný pult z mramoru priamo z Egypta, inšpirovaný nálezom sarkofágu Ramsesa III. Navyše si tu môžete oddýchnuť na pohodlných kreslách priamo pri morskom akváriu s pravými koralmi a sasankami. Prvé podlažie balneoprevádzky je zasa inšpirované starogréckym motívom labyrintu, ktorý symbolizoval životnú púť človeka od narodenia až k určitému životnému cieľu. „Začiatok tejto púti predstavuje hlavný vstup do wellness, hľadanie životného cieľa je symbolizované spleťou chodieb, na ktoré sú navešané ako koráliky na niť jednotlivé wellness zážitky - parný kúpeľ, bylinkový kúpeľ, soľný kúpeľ, laconium, orientálny parný kúpeľ Rasul, fínska sauna, ochladzovacie sprchy a ľadová studňa, terapia rôznych foriem, vôní a farieb i privátne wellness," vysvetľuje riaditeľ Bláha, a ešte dopĺňa: „ Výhodou tiež je, že do hotela je privedený liečivý prameň, takže si hostia môžu vychutnať aj cenné bonusy kúpeľného zázemia - prameň totiž vďaka tomu môžeme využívať na uhličité kúpele, ktoré sú inak doménou liečebných pobytov. To potom plne korešponduje aj s ponúkanými komplexnými službami, keď napríklad v rámci pobytu Medical wellness je možné využiť aj služby kúpeľného lekára."

Druhému podlažiu wellness centra potom dominuje bazén s rozmermi 16 × 8 metrov s vodným zálivom a dvoma zlatými svetielkujúcimi slnkami na dne bazéna. Celý priestor je obložený krémovým a zlatistým travertínom a jeho výrazným prvkom je tiež presklený panoramatický výťah s točitým schodiskom prepájajúcim obe podlažia, aj travertínová kaskádovitá fontána.

Celý priestor wellnessu je obložený krémovým a zlatistým travertínom
Celý priestor wellnessu je obložený krémovým a zlatistým travertínom

Bublinky pod širokým nebom

Na milovníkov netradičných kúpeľných zážitkov čaká aj nová relaxačná zóna s dvoma vírivkami priamo pod holým nebom, ktoré si hotel nadelil v minulom roku k svojim osemdesiatym narodeninám. Vírivky inšpirované plavbami Alexandra Veľkého a preto zabudované do pódia v tvare lodnej provy (predná časť trupu lode), dve tieniace plachty evokujúce plachty lode, s ktorými sa pohráva vietor, výhľad na jazierko s leknami a na záhony s bambusmi a levanduľami, aj jedinečný panoramatický rozhľad na vyhlásené kúpeľné mesto. „Nové vírivky zaisťujú nielen relaxáciu, ale aj netradičný zážitok na pozadí tradičnej kúpeľnej atmosféry. Je to skrátka ideálna možnosť, kde môžete zabudnúť na stres, a čo viac, nie je kvôli tomu potrebné vážiť dlhú zahraničnú cestu," uvádza riaditeľ Eduard Bláha. To všetko sú tiež dôvody, prečo hotel Alexandria tento rok obhájil už ôsme víťazstvo v kategórii štvorhviezdičkových hotelov a wellness & spa hotelov v Zlínskom kraji v rámci udeľovania prestížnych cien Czech Hotel Awards a vôbec prvýkrát sa stal absolútnym víťazom v kategórii Wellness & Spa.

Autor: Aneta Filipová
Foto: Kúpele Luhačovice, a. s.

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama