Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Wellness v domácom prostredí. Ako si vytvoriť svoje súkromné spa?

Zverejnené: 2. 6. 2020

Predstavte si, že máte vo svojom obydlí privátne wellness, do ktorého môžete ísť, kedy sa vám len zachce. Domáce wellness je vždy čisté, určené iba pre vás a vašu rodinu, a navyše výrazne navýši hodnotu domu či bytu. Pri jeho zariaďovaní je ale potrebné premyslieť množstvo vecí, na ktoré sa vám pokúsi objasniť nasledujúci článok.

Wellness už dávno nie je výsadou luxusných hotelov, môžete si ho užiť aj doma. Rýchly rozvoj technológií, dizajnu a najrôznejších materiálov dnes umožňujú komukoľvek zariadiť si wellness podľa svojich predstáv.Autor: Zastolskiy Victor

Pojem wellness znamená cestu k súladu mysle, duše a tela a ide ruka v ruke so zdravým životným štýlom. Jeho história siaha až do čias starovekého Egypta a antiky. Už v týchto časoch začali ľudia využívať výhody horúcich liečivých prameňov. Väčšinou išlo o skaly napustené vodou, ktoré boli ohrievané kameňmi vhadzovanými do vody. Dnes takisto mnoho ľudí po celom svete nedá na wellness dopustiť.

Domáce wellness má oproti tomu verejnému mnoho výhod. V prvom rade ponúka absolútne súkromie a pokoj. Relaxovať tu môžete kedykoľvek počas dňa a navyše bez platenia vstupného. V poslednej dobe sa v niektorých hoteloch vyšplhala hodina privátneho prenájmu na skutočne vysoké sumy. Ak teda wellness centrá navštevujete radi a často, vložené financie do súkromnej alternatívy sa vám čoskoro zhodnotia.

 Foto:   Breslavtsev Oleg
Foto: Breslavtsev Oleg

Wellness v paneláku, je to možné?

Po prvé je potrebné si premyslieť, kde bude domáce wellness umiestnené. Ideálnou možnosťou je pochopiteľne samostatná miestnosť či aspoň priestor nad 15 m². Pod pojmom wellness si každý predstaví niečo trochu iné. Ale odpočinok ako v luxusnom kúpeľnom rezorte si môžete užiť pokojne aj v malej panelákovej kúpeľni. Napríklad Fíni, milovníci saunovania, si úplne bežne vybavujú kúpeľne vo svojich bytoch malými elektrickými suchými saunami pre jednu až dve osoby. Ich montáž nie je nič ťažké a prevádzka takisto nepatrí k drahým záležitostiam.

Pobytom v miestnosti so sviečkami a esenciálnymi vonnými olejmi docielite liečivú aromaterapiu. Zdroj: Caio Pederneiras
Pobytom v miestnosti so sviečkami a esenciálnymi vonnými olejmi docielite liečivú aromaterapiu. Zdroj: Caio Pederneiras

Príjemné prostredie však mnohokrát vytvorí aj samotná masážna vaňa plná horúcej vody, vonné sviečky a príjemná hudba. Ak nechcete robiť väčšie investície, stačí obyčajnú vaňu alebo sprchovací kút vybaviť masážnymi tryskami. Trendom moderných kúpeľní sú tiež sprchy s veľkým priemerom ružice či s tryskami zabudovanými na veľkej ploche. Dažďové sprchové hlavice je dnes možné zakúpiť už od 40 Eur. Výstavba väčšieho domáceho wellness sa väčšinou nezaobíde bez odborných firiem a projektantov. Prejdete tak množstvu problémov, ktoré môžu pri jeho zariaďovaní nastať - od vysokej spotreby energií až po vlhkosť.

Čo všetko spadá do ponuky?

Privátne wellness je nielen oáza pokoja, ale často tiež priestor plný kompromisov. Ponuka zariadení je dnes naozaj pestrá, ale je potrebné brať do úvahy veľkosť dostupného priestoru. Medzi základné vybavenie domácich kúpeľov patrí takzvaný whirlpool (bazénik s vírivými tryskami a pohodlnými sedačkami), ktorý v malých priestoroch plne nahradí vaňa s masážnymi tryskami. Najnáročnejšiu formu vodného wellness predstavuje swim spa čiže bazén s protiprúdom. Ďalším skvelým zariadením pre relax je sauna. Medzi najpopulárnejšie typy patria fínska a parná sauna alebo infrakabíny. Saunový domček sa môže objaviť aj na záhrade. Samotný proces saunovania potom ozvláštnia farebné meniace sa svetlá v rámci modernej kolorterapie.

Foto: Slavun
Foto: Slavun

V prípade, že sa rozhodnete pre saunu, nemali by ste zabúdať ani na tzv. ochladzovňu. Tá môže mať podobu tradičného vedra, sprchy alebo špeciálneho bazénika. Súčasťou súkromného wellness môže byť tiež Kneippov chodník, ktorý si možno predstaviť ako systém štyroch malých bazénikov s kameňmi, kde sa strieda horúca voda so studenou. Chodenie po Kneippov chodníku zlepšuje prekrvenie celého tela a vďaka otužovaniu posilní imunitu.

Vo väčšom súkromnom wellness by ďalej nemala chýbať odpočiváreň, kde si vychutnáte relax do posledného dúšku. Súčasťou odpočinkovej zóny môžu byť klasické ležadlá či cenovo nákladnejšie vyhrievané lavice. Ak ste milovníkmi slnka, popri infrasaune môžete priestor vybaviť aj soláriom alebo solárnou lúkou, v ktorej sú žiariče zavesené pod stropom.

Foto: urfin, shutterstock
Foto: urfin, shutterstock

Pri zariaďovaní relaxačnej zóny sa vyhnite rušivým krikľavým farbám. Ideálnou voľbou je tmavo modrá alebo zelená, k odpočinku nabáda aj žltá či neutrálne farby. Relaxačnú časť skvelo doplnia tiež vonné tyčinky a sviečky, soľné lampy či dekoratívne lávové kamene. Vo wellness možno zabudovať tiež efektívne osvetlenie, TV a audio techniku, alebo do priestoru začleniť ešte minibar, prípadne vinotéku. Fantázii sa medze nekladú. Na príjemnej atmosfére sa môžu podieľať aj vhodne zvolené obklady a prírodné materiály.

Drevo je jednoznačne vhodným materiálom ak chcete vo svojej kúpeľni navodiť pocit tepla a harmónie. Foto: NeonShot
Drevo je jednoznačne vhodným materiálom ak chcete vo svojej kúpeľni navodiť pocit tepla a harmónie. Foto: NeonShot

Súvisiace články:

Sauna - nevyhnutnosť v dnešnej dobe
Bazén ako súčasť rodinného domu

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama