Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Sauna - nevyhnutnosť v dnešnej dobe

Zverejnené: 6. 12. 2018

O saunách a ich zdravotných účinkoch bolo toho popísaného už mnoho, preto sa nebudeme dopodrobna venovať všetkým, spomenieme si len tie najdôležitejšie. Avšak v dnešnej dobe, kedy je ľudský organizmus neustále vystavovaný rôznym negatívnym vplyvom a toxínom, sa ako jediná záchrana javí neustále telo očisťovať tzv. detoxikovať. Bežnými doplnkami výživy a bylinami je to však nedostačujúce, takisto sa ľudia aj menej potia, dôvodom sú hlavne sedavé zamestnania a málo pravidelného pohybu a práce na čerstvom vzduchu, zlé dýchanie, nepravidelné a nedostatočné vetranie domácnosti, čo výrazne zhoršuje detoxikačné schopnosti organizmu a práve v tomto nám môže výrazne pomôcť saunovanie.

Saunovanie má mnoho pozitívnych zdravotných účinkov. V súčasnosti si môžme vybrať z mnohých typov sáun. Veľmi efektne pritom pôsobí exteriérová sudová sauna. (Foto: andy troj, shutterstock).

Zdravotné účinky saunovania

Pri pobyte v saune sa vyplavuje endorfín – hormón šťastia, ktorý podporuje dobrú náladu. Aj preto má saunovanie výrazný vplyv na tzv. neurovegetatívny systém. Fínska sauna má potom zásluhu na tom, že sa vám v noci dobre spí. Saunovanie odstraňuje tiež migrénové bolesti, vedie k ústupu nervozity a upokojeniu organizmu.

Pravidelné saunovanie tiež podporuje schopnosť výkonu – hlavne nasledujúci deň po saunovaní.

Rieši problémy celého tela – od studených nôh po rôzne chronické zápaly v tele.

Účinky sauny pôsobia na celé telo a všetky orgány. Konkrétne fínska sauna má pozitívny vplyv na astmu, boľavé kĺby a lupienku. Napomáha činnosti srdca, uvoľňuje dýchacie cesty a vylaďuje hormonálne funkcie.

Pri saunovaní dochádza k rozšíreniu kožných pórov a ciev, takže sa telo začne výrazne okysličovať, tým pádom sa zlepší dýchanie celej kože. Aj v prípade, ak na jeseň alebo v zime trpíte na studené nohy, môže byť práve saunovanie tým pravým riešením pre vás.

Posilňuje imunitu a je prevencia pred nachladnutím

Fínska sauna je dôležitou zložkou prevencie nachladnutia. Vplyvom saunovania totiž dochádza k rýchlejšiemu odstraňovaniu hlienu s nabalenými mikroorganizmami, k uvoľneniu hladkého svalstva, zlepšeniu dychu a k zvýšeniu tvorby obranných látok (imunoglobulínu A) priamo na sliznici. Hladina tejto látky sa v tele udržiava aj nasledujúcich 7 dní po saunovaní. Ďalším prejavom saunovania je aj vybudenie obrany tela a pokles krviniek, ktoré sú sprievodným javom zápalu a alergie. Organizmus, ktorý je takto prirodzene posilnený , je aj odolnejší voči rôznym prechladnutiam a virózam. Preto by ste v rámci prevencie mali saunovať aspoň raz (ideálne dvakrát) do týždňa. A čo vám lepšie zabezpečí pravidelné saunovanie ako to, že máte saunu priamo doma?

Typy sáun

Foto: kati finell, shutterstock
Foto: kati finell, shutterstock

Fínska sauna

Sauna je pôvodom fínske slovo, ktoré označuje malé vyhriate miestnosti slúžiace na saunovanie. Nie je sa teda čomu čudovať, že sauny sú najviac spájané práve s Fínskom a všeobecne so severskými krajinami, pretože práve tu sú sauny akousi neodmysliteľnou súčasťou krajiny. Fínska sauna je drevená a nachádzajú sa v nej kachle, ktoré je potrebné raz za čas poliať vodou, aby sa vzduch v saune zvlhčil, kvôli lepšiemu dýchaniu. Vo fínskej saune sa teplota vzduchu pohybuje od cca 75 až do 110 stupňov Celzia, pričom vlhkosť vzduchu sa pohybuje v rozmedzí 8 – 15 %.

Fíni poznajú tajomstvo kvalitnej regenerácie tela a mysle už po celé tisícročia, inšpirujte sa aj vy a nechajte na seba blahodarne pôsobiť účinky tradíciou preverenej fínskej saune rovnako, ako to robia milióny ľudí na celom svete.

Pobyt vo fínskej saune by sa na jednu etapu nemal presiahnuť 15 minút, pretože tu vplyvom vysokej teploty dochádza k intenzívnemu poteniu, vďaka čomu sa naša pokožka intenzívne zbavuje rôznych nečistôt. Vo fínskej saune tak povzbudzujeme látkovú výmenu.

Tu sa dajú tiež sauny rozdeliť podľa toho, či chceme fínsku saunu umiestniť do interiéru alebo do exteriéru. Ak ste už zažili saunovanie vo vonkajšej saune, určite oceníte nenahraditeľné kúzlo tejto procedúry. Potná kúra vo vonkajšej saune nás priblíži k prírode, veľmi príjemnou súčasťou je aj čerstvý vzduch, na ktorý zo sauny vychádzame a ochladenie si môžeme dopriať vo vonkajšom bazéne, kadi alebo v zime napríklad v snehu.

Kade sú novinkou, ktorá prichádza takisto zo Škandinávie a sú obľúbené pre rôzne formy saunovania, ale takisto sa dajú využiť aj počas roka na horúce kúpele.

Kúpacia kaďa. Foto: fusion studio, shutterstock
Kúpacia kaďa. Foto: fusion studio, shutterstock

Konštrukcia stien sauny je volená podľa klimatických podmienok a veľkosti stavby. Pod vonkajším palubovkovým obkladom sa odporúča vždy OSB doska, ktorá zaručuje pevnosť a konštrukčnú stálosť. Je možnú ju dodať aj pod vnútorný palubovkový obklad v prípade realizácií veľkých stavieb alebo drsnejším klimatických podmienok.

Švédska (suchá) sauna

Švédska sauna patrí medzi také druhy sáun, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí 100 až 110 stupňov Celzia, je tu však minimálna vlhkosť. Do tohto typu sáun by mali chodiť len skutočne zdraví ľudia, pretože saunovanie v tejto saune je pomerne náročné a zaťažujúce pre náš organizmus. Dýchame tu veľmi horúci vzduch, čo môže byť pre niektorých až nepríjemné. Rovnako ako fínska sauna, je aj švédska sauna postavená s veľmi kvalitného dreva.

Fínska aj švédska sauna sú zvyčajne postavené z veľmi kvalitného dreva. Foto: shutterstock
Fínska aj švédska sauna sú zvyčajne postavené z veľmi kvalitného dreva. Foto: shutterstock

Parná sauna

Pod pojmom parná sauna rozumieme vlhký teplý kúpeľ. Vlhkosť vzduchu v parnej saune dosahuje 80 – 100 %.

Oproti ostatným druhom sáun, ako je napríklad švédska sauna, má parná sauna nižšiu teplotu, okolo 40 – 55 stupňov Celzia. Táto sauna vytvára jedinečnú klímu, ktorá veľmi priaznivo pôsobí na ľudský organizmus. Aby mohla byť táto klíma zabezpečená, kabína nemôže byť vyrobená z dreva, realizuje sa zo špeciálnej konštrukcie na báze extrudovaného polystyrénu. Prostredie parnej sauny veľmi spríjemní možnosť automatického dávkovania aróma esencií, ktoré sú výparníkom spolu s parou vháňané do priestoru. Veľmi obľúbená je tiež soľná parná kabína, ktorá je doplnená o generátor aerosoli.

Vlhkosť vzduchu v parnej saune dosahuje 80 – 100 %. Foto: billion photos, shutterstock
Vlhkosť vzduchu v parnej saune dosahuje 80 – 100 %. Foto: billion photos, shutterstock

Infrasauna

Zvyčajne je infrasauna drevená kabínka, ktorá prehrieva celé ľudské telo pomocou infrapanelov. Infrasauna prináša svojim užívateľom maximum zo saunovania pri relatívne nízkej prevádzkovej teplote (do 60 stupňov Celzia), vďaka čomu sa saunovanie stáva dostupným takmer pre každého, aj pre tých, ktorým je saunovanie v klasickej fínskej saune zo zdravotných dôvodov neodporúčané – napr. kardiatici, astmatici, alergici. Zároveň však nebudete ochudobnení, s infračerveným teplom sa dokonale uvoľníte, vypotíte a kvalitne zregenerujete celé telo. Ďalšou veľkou výhodou je nenáročnosť z hľadiska technických parametrov – infrasaunu je možné inštalovať kdekoľvek v interiéri, po pripojení stačí zástrčka na 230 V, prípadne na 400 V, podľa veľkosti infrasauny. Pri výbere infrasauny venujte veľkú pozornosť kvalite infražiaričov, pretože na trhu sa nachádzajú aj produkty s vysokou hladinou elektrosmogu a s nekvalitným povrchom (fólie, kovové rúrky atď.), ktoré pri zahriatí produkujú škodlivé látky a mohli by tak nepriaznivo pôsobiť na organizmus.

Infrasaunu je možné nainštalovať kdekoľvek v interiéri. Foto: posztos, shutterstock
Infrasaunu je možné nainštalovať kdekoľvek v interiéri. Foto: posztos, shutterstock

Kombinovaná sauna

Aj tieto sauny si v poslednom čase získali svoju obľubu a to hlavne vďaka ich všestrannosti. Sú vhodné či už pre domácnosť, tak aj pre verejnú prevádzku. Sú spojením klasickej fínskej sauny a infrasauny. Umožňujú v priestore jednej sauny súbežnú a samostatnú prevádzku obidvoch technológií, čím sa stávajú jedinečnou saunovou kombináciou, ktorá uspokojí potreby každého užívateľa. Rozdiel medzi fínskou saunou, ktorá využíva samostatne saunové kachle a kombinovanou saunou je v tom, že kombinovaná súbežne využíva obidva systémy, pri teplote podľa potreby užívateľa, najčastejšie rozmedzie teplôt je medzi 50 až 80 stupňov Celzia. Kachle sa nastavia na 70 – 75 stupňov Celzia a súčasne je spustený infrasystém, dochádza tak k povrchovému aj hĺbkovému rehabilitačnému prehriatiu (vďaka infrasystému), k vysokej potivosti a zároveň k predĺženiu času saunovania na 20 minút. Organizmus sa optimálne detoxikuje. Táto veľmi obľúbená procedúra umožňuje tiež využiť záverečnú ochladzovaciu kúpeľ.

Voľba saunového ohrievača na drevo

Oproti väčšiemu pohodliu a komfortu, ktorý je pri voľbe elektrických saunových kachlí, ohrievač, resp. kachle na drevo vykúzlia z celého saunovania silnejší pôžitok a takisto aj teplo má iný charakter. Za kachľami je potrebné realizovať vymúrovku alebo použiť žiaruvzdornú ochranu od výrobcu kachlí. Ku kachliam sa takisto inštaluje komínový systém. Tento variant je však finančne o niečo náročnejší.

Soľná terapia v saunách

Blahodarné účinky soľnej terapie vychádzajú z princípu uvoľňovania aniónov (záporných iónov) a minerálnych látok zo soli a ich následného pôsobenia na ľudský organizmus. Likvidujú víry a baktérie, dôkladne čistia ľudský organizmus, pôsobia hojivo a podporujú schopnosť pokožky vylučovať toxíny. Anióny sú tzv. vzdušné vitamíny a majú priamy vplyv na podporu imunitného systému. Soľná sauna má steny obložené soľnými tehlami alebo soľnými kameňmi. Soľné tehly sú väčšinou osvetlené, čo pôsobí veľmi hrejivo a celkový dizajn pôsobí veľmi pekne. V priestoroch, kde je sauna so soľnou terapiou umiestnená, by teplota nemala stabilne klesnúť pod 15 stupňov Celzia a presiahnuť 55 % vlhkosti.

Soľná sauna má steny obložené soľnými tehlami alebo soľnými kameňmi.Foto: alhim, shutterstock
Soľná sauna má steny obložené soľnými tehlami alebo soľnými kameňmi.Foto: alhim, shutterstock

Kedy sa pobyt v saune neodporúča

V prípade ak trpíte vysokým krvným tlakom, máte problémy so srdcom, epilepsiu alebo otvorené zranenia, pobyt v saune (hlavne čo sa týka fínskej sauny) sa neodporúča kvôli vysokej teplote. Takisto tehotné ženy by nemali, minimálne v prvom trimestri, absolvovať pobyt vo fínskej saune, kvôli tomu, že počas saunovania dochádza k výraznej detoxikácií organizmu.

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama