Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Bazén ako súčasť rodinného domu

Zverejnené: 19. 6. 2019

V súčasnosti len máloktorá novostavba nezahŕňa aj výstavbu záhradného či vnútorného bazénu. Čím ďalej, tým častejšie ľudia pristupujú k výstavbe vnútorných domácich bazénov, ktoré umožňujú prepojenie či už so spoločenskou zónou, tak so saunou, vírivou vaňou atď.

Vonkajšie zapustené bazény

Najlacnejšie, zároveň však najmenej odolné voči nepriaznivým klimatickým podmienkam a mechanickému poškodeniu, sú bazény nadzemné. Tie navyše nepríliš vkusne zaberajú pozemok pri dome. Luxusnú a sviežu atmosféru domom dodávajú bazény úplne alebo čiastočne zapustené do zeme. Sú menej náchylné k poškodeniu, avšak drahšie. Zhotovujú sa z betónu, z oceľových plechov s vloženou PVC fóliou, môžu byť tvorené keramickým jadrom alebo zo sklolaminátu. Každý z týchto materiálov vykazuje pozitívne aj negatívne znaky a neexistuje jedno ideálne riešenie vhodné pre všetkých. Uveďme niekoľko príkladov: Fóliové bazény patria medzi najlacnejšie, ale najmenej časovo rezistentné. V prípade poškodenia je však veľmi jednoduché nahradiť starú fóliu za novú. Bazény tvorené keramickým jadrom sú odolné voči UV žiareniu, odolávajú deformácii a keramický materiál plní tiež izolačnú funkciu. Čo sa týka trvanlivosti materiálu, patri medzi špičkové produkty. K tomu všetkému umožňujú vytvárať originálne farebné efekty. Bazény sklolaminátové sú potom z pohľadu materiálu jedny z najpokrokovejších. Jedná sa o výrobky so životnosťou až 30 rokov, ľahkou údržbou a vysokou odolnosťou voči mechanickému poškodeniu.

Umiestnenie

Bazén je vhodné umiestniť na slnečné miesto. Ide tu o komfort užívateľov, ktorý je posudzovaný nielen aktuálnou teplotou vzduchu, ale aj vody, ktorá je na Slnku ľahšie udržiavaná v príjemných medziach. Užívatelia by pred rozhodnutím, kam bazén umiestniť, mali počítať tiež s miestom na patričné technológie. Tie umiestnite buď v šachte priľahlej k bazénu, alebo napríklad v záhradnom domčeku v blízkosti bazéna.

Niektoré typy do zeme zabudovaných bazénov je možné do vykopanej jamy jednoducho len vsadiť.  (Autor: Lev Kropotov, Shutterstock)
Niektoré typy do zeme zabudovaných bazénov je možné do vykopanej jamy jednoducho len vsadiť. (Autor: Lev Kropotov, Shutterstock)

Výstavba

Druh stavebných príprav sa odvíja od vybraného druhu bazénu. Väčšinou platí pravidlo, ktoré hovorí, že čím lacnejší je materiál bazénu, tým náročnejšie, potom aj drahšie sú stavebné práce. Do pripraveného výkopu sa umiestňuje buď vystužená betónová doska, alebo sa do diery vkladá geotextília, na ktorú sa vysypáva guľatý štrk. Sklolaminátový či keramický bazén je potom privezený v jednom kuse a usadený do jamy. Zložitejšia je inštalácia fóliového bazénu. Práce sú až niekoľkodňové a zahŕňajú náročnejšie prípravy vrátane precízneho murovania, zváranie fólie atď.

Bazén – prepojenie s domom je základ

Mnoho rodín využíva pohodlia v podobe terasy umiestnenej na hranici medzi domom a súkromnou vodnou plochou. Veľmi pôsobivý je hlavne ten variant, kedy hlavná spoločenská miestnosť v dome disponuje veľkoformátovými oknami vedúcimi k vonkajšiemu posedeniu. To tvorí prechod z vnútorného prostredia do bazénu. Je pritom vhodné terasu s interiérom architektonicky zjednotiť. Najjednoduchší spôsob, ako to spraviť, je zvoliť rovnaké či podobné textilné doplnky. Bazén a terasu potom prepojíme napríklad pomocou protišmykovej dlažby, ktorej farba a štruktúra sa opakujú či už v mieste posedenia, tak na chodníku vedúcom k bazénovým schodíkom.

Miesto na relaxáciu

Väčšie bazény slúžia predovšetkým k aktívnemu odpočinku, tie menšie na relaxáciu. V priľahlom okolí bazénu bývajú situované pohodlné ležadlá, ktoré by však mali disponovať aj možným zatienením. Klasické slnečníku sú istotou, avšak oveľa príjemnejšie je zatieniť prirodzene a vysadiť okolo vody zeleň. Samozrejme nesmie rásť bezprostredne pri bazéne, aby padajúce lístie neznečisťovalo vodnú plochu, avšak to stále nevylučuje odpočinkové zákutie len o kúsok ďalej. Priamo pri bazéne tak zostane slnečný priestor k opaľovaniu. V tých skutočne horúcich dňoch, kedy sa človeku z bazénu nechce ani len vyliezť, avšak k plávaniu chýba energia, je veľmi vhodným doplnkom odpočinková podvodná lavica. Je možné ju doplniť aj masážnymi tryskami. V prípade zapustených bazénov mnohí zvažujú aj zastrešenie. Pokiaľ potom vodu dostatočne vyhrievame (napríklad solárnym systémom alebo tepelným čerpadlom), môžeme vodu k plávaniu využívať aj v zimných mesiacoch.

Ležadlá u vonkajšieho bazénu sú považované za nevyhnutnosť. (Autor: Olesya Kuprina, Shutterstock)
Ležadlá u vonkajšieho bazénu sú považované za nevyhnutnosť. (Autor: Olesya Kuprina, Shutterstock)

Bazén vo vnútri

V prípade interiérových bazénov hrajú hlavnú rolu iné parametre, než ktoré sme rozoberali doteraz. Bazén je priamo súčasťou domu a je využívaný celoročne. Často je pri ňou aj sauna, vírivá vaňa alebo aspoň kúpeľňa. Mnohí prepájajú vnútorný bazén so spoločenskou miestnosťou a domácim barom. Čo sa vzhľadu týka, možnosti sú široké. Priestor bazénu je možné skombinovať so zimnou záhradou a vytvoriť si tak domáci tropickú kútik, v prípade obľuby antickej histórie môžete postaviť napodobeniny starovekého stĺporadia alebo zabudujte pranú saunu, umelý vodopád či Kneippov chodník a vytvorte si doma malé kúpele. Najdôležitejšie však je, využívajte bazén celoročne!

Voda je lákadlom hmyzu. Večerné posedenie pri bazéne sa môže ľahko zmeniť v hon na komárov… (Autor: benhammad, Shutterstock)
Voda je lákadlom hmyzu. Večerné posedenie pri bazéne sa môže ľahko zmeniť v hon na komárov… (Autor: benhammad, Shutterstock)

Inteligentné technológie

Najmodernejším výdobytkom či už exteriérového, tak interiérového bazénu, sú inteligentné systémy, ktoré umožňujú nastavenie rôznych funkcii. Sensory a čidlá dovoľujú automatickú kontrolu teploty vody, jej čistoty, pohybu okolo bazénu… Takmer všetko okolo bazénu je možné vzájomne prepojiť s osvetlovacou sústavou, s kamerovým systémom či alarmom. Po príchode užívateľa do priestoru tak riadiaca jednotka automaticky spustí všetko, čo bolo prednastavené. Dokáže znížiť aj riziko úmrtia detí. V prípade ich neočakávaného pohybu v priestore okolo bazénu automaticky uzatvoria ochranný kryt či strechu a spustia poplach. Na okraj bazénu je možné zabudovať tiež vodeodolný dotykový panel s tlačidlami, ktorými spustíte napríklad vlnobitie či uzatvoríte strechu. Výrobcovia splnia takmer akúkoľvek požiadavku zákazníka a zjednodušia nutnú údržbu bazéna. V neposlednom rade inteligentné technológie šetria elektrickú energiu.

Obľúbenosť tzv. inteligentných domácností stúpa. Potvrdzuje to aj ich časté využitie v priestoroch domácich bazénov. (Autor: ArchiVIZ, Shutterstock)
Obľúbenosť tzv. inteligentných domácností stúpa. Potvrdzuje to aj ich časté využitie v priestoroch domácich bazénov. (Autor: ArchiVIZ, Shutterstock)

Nevýhody

A aké sú negatíva súkromných domácich bazénov? Mnoho zákazníkov sa nechá ovplyvniť predstavou oslňujúcej blankytne modrej, ktorá by tak krásne zdobila ich záhradu. Zabúdajú pritom na drahú výstavbu, nutnú údržbu, čistenie, opravy a navýšenú spotrebu energií. Voda by mala byť čistená aspoňa na týždennej báze, kontrola pH a aplikácia chemikálií by mala prebiehať ešte častejšie. V prípade poškodenia je potrebné zabezpečiť zvyčajne nákladnú opravu. Pokiaľ sa potom jedná o bazén vonkajší, nevýhodou je samozrejme jeho využitie len počas teplých ročných období. Frekvencia jeho používania často nezodpovedá pôvodným zámerom, vodný priestor zostáva neudržovaný a často aj nevyužívaný.

Vlastniť súkromný bazén je určite veľmi efektná záležitosť. Navyše v prípade, že žijú v dome aj deti, sa jedná o účinný prostriedok zábavy. Zároveň však rodičia musia myslieť na riziká, ktoré v súvislosti s deťmi pri vode plynú. Neustály dozor je v takomto prípade na mieste. Nezabúdajte tiež na to, že voda na záhrade láka hmyz. V prípade, že je bazén efektívne osvetlený, je prítomnosť komárov takmer nevyhnutná. V chladnejších obdobiach roku je potom potrebné vodnú plochu prikryť, aby nebola znehodnocovaná počasím, pričom lacná neestetická plachta môže výrazne narušiť vzhľad záhrady. Pokiaľ navyše obstarávate bazén väčší než je 40 m2, ktorý je umiestnený bližšie než 2 m od hranice pozemku, nesmiete zabudnúť na nevyhnutnosť stavebného povolenia.

Vlastníctvo bazénu zahŕňa tiež pravidelnú údržbu a čistenie. Bez toho sa jednoducho nezaobídete.  (Autor: Bignai, Shutterstock)
Vlastníctvo bazénu zahŕňa tiež pravidelnú údržbu a čistenie. Bez toho sa jednoducho nezaobídete. (Autor: Bignai, Shutterstock)

Dobre to zvážme

Než teda padne rozhodnutie o tak nákladnej investícií, ako je práve výstavba bazénu, je potrebné zvážiť všetky pre a proti. Mnohí sú skutočne tak veľkí milovníci vody, že vodu využijú na dennej báze. Potom je priorita jasná. Pokiaľ však obstarávame bazén von, dobre zvážme, či nie je jednoduchšie zájsť si dvakrát do týždňa k rybníku či na kúpalisko.

Súvisiace články:

Akvahelp Metal - symbol kvality bazénov
Gresové - porcelánové dlažby 20 mm od VillaTesta
Nerezové bazény Akvahelp - najvyššia kvalita s nižšou cenou

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama