Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Dvere na terasu – poznáte rozdiel medzi typmi posuvných dverí?

Zverejnené: 12. 9. 2020

Veľké presklené plochy sú pri výstavbe nových rodinných domov veľmi obľúbené. Predstavujú jednak pekný dekoračný prvok moderného interiéru, ale zároveň prinášajú do príbytku aj množstvo svetla a pocit vzdušnosti. Raz sa píše o HS portáloch či zdvižno-posuvných dverách, potom zasa o sklopno, paralelne alebo odsuvno-posuvných dverách. V skutočnosti rozlišujeme dva hlavné typy dverí na terasu, medzi ktorými je však podstatný rozdiel.

Zdvižno-posuvné dvere sú bezbariérové

Označujú sa tiež ako HS portály z nemeckého „hebe schiebe“. Sú konštrukčne úplne iným prvkom než sklopno-posuvné dvere (nazývané aj odsuvno-posuvné či paralelne-posuvné). Majú iný typ profilu, špeciálne kovanie atď. To všetko preto, aby maximálne veľkú presklenú plochu bolo možné ľahko otvárať.

Zdvižno-posuvné dvere z PVC profilov majú maximálne rozmery posuvného krídla 3 x 2,5 m. Hmotnosť posuvného krídla môže dosiahnuť až 250 kg! Maximálna šírka dverí (teda vrátane fixnej časti, ktorú neposúvame) je 6 m. Výrobcovia hliníkových profilov si však poradia s ešte väčšími rozmermi. Zdvižno-posuvný mechanizmus zaisťuje, že dvere možno ľahko otvoriť (a to dokonca jednou rukou). Samozrejme je možné zaobstarať si aj elektrický pohon, kedy môžete dvere otvoriť diaľkovým ovládaním. Manuálne ovládanie funguje tak, že otočením kľučky sa dvere nadvihnú a pozdĺž fixného krídla ich potom jednoducho odsuniete.

Maximálna šírka zdvižno-posuvných dverí vrátane fixnej časti, ktorú neposúvame, je 6 m.
Maximálna šírka zdvižno-posuvných dverí vrátane fixnej časti, ktorú neposúvame, je 6 m.

„Ďalšou výhodou tohto typu dverí je jeho minimálny prah (max. 2 cm), spĺňajú teda požiadavky na bezbariérovosť. V ponuke je i variant prahu, ktorý nie je potrebné zapúšťať do podlahy, takže sa tieto dvere hodia nielen do novostavieb, ale i do rekonštruovaných objektov,“ vysvetľuje Petr Sýs, technický a produktový manažér spoločnosti Deceuninck.

Z hľadiska ceny vychádzajú najlepšie zdvižno-posuvné dvere z PVC profilov, ale i tak ide o drahší prvok a ich cena sa pohybuje od 2 200 eur v závislosti od rozmerov a zvoleného zasklenia. Tepelnoizolačné vlastnosti zdvižno-posuvných dverí sú rovnaké ako pri iných otvorových výplniach. Zdvižno-posuvné dvere sú vhodné nielen do moderných novostavieb, ale i do rekonštrukcií. Skrátka vždy, keď chceme otvárať plochu širšiu ako 1,5 m.

Veľké presklené plochy predstavujú zaujímavý prvok moderného interiéru, pričom do príbytku prinášajú množstvo denného svetla.
Veľké presklené plochy predstavujú zaujímavý prvok moderného interiéru, pričom do príbytku prinášajú množstvo denného svetla.

Sklopno-posuvné dvere možno posunúť do šírky 1,5 metra

Nájdeme označenie i odsuvno alebo paralelne-posuvné. Ide naopak o štandardný prvok, ktorý sa konštrukčne zhoduje s bežným oknom. Preto vyniká najmä svojou odolnosťou proti vetru a dažďu i tepelným stratám. „Pri sklopno-posuvných dverách sme však limitovaní medznými rozmermi – odporúčaná maximálna šírka posuvného krídla je ‚iba‘ 1,5 m (aby sme prvok mohli bez problémov ovládať). A pretože ide de facto o okno, musíme i na úrovni podlahy prekračovať celý ‚okenný‘ rám, teda 7,5–8 cm. Pri týchto terasových dverách nemáme možnosť elektrického pohonu,“ upozorňuje P. Sýs.

Čo sa týka manuálneho ovládania, máme dve možnosti – s normálnou kľučkou alebo s tzv. núteným ovládaním, kedy je pohyb kľučky prenášaný i na odsun krídla na stranu a nemusíme teda vynakladať veľké fyzické úsilie.

Sklopno-posuvné dvere majú skvelú tesnosť, ale krídlo z PVC profilu možno posunúť iba do šírky 1,5 m.
Sklopno-posuvné dvere majú skvelú tesnosť, ale krídlo z PVC profilu možno posunúť iba do šírky 1,5 m.

Cena sklopno-posuvných dverí je prijateľnejšia. Sklopno-posuvné dvere s PVC profilmi Deceuninck si možno zaobstarať od 1 110 eur, opäť v závislosti na rozmeroch a zasklení. Okrem toho, že tieto dvere sú lacnejšie, majú vynikajúcu tesnosť, ale nie sú bezbariérové a krídlo z PVC profilu možno posunúť iba do šírky 1,5 m.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama