Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Efektívna koreňová čistiareň

Zverejnené: 11. 12. 2019

Stačí jediný pohyb a litre pitnej vody skončia v kanalizácii. Nehospodárne nakladanie so zdrojmi pokračuje ďalej a to napriek zmene klímy. Riešenie je pritom jednoduché - recyklácia. Tú umožňuje fasádna koreňová čistiareň, ktorá ako zdroj nahradí klasickú studňu. Vyčistí totiž šedú aj čiernu vodu. "Ide o patentovaný systém. Účinnosť v odstránení biologicky odbúrateľných látok sa pohybuje na deväťdesiatich piatich percentách, "hovorí Rostislav Dvořák, produktový manažér zelených striech a fasád firmy LIKO-S.

Fasádna koreňová čistiareň vyzerá na prvý pohľad jednoducho - ako efektná zelená stena, ktorá sa vinie okolo domu a vytvára chladivé útočisko. V skutočnosti ide o prepracovanú sústavu, čerpajúcu inšpiráciu zo samočistiacich procesov prirodzených mokradí. Základným princípom je prietok predčistenej odpadovej vody systémom kaziet. Výsledok sa hodí napríklad na polievanie záhrady.

"Všetci platíme za vodu, aby sme ju následne, po jednom použití, poslali za ďalšie peniaze do kanála. Koreňovka situáciu mení. To, čo vyčistí, môžu ľudia znovu použiť k spláchnutiu, k závlahe ostatných zelených fasád alebo iných plôch v areáli," popisuje Rostislav Dvořák.

Čaro nerezovej kaskády

Systém čiastočne pripomína klasické zemné koreňové čistiarne. Najskôr je potrebné anaeróbne prečistenie. To prebieha vo viackomorovom septiku osadenom na odtoku z budovy. Slúži na separáciu nerozpustných látok, súčasne sa už v tejto fáze kultivujú bakteriálne kmene, ktoré vodu čistia. Takto vopred pripravená voda sa zhromaždí v akumulačnej nádrži s plavákovým spínačom. Odtiaľ je privádzaná na fasádu do zostavy nerezových kaziet.

"Kazety fasádnej koreňovej čistiarne sú dvojplášťové. Vnútorný plášť je trvalo zaplavený. Obsahuje jednak rastliny, jednak baktérie zodpovedné za čistiace procesy. Voda z neho prepadáva do vonkajšieho plášťa, ktorý disponuje filtrami a navyše aj otvormi. Tie umožňujú prietok do ďalšej vnútornej kazety nižšie. Takto voda postupne, prepadne celou kaskádou až do zberného žľabu," vysvetľuje Rostislav Dvořák.

Živá voda pre rastliny

Technológia pracuje s oboma procesmi bežne používanými na úpravu vody. V zaplavenej kazete s rastlinami prebieha denitrifikácia, proces premeny dusičnanov na plynný dusík. Jeho podmienkou je obmedzenie prístupu kyslíka. U nitrifikácie ide o premenu amoniaku na dusitany a dusičnany. Odohráva sa vo vonkajšej kazete, kde je voda naopak riadne okysličená, čím vzniká prostredie, v ktorom uhynú škodlivé baktérie.

"Výhoda vertikálneho systému spočíva v tom, že odpadová voda na odtoku je zbavená amoniaku a súčasne je plná dusičnanov, čo sú priame živiny pre rastliny. Ak sú polievané špičkovo vyčistenou odpadovou vodou s vysokou koncentráciou dusičnanového dusíka, darí sa im viac, než s akýmkoľvek iným hnojivom. Je to pre nich ako živá voda. Z hľadiska závlahy je tento proces veľmi vhodný. Viac prosperujúcej zelene znamená väčší ekologický prístup, viac zadržiavania vody v krajine, lepšie hospodárenie s vodou a veľa ďalších súvisiacich výhod," hovorí Michal Kriška-Dunajský, odborník na prírodné čistenie odpadových vôd z Fakulty stavebnej VUT v Brne.

O dva kroky pred legislatívou

Súčasné normy u odpadových vôd sledujú, okrem iného, obsah organických látok, ktoré reprezentujú hodnoty chemickej spotreby kyslíka (CHSK) a biochemickej spotreby kyslíka (BSK). Prípustné znečistenie je 150 mg / l u CHSK, v prípade BSK ide o 40 mg / l. S tým si fasádna čistiareň hravo poradí.

"Účinnosť v odstránení biologicky odbúrateľných látok sa pohybuje na deväťdesiatich piatich percentách. Ak mám hotový výrobok s niečím porovnať, predstavte si napríklad vyčistenú riečnu vodu," opisuje Rostislav Dvořák. V prípade kancelárskej budovy LIKO-Noe sú hodnoty na prítoku 650 mg / l BSK, zatiaľ čo na odtoku 3 mg / l. Systém je tak účinnejší, než vyžaduje legislatíva.

Vlastná zelená oáza

Fasádna koreňová čistiareň môže u rodinných domov vyriešiť problém vysychajúcich studní. Čechy aj Slovensko totiž dlhodobo sužuje úbytok vody. "Klimatická zmena je evidentná. Zvyšujú sa priemerné teploty a miznú dlhodobé dažde. Majú skôr formu prívalových zrážok, ktoré sa nevsakujú, ale odtekajú z krajiny preč. Preto sa znižuje hladina podzemnej vody, " hovorí Michal Sperling zo združenia staviteľov a projektantov koreňových čističiek Kořenovky.cz.

Priemerne vyprodukuje každý Slovák okolo 100 litrov odpadovej vody za deň. To u bežnej päťčlennej rodiny znamená 500 litrov denne, ktoré nenávratne zmiznú. Po patričných úpravách by sa pritom dali použiť ešte raz, a to na vytvorenie vlastnej zelenej oázy. Fasádna čistiareň má navyše pozitívny vplyv priamo na stavbu - prirodzene ju ochladzuje odparovaním vody. Vďaka rastlinám vzniká okolo budovy príjemná mikroklíma, ktorej môžu ešte pomôcť ďalšie zelené plochy a stromy na pozemku.

Rozdiel je citeľný. Betón sa môže cez leto rozpáliť až na 70 stupňov Celzia. Merania na LIKO-Noe však dokladajú, že s fasádnou koreňovou čistiarňou možno dosiahnuť zníženie teploty o štyridsať stupňov. Už jeden meter štvorcový koreňovej čistiarne totiž odparí tridsaťpäť litrov vody za deň.

Bezúdržbová vegetácia

„V Čechách sú relatívne populárne klasické mechanicko-biologické aktivačné čistiarne. Lenže tie vyžadujú starostlivosť. Ak sa im ľudia dostatočne nevenujú, nefungujú správne a kvalita vyčistenej vody je nízka. Rizikom je potom kontaminácia zdrojov v okolí," hovorí Michal Sperling. Dodáva, že v prípade "koreňoviek" je prevádzka stabilná a údržba minimálna.

To potvrdzuje aj Rostislav Dvořák: „Koreňové čistiarne sú vysadené mokraďovou vegetáciou, ktorú nie je potrebné prihnojovať, či sa o ňu akokoľvek starať. To isté platí aj pre fasádnu koreňovku. Jediný úkon, ktorý zákazníkom odporúčame, sa vykonáva na jeseň. S príchodom mrazov ukrývajú rastliny energiu do koreňov, takže ich horné časti odchádzajú. Je vhodné ich odstrihnúť. Jedná sa však o čisto estetické hľadisko. Na čistiacu schopnosť kaziet zastrihávanie nemá vplyv. Na jar sa znovu zazelenajú a pracujú rovnako ako predtým.

Minimálna výška je meter a pol

Aby fasádna koreňová čistiareň fungovala správne, musí byť vysoká najmenej meter a pol. S vyššími stenami sa potom zväčšujú možnosti využitia. "Živá hala LIKO-Vo má jedenásť metrov, čo je príliš veľký priestor len na jednu čistiareň. Preto sme na fasádu umiestnili tri sady kaziet nad sebou, pričom každá funguje ako samostatný celok. Má vlastný prítok aj zberný žľab," popisuje Rostislav Dvořák.

Na vyčistenie odpadových vôd, ktoré vyprodukuje jeden človek za deň, sú potrebné tri metre štvorcové fasádnej koreňovej čistiarne. Je možné ju ukotviť priamo do obvodovej steny budovy. Druhým variantom je samonosná konštrukcia. Zvislé sily sú prenášané do základovej dosky domu alebo do betónového pásu vybudovaného pre tieto účely. Vďaka tomu je možné postaviť fasádnu čistiareň aj pri stavbách s nízkou nosnosťou.

Výhoda škálovateľnosti

Existujúce budovy aj nové projekty, rodinné domy aj výrobné haly. Kaskádu kaziet je možné umiestniť takmer kamkoľvek. "Veľkou výhodou koreňových čistiarní je to, že zvládajú nárazovú prevádzku. Predstavte si napríklad hotel, ktorý je počas všedných dní poloprázdny, zatiaľ, čo cez víkend je návštevnosť desaťkrát vyššia. Klasické čistiarne potrebujú stabilný prítok znečistenia a výkyvy im robia problém. To sa koreňoviek netýka," dodáva Michal Šperling.

V prípade fasádnej čistiarne je ale potrebné dodržiavanie podmienky používania iba pre šedú a čiernu vodu. "Systém je určený pre klasickú komunálnu vodu, nie pre priemyselnú. Tá môže obsahovať chemické látky, ktoré sú pre baktérie v kazetách likvidačné," hovorí Rostislav Dvořák.

Tento článok vyšiel v 10 vydaní časopisu INTRO - Voda

Súvisiace články:

Prvá živá hala na svete Liko-S
Liko Noe - priemyselný objekt s nulovými nárokmi
Tienenie okien a fasád - praktická nevyhnutnosť a dizajnový prvok

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy LIKO-S
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama