Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Tienenie okien a fasád: praktická nevyhnutnosť a dizajnový prvok

Zverejnené: 27. 8. 2019

Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, dokážu predovšetkým regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. V súčasnosti predstavujú moderné riešenie vertikálne záhrady či inteligentné fasády so zabudovanou fotovoltaikou.

Vhodné tieniace prvky, ku ktorým už dávno nepatria len klasické rolety a žalúzie, by sa mali vyberať už od začiatku návrhu stavby. Záleží pochopiteľne na type budovy; iné tienenie si žiada kancelária, kde sa nachádza mnoho zdrojov tepla ako kopírky a počítače a iné rodinný dom, kde je dôraz kladený predovšetkým na užívateľský komfort. Nevyhnutné je tienenie u panelových jednotiek a to hlavne kvôli horúcim letným mesiacom. K dispozícií sú dnes aj inovatívne možnosti, ktoré sa vyznačujú hlavne svojou ohľaduplnosťou k životnému prostrediu a navyše – popri funkcii tieniacej – môžu zvýšiť nezávislosť ich užívateľov na verejných distribučných energetických sieťach.

Budova centra umenia v španielskom Alcobendas vyrába elektrickú energiu pomocou 542 priehľadných fotovoltaických modulov zabudovaných v oknách. Celkový výkon elektrárne činí 22,48 kW. Zdroj: Clavivs, Shutterstock
Budova centra umenia v španielskom Alcobendas vyrába elektrickú energiu pomocou 542 priehľadných fotovoltaických modulov zabudovaných v oknách. Celkový výkon elektrárne činí 22,48 kW. Zdroj: Clavivs, Shutterstock

Žalúzie alebo rolety?

Na trhu je dnes možné vyberať z veľkého množstva tieniacich prvkov. Za typického zástupca je možné považovať vonkajšie žalúzie, ktoré sú praktické aj elegantné a je možné vďaka nim regulovať prúd svetla. Ich veľkou výhodou je dlhovekosť aj ľahká údržba. Je možné pritom voliť medzi klasickými neutrálnymi farbami aj divokými farebnými odtieňmi napríklad žltej či červenej. Vlisovaná guma po celej dĺžke lamely zvyšuje termoregulačné schopnosti prvku. Za zváženie stojí tiež výber ovládania – manuálne, pomocou vypínača či diaľkového ovládača. Obľúbené je tiež ovládanie žalúzií prostredníctvom smart mobilných zariadení.

Ďalšou populárnym variantom tienenia sú rolety, ktoré majú oproti žalúziám lepšiu schopnosť zabrániť pohľadom zvonku a zatemniť interiér. Navyše môžu slúžiť aj ako bezpečnostný prvok domu.

Budúcnosť v „zelenej”

Aj keď sú spomenuté varianty tienenia praktické, nie je nad inšpiráciu v prírode. Reč je o zelenej fasáde z popínavých rastlín, takzvanej vertikálnej záhrade. Tá v lete dokonale ochladzuje steny budovy, ktoré účinne tieni a v daždivom počasí chráni omietku pred dažďom. Zelené fasády navyše výrazne zvyšujú tržnú hodnotu budovy. Ich veľkou výhodou je aj schopnosť vylepšiť jej akustické podmienky.

Dnes už je možné pestovať na fasáde takmer všetko, nemusí sa jednať len o rastliny popínavého typu. Skúsení stavební botanici, akými je napr. svetoznámy Patrick Blanc, využívajú v kombinácií s bežnými druhmi rastlín aj tie skutočne nekonvenčné a exotické. Práve „popínavkám” sa snaží vyhýbať. Do horných častí budov zasadzujú väčšinou rastlinstvo s visiacimi vetvami, nižšie sekcie potom osádzajú skôr bylinami menšieho vzrastu.

Jedným z českých producentov „zelených stavieb” je spoločnosť LIKO-S, ktorá nedávno predstavila svoju prvú živú halu na svete. Zakladateľ spoločnosti Libor Musil vysvetľuje, že oproti ostatným halovým projektom, nad ktorými vzduch dosahuje teploty až 80 stupňov Celzia, dokáže LIKO-Vo znižovať teploty až o desať stupňov. V Slavkove pri Brne tak dnes stojí vizionárska stavba porastená desiatkami druhov rastlín. Architektom stavby je prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek. Brnenská spoločnosť dúfa, že projekt inšpiruje nových architektov a investorov nielen u nás, ale aj v zahraničí.

V švajčiarskych Alpách sa nachádza unikátna stavba, ktorej fasáda je osadená solárnymi panelmi. Kostru stavby tvorí drevená konštrukcia na základe oceľového roštu. Elektrickú energiu potrebnú k prevádzke a vykurovaniu si  objekt vyprodukuje z 90 % sám. Zdroj: VELUX
V švajčiarskych Alpách sa nachádza unikátna stavba, ktorej fasáda je osadená solárnymi panelmi. Kostru stavby tvorí drevená konštrukcia na základe oceľového roštu. Elektrickú energiu potrebnú k prevádzke a vykurovaniu si objekt vyprodukuje z 90 % sám. Zdroj: VELUX

Integrovaná fotovoltaika

Novinkou posledných rokov sú tiež inteligentné fasády so zabudovanou fotovoltaikou. Na trhu sú prezentované pod názvom stavebne integrované fotovoltaické riešenia (anglicky pod skratkou BIPV – building-integrated photovoltaics). Tento vysoko adaptabilný aj vzhľadovo atraktívny systém patrí k ekologicky prívetivým riešeniam tienenia budov.

Základom technológie sú obvykle tenkovrstvé panely inštalované ako prevetrávaná fasáda. Moduly je možné aplikovať do okien, dverí aj ako veľkoplošnú fasádnu krytinu. Finálne riešenie je pritom variabilné či už z pohľadu intenzity transparentnosti, tak formátu či dizajnu panelov.

Popri výroby elektrickej energie fotovoltaické fasády optimalizujú solárny faktor (celkový prechod slnečnej energie do interiéru) otvorových výplní a vytvárajú tak tepelnú bariéru, ktorá vedie k významným úsporám energie za klimatizáciu. Pri zachovaní vstupu denného svetla do interiéru panely zároveň filtrujú škodlivé ultrafialové žiarenie, chránia budovu pred poveternostnými vplyvmi a užívateľom vo vnútri pred nežiaducim hlukom zvonku. Popri zvýšenej hospodárnosti budovy je s integrovanými fotovoltaickými panelmi výrazne zvýšená aj hodnota nehnuteľnosti. Údržba je pritom podľa výrobcov nenáročná.

Posuvné okenice predstavujú výrazný estetický a funkčný prvok moderných budov. Zdroj: U. J. Alexander, Shutterstock
Posuvné okenice predstavujú výrazný estetický a funkčný prvok moderných budov. Zdroj: U. J. Alexander, Shutterstock

Slnolamy

Ďalším, nemenej známym riešením fasádneho tienenia sú posuvné slnolamy, ktoré dokážu odolať náročným poveternostným vplyvom aj zmenám okolitých teplôt. Toto inteligentné riešenie kombinuje základné vetranie s intenzívnym a ochranu pred slnečným žiarením. Slnolamy doprajú svojim užívateľom maximálne súkromie. Je možné voliť medzi pevnými a nastaviteľnými lamelami a podobne ako pri žalúziách aj tu sa ponúka niekoľko variantov ovládania, od manuálneho po elektrické.

Posuvné okenice

Na trhu je možné dostať aj manuálne ovládané hliníkové alebo drevená posuvné okenice. Tento variant exteriérového tienenia je ochranou pred priamymi slnečnými lúčmi, čím bráni prehrievaniu interiéru. Výhodou tohto systému je predovšetkým tichá prevádzka a užívateľský komfort – okenice je možné veľmi ľahko posúvať a jednoducho upevniť do steny, stropu či okenného prekladu. Môžu fungovať ako bezpečnostný prvok a to vďaka aretácií a zabudovanému bezpečnostnému zámku.

Súvisiace články:

Nové technológie vo výrobe fotovoltaických článkov
Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Súťaž zelená strecha roku 2019 pozná svojich víťazov

Autor: Bc. Helena Široká, Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock, archív firiem VELUX a LIKO-S
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama