Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?

Zverejnené: 12. 6. 2019

Pri rozhodovaní o tom, aký typ tieniacej techniky umiestnite na okná svojho domu, je potrebné zvážiť dôvody, ktoré Vás vedú k jej obstaraniu. Ide len o ochranu pred svetlom? Trápi Vás prehrievanie interiéru v lete? Alebo je potrebné utlmiť hluk prichádzajúci zvonku? Zahŕňajú požiadavky aj tepelno-izolačný faktor? Má sa jednať o dodatkový komponent domového zabezpečenia?

Všetky tieto funkcie môže tieniaca technika plniť - každú zvlášť alebo všetky dokopy. Prevedieme Vás preto vybraným vzorovým sortimentom tradičného českého výrobcu roliet a žalúzií – spoločnosti ISOTRA, na ktorom Vám predvedieme možnosti, ktoré tento bohatý obor má a pomôžeme Vám zorientovať sa a vybrať finálne riešenie pre Vašu nehnuteľnosť.

Interiér

Prvým krokom by mala byť voľba medzi umiestnením tienenia v exteriéri či v interiéri. Interiérové rolety a žalúzie dotvárajú charakter miestnosti, sú efektívnym doplnkom (často úplne nahrádzajú záclony) a zároveň ochranou pred prebytkom denného svetla. Ich inštalácia je často jednoduchšia než montáž vonkajšieho tienenia. Patria tu či už klasické žalúzie horizontálne a vertikálne, tak rôzne textilné rolety a pridanou vysokou dizajnovou hodnotou. Orientálny nádych dodajú japonské steny, elegantné interiéry posilní plissé. Konkrétnym príkladom interiérového zatienenia sú napríklad interiérové látkové rolety LARRA s použitím látok deň/noc. Tieto látky sú vodorovne rozdelené na pravidelne sa striedajúce priehľadné a nepriehľadné prúžky. Výsledkom prelínania je postupné prepúšťanie svetla. Jedná sa teda o doplnok moderných aj tradičných interiérov.

Exteriér

Exteriérové tieniace prvky (žalúzie, rolety, screeny či markízy) väčšinou ponúkajú viac než len bariéru slnečného žiarenia. V prípade vhodného výberu a správnej inštalácie zosilňujú tepelno-izolačné parametre okna. Spoločne so vzduchovou medzerou, ktorá vznikne medzi tienením a sklom, zabraňujú úniku tepla, prípadne v lete obmedzujú prehrievanie vnútorného prostredia. Slnečné žiarenie, ktoré je silným nositeľom energie, totiž pri zatiahnutej exteriérovej tieniacej technike vôbec neprenikne ku sklu, ktoré tak nie je ohrievané a za opačných okolností by inak fungovalo ako silný sálavý tepelný zdroj. So slnečným žiarením dovnútra nevnikne ani žiarivá energia o výkone cca 500 W/m2. Nehovoriac o fakte, že kvalitné vonkajšie žalúzie či roleta v zatiahnutej pozícii zároveň zoslabí hluk prichádzajúci z ulice, napríklad od prechádzajúcich dopravných prostriedkov. Väčšina z nich tiež zintenzívňuje bezpečnostné parametre objektu. A práve vysokým bezpečnostným nárokom zodpovedajú napr. žalúzie TITAN 90. V spustenej polohe s ňou nie je možné vďaka špeciálne vyvinutému systému bezpečnostných prvkov skrytých vo vodiacich lištách vôbec manipulovať.

Plastové alebo hliníkové lamely rolety VIVERA plnené PUR penou tvoria v zatvorenom stave celistvú plochu, ktorá kompletne zatieni interiér a vytvorí zábranu, ktorú je v prípade násilného vniknutia náročné zdolať.
Plastové alebo hliníkové lamely rolety VIVERA plnené PUR penou tvoria v zatvorenom stave celistvú plochu, ktorá kompletne zatieni interiér a vytvorí zábranu, ktorú je v prípade násilného vniknutia náročné zdolať.

Materiál

Samozrejme aj materiál a výsledný tvar tieniacej techniky hrajú svoju rolu. Výber ovplyvní nielen dizajn miestnosti či fasády domu, ale aj intenzitu svetelnej priepustnosti, konečnú priehľadnosť, mieru izolačných charakteristík či výslednú odolnosť súvisiacu aj s bezpečnostnou funkciou tieniacej techniky. Napríklad žalúzie ako také, disponujú širšou škálou pozícií lamiel a umožňujú tak aj čiastočnú reguláciu prieniku svetla. Hliníkové rolety zasa (pokiaľ sú umiestnené pred oknom) fungujú ako náročne zdolateľná zábrana proti vlúpaniu do objektu. Rolety všeobecne sú tiež výborným zatemňovacím prvkom, čo ocenia hlavne tí, ktorí si radi pospia cez deň či takí, ktorí jednoducho vyžadujú stopercentné súkromie. Ako príklad môžeme uviesť vonkajšiu roletu VIVERA. Lamely sú podľa výberu vyrobené z hliníku či plastu a vyplnené PUR penou. Roleta vytvára v zatvorenom stave celkom súvislú plochu, ktorá tak napomáha úspore energie (a to či už v zime, kedy táto izolačná vrstva navyše zníži straty tepla, tak v lete, počas ktorého funguje ako spoľahlivý odrazivý element).

Screeny

Keď spomíname rolety, nedá sa opomenúť ani takzvané screeny. V poslednom čase sú veľmi žiadané. Ich výhodu je hlavne vzdušnosť a vysoká dizajnová kvalita. Uplatnia sa predovšetkým v exteriéri, pretože sú vyrábané z veľmi odolných tkanín, ktoré odolávajú aj extrémnym poveternostným podmienkam. Sortiment tkaných roliet je pritom tak široký, že medzi nimi nájdete také, ktoré sú priehľadné či priesvitné, alebo iné – známe pod názvom „blackout”, ktoré očividne predznamenávajú materiál plne zatemňujúci. Aj tie je možné nájsť v ponuke spoločnosti ISOTRA.

Roleta SCREEN SKY je veľmi odolná voči vetru, vlhkosti aj teplotným výkyvom. Látka, z ktorej je vyrobená, je zároveň vynikajúcim prostriedkom na reguláciu svetla.
Roleta SCREEN SKY je veľmi odolná voči vetru, vlhkosti aj teplotným výkyvom. Látka, z ktorej je vyrobená, je zároveň vynikajúcim prostriedkom na reguláciu svetla.

Strešné okná

Odporúčame teda predovšetkým exteriérové screenové tienenie. A to nielen na fasádne okná, ale aj na strešné. Práve strecha a v nej situované okná sú najexponovanejšou časťou domu. Tadiaľto je v lete do interiéru privádzané najviac svetla a energie a v zime odvádzané teplo. ISOTRA preto vyvinula roletu SCREEN SKY. Tkanina, z ktorej je vyrobená, pozostáva zo sklených vlákien potiahnutých vrstvou PVC. Je tak veľmi odolná voči vetru, vlhkosti aj teplotným výkyvom. Látka je zároveň vynikajúcim prostriedkom regulácie svetla. Užívateľ je chránený pred pohľadmi zvonku, avšak zároveň zostáva v kontakte s okolím. Roleta navyše dodáva domu modernú podobu a tlmí zvonku hluk.

Farebnosť

Okrem toho, že by okenné tienenie malo lahodiť nášmu oku, hrá farba na žalúziách či roletách svoju rolu z iného dôvodu. Je ním odrazivosť slnečného žiarenia. Hlavne prvky biele či strieborné sú z tepelno-izolačného hľadiska efektívne, v lete sa neohrievajú na vysoké teploty a nesálajú teplo na sklenené tabule okien. Užívateľ tak má o starosť menej a viac ušetrené na energiách. Reč je stále o exteriérovom tienení vo svetlých farbách, ktoré slnečné žiarenie odráža a roleta či žalúzie v zatiahnutej polohe veľmi efektívne ochránia vnútrajšok domu pred prehriatím. A veľmi podobne tieto farby pôsobia aj v zime, kedy nepohlcujú teplo zvnútra a znižujú náklady na vykurovanie. Z daného pohľadu môžeme bezpochybne odporučiť vonkajšie žalúzie ZETTA 90, ktorých lamely sú v tvare Z a v zatvorenom stave tak vytvárajú celistvú plochu. V striebornom prevedení tak žalúzia vykoná práve tú službu, ktorú potrebujeme. Dokonalé zatienenie je ešte doplnené vysokým termoregulačným efektom a tichosťou žalúzie vo vetre vďaka gume, ktorá je vlisovaná po celej dĺžke lamely.

Exteriérové žalúzie ZETTA 90 sú technologicky najvyspelejšie vonkajšie okenné žalúzie v oblasti tieniacej techniky. V zatvorenom stave vytvárajú lamely celistvú plochu zaručujúcu dokonalé zatienenie, guma vlisovaná po celej dĺžke lamely zvyšuje termoregulačný efekt žalúzii.
Exteriérové žalúzie ZETTA 90 sú technologicky najvyspelejšie vonkajšie okenné žalúzie v oblasti tieniacej techniky. V zatvorenom stave vytvárajú lamely celistvú plochu zaručujúcu dokonalé zatienenie, guma vlisovaná po celej dĺžke lamely zvyšuje termoregulačný efekt žalúzii.

Technologické zaujímavosti

Trvalý vývoj tieniacej techniky napomáha objavovaniu ďalších možností. Manuálne ovládanie retiazkou je takmer pasé. Ľudia teraz vyžadujú automatiku, solárny pohon a ďalšie. ISOTRA nezostáva pozadu a okrem možnosti ovládať žalúzie či rolety s elektrickým pohonom diaľkovo, ponúka aj solárne žalúzie. Jedná sa o techniku, ktorá ku svojmu pohonu využíva slnečnú energiu. Plne automatizované žalúzie tak čerpajú energiu zo slnka a spotreba elektriny z verejných distribučných sietí je na nich nulová. Užívateľ ich ovláda diaľkovým ovládaním, tlačidlom alebo solárnym regulátorom. Posledná možnosť slúži k natočeniu lamiel v závislosti na intenzite slnečného žiarenia.

A oveľa viac...

Celkový sortiment tieniacich zariadení ISOTRA je pochopiteľne oveľa širší. A to nech už sa jedná o farebné odtiene žalúzií, druhy ovládaní, materiály alebo spôsob montáže, ktorý tiež silno ovplyvňuje výslednú funkciu aj vzhľad zariadenia. Náš text sa snažil len o pomoc čitateľovi v orientácií v súčasnej ponuke. Snáď sa mu to podarilo.

Súvisiace články:

Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Kontakty:
ISOTRA a.s.
Bílovecká 2411/1 746 01 Opava
Tel.: +420 553 685 111
E-mail: isotra@isotra.cz
www.isotra.sk

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ISOTRA
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama