Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Screen: hravosť aj tieň

Zverejnené: 10. 4. 2019

Množstvo ľudí vníma tieniacu techniku ako čisto praktickú záležitosť. Tá však môže spájať účelovosť aj dekoratívnu stránku, hovorí architekt Jan Mudra a dodáva, že by na trhu uvítal viac farebných možností.

Čo všetko si môžeme predstaviť pod pojmom tieniaca technika?

Pojmom tieniaca technika označujeme všetko, čo je súčasťou okennej konštrukcie a čo je možné použiť na ochranu okien – či presklených plôch všeobecne – a tým regulovať účinky slnečného žiarenia na vnútorné prostredie daného objektu. Tieniť môžeme zvnútra aj zvonku a na výber máme z niekoľkých možností - napr. markízy, rolety a žalúzie.

V čom sa odlišujú?

Výhoda markíz spočíva v tom, že pri pohľade z miestnosti von nijako nebránia vo výhľade, pretože majú tieniaci efekt. Navyše sa vyrábajú z kvalitnej vodeodolnej textílie, takže čiastočne chránia aj proti dažďu a je možné ich využiť tiež ako reklamné plochy. Rolety aj žalúzie zakrývajú celú presklenú plochu, ale vďaka tomu, že sú tvorené jednotlivými lamelami, môže medzerami medzi nimi prechádzať do vnútra svetlo. Rolety – ako vyplýva už z názvu – sa rolujú na valec umiestnený v kastlíku, zatiaľ čo žalúzie sa vyťahujú. Vonkajšie rolety bývajú najčastejšie vyrobené z hliníku, čo je odolný materiál a popri tienení môžu mať tiež funkciu bezpečnostnú. Žalúzie môžu byť aj látkové alebo napríklad drevené, s horizontálnymi či vertikálnymi lamelami. Umiestniť ich môžete na vnútornú aj na vonkajšiu stranu okna, avšak pokiaľ sú inštalované v exteriéri, je vhodné vybaviť ich ďalšími systémami – napríklad čidlom, ktoré kontroluje silu vetra a v prípade, že je prekročený určitý limit, žalúzie sa samé zhrnú, takže nedôjde k ich poškodeniu. Existujú aj medzisklové žalúzie, ktorých obrovskou výhodou je to, že sú chránené proti vonkajším vplyvom a nepotrebujú žiadnu údržbu, pretože sa na nich nemôže usádzať prach. V súčasnosti majú žalúzie menšie otvory a vodiace lanká než kedysi, vďaka čomu prepustia menej svetla a teda aj tepla.

Vonkajšie žalúzie Setta, Isotra
Vonkajšie žalúzie Setta, Isotra

Kedy je lepšie zvoliť vonkajšiu a kedy vnútornú tieniacu techniku?

Vonkajšie tienenie je rozhodne účinnejšie, pretože slnečné lúče odráža skôr, než dopadnú na sklo a má zmysel predovšetkým vtedy, ak sa jedná o budovu s väčšími presklenými plochami. Pokiaľ si chce niekto postaviť domček s menšími oknami a na navyše má obmedzený rozpočet, efektívne, ale nákladnejšie vonkajšie tienenie sa mu moc nevyplatí. Má ale možnosť vybrať si tienenie vnútorné, ktoré síce tepelný problém nevyrieši tak účinnej, ale zabezpečí intimitu a zároveň môže v interiéri fungovať ako dekoratívny prvok. Je to tiež jediný možný variant v prípade, že je tienenie riešené až dodatočne a z nejakého dôvodu nie je možné zasahovať do fasády – napríklad u historických budov, alebo ak sa jedná o byt v developérskom projekte. Rád by som tiež spomenul, že tienenia je možné dosiahnuť aj iným spôsobom než len s pomocou tieniacej techniky – napríklad väčším presahom strechy, inštaláciou slnolamov, orientáciou okien voči svetovým stranám alebo vysadením stromov v blízkosti stavby, prípadne využitím ďalších prírodných prvkov, ak máme tú možnosť.

Screenové interiérové rolety (foto: Yampi, archív redakcie)
Screenové interiérové rolety (foto: Yampi, archív redakcie)

Je teda lepšie počítať s tieniacou technikou už vo fáze projekcie stavby?

Rozhodne. Tienenie býva súčasťou projektu, pretože má značný vplyv na konštrukciu a výslednú podobu stavby. Musí sa mu prispôsobiť preklad, nadpražie okna, poprípade presklených francúzskych dverí...Žalúziový či roletový kastlík sa tak môže vstavať do fasády a zostať skrytý. Pokiaľ sa tienenie rieši až dodatočne, už to pochopiteľne nevyzerá tak dobre, ako keď sa s ním počíta už od začiatku.

V čom spočíva dôležitosť tieniacich prvkov?

Jedná sa o komfort užívateľa domu, o zabezpečenie jeho súkromia, eventuálne bezpečnosti – v prípade už spomínaných vonkajších roliet a tiež o tepelné zisky. Tie sú v lete samozrejme nadmerné a ak nie je inštalovaná kvalitná tieniaca technika, je potrebné vnútorné prostredie klimatizovať, hlavne ak sa jedná o budovy s veľkými presklenými plochami. Často sa stretávam s tým, že ľudia chcú čo najviac prepojiť interiér s exteriérom, takže volia práve veľké okná a zároveň by chceli mať vo vnútri čo najviac svetla zo západu a z juhu. Pokiaľ je tienenie správne navrhnuté, poprípade ak je dom projektovaný nízkoenergeticky alebo pasívne, za prevádzku klimatizácie sa dá výrazne ušetriť.

Autor fotografie - DesignVis, Shutterstock
Autor fotografie - DesignVis, Shutterstock

Dočítala som sa, že vďaka tienenie je možné v lete ochladiť interiér až o niekoľko stupňov a klimatizácia potom nie je vôbec potrebná. Je to pravda?

Záleží na mnohých faktoroch, napríklad veľkosti miestností, výške stropov, celkovom objeme vzduchu, tepelných stratách obvodového plášťa a tak ďalej, čo vie spočítať tepelný technik. Svoju rolu hrá tiež veľkosť okien a izolačné vlastnosti konkrétneho skla. V súčasnosti sa veľmi používajú trojsklá, ktoré majú schopnosť v zime udržať vo vnútri teplo a v lete naopak vonku. Sklá môžu mať tiež rôzne povrchové úpravy, ktoré odrážajú svetlo už samé v sebe a riešia tak problém prehrievania.

Ako je možné ovládať tieniacu techniku?

Existujú dva spôsoby – buď ručne alebo motoricky. S tým druhým súvisí aj možnosť ovládania na diaľku pomocou smart telefónu. Rovnako ako môžete v rámci inteligentnej domácnosti na diaľku otvoriť bránu garáže alebo spustiť vykurovanie, je možné ovládať tiež žalúzie na oknách. U vonkajšieho tienenia je možné využiť aj čidiel, vďaka ktorým sa rolety sťahujú v závislosti na počasí. Existujú dokonca aj takzvané inteligentné domy, ktoré vedia samé natáčať žalúzie či rolety podľa pohybu Slnka.

Existoval nejaký „predchodca“ dnešných žalúzií?

Žalúzie a rolety sa objavili až niekedy v priebehu osemnásteho storočia a vyvinuli sa z okeníc, ktoré mali na oknách už obyvatelia antického Grécka. S príchodom žalúzií však okenice nezanikli – stále sa s nimi môžeme stretnúť na rôznych miestach sveta, kde sú súčasťou lokálneho architektonického štýlu. Typické sú napríklad pre Taliansko – Toskánsko, Sicíliu, ale aj ďalšie krajiny.

Podlieha tieniaca technika módnym trendom?

Do istej miery áno, však trendy sa nemenia tak rýchlo ako v iných oblastiach. Relatívne novou záležitosťou sú screenové clony, skrátene screeny, čo je typ rolety vyrobenej z polyesterovej tkaniny, ktorá odráža svetlo, ale zároveň jeho väčšiu či menšiu časť prepustí dovnútra, takže v miestnosti nie je tma. Ďalšou výhodou je jej ľahkosť a keďže ju je možné narolovať do pomerne malého priestoru, nie je potrebný tak veľký kastlík ako u klasických roliet. Zatiaľ sú screeny bohužiaľ však veľmi nákladné.

Screenová roleta Isotra
Screenová roleta Isotra

Ako vidíte budúcnosť tieniacej techniky? Je možné prísť ešte s nejakou novinkou?

Je možné, že v budúcnosti nebude tienenie vôbec potrebné. Ako som už spomenul, sklá sú už v súčasnosti povrchovo upravované a trend budúcnosti spočíva práve v ich zdokonaľovaní. A to do takej miery, aby prehrievanie riešili úplne samé, bez pomoci ďalšieho tienenia. Napríklad nedávno bol vo španielskej púšti postavený dom, ktorého obvodový plášť tvorí iba izolačné trojsklo, ktoré dokáže odraziť až 75 % slnečnej energie! Zatiaľ sa jedná len o experiment, všetko je ešte len vo fáze testovania a navyše je tá technológia v súčasnosti veľmi drahá.

Ako sa na problematiku tienenia pozeráte z pohľadu architekta? Je to pre vás skôr praktický prvok, ktorý je potrebné nejako „prekúsnuť“, alebo je možného nejako zaujímavo dizajnovo využiť?

Myslím, že s tieniacou technikou sa dá veľmi dobre pracovať, využiť ju ako výtvarný prvok. Spája totiž účelovosť s dekoratívnou, dizajnovou zložkou. Momentálne pracujem na projekte nadstavby materskej školy, kde využívam už spomínané screeny. Napadlo ma, že keby boli na jednotlivé okná použité rôzne farebné clony, samotná budova by mohla byť v neutrálnej farbe a napriek tomu by jej nechýbala hravosť a pestrosť, čo je práve pri materskej škole žiaduce. Navyše môže byť každý screen zatiahnutý inak, čím budova získa vždy iný výraz. V súčasnosti je to vo fáze projekcie.

Môže sa stať, že výtvarné požiadavky a funkčnosť sa nebudú dať skĺbiť?

Áno. Čo sa týka konkrétne tohto projektu, narážam na problém, že je u nás výrazne obmedzená ponuka farieb, v ktorých sa screeny vyrábajú. Je možné ich dostať len v bielej, béžovej a šedej, čo má svoje opodstatnenie práve vo funkčnosti – svetlé farby totiž najlepšie odrážajú svetlo. Navyše v prípade napríklad tmavomodrého screenu prejde nádych modrej aj do interiéru. Je tu však aj ďalšie úskalie a tým je finančná stránka. Môže sa stať, že pri investorských škrtoch alebo pri obmedzovaní rozpočtu nakoniec klient tieniacu techniku zamietne, takže počítať s tým, že tienenie bude hrať dizajnovú rolu, môže byť predčasné. Nemusí sa to uskutočniť a v prípade, že sa to nezrealizuje, budova príde o farebný akcent.

Autor: Kristýna Brožová
Foto: Archív firiem

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama