Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Exkurzia do tehelne Helvín II, jedného z najmodernejších závodov na výrobu tehál

Zverejnené: 7. 5. 2023

Pozvánku na návštevu tehelne Helvín II sme si nemohli nechať ujsť nielen kvôli vyspelým technologickým linkám, ktorými je vybavená. Lákala nás aj samotná lokalita, helvínske hlinisko a možnosť vidieť výrobu tehál od navážky hliny až po expedíciu na kamiónoch.

Tehelňu Hevlín II stavala nemecká firma KELLER H.C.W. Prevádzka bola zahájená na jar roku 2009 (foto Helena Hejhálková)

Najskôr k obci Hevlín a tehelni v nej. Hevlín nájdete v okrese Znojmo v Juhomoravskom kraji. V obci ležiacej na ľavom brehu rieky Dyje žije približne 1 400 obyvateľov a samotné hlinisko sa nachádza severovýchodným smerom. A práve tu majitelia rodinnej firmy HELUZ nechali vybudovať popri starej tehelni novú. Nesie názov Hevlín II, stavala ju nemecká firma KELLER H.C.W. a do prevádzky bola uvedená na jar roku 2009. Ako sme sa dozvedeli, od výrobcu dostal HELUZ iba jednu receptúru. S ďalšími si museli ľudia v závode poradiť sami. A zvládli to výborne. Tehly HELUZ sú špičkovej kvality. Motto tehelne znie „Stále dobrý výpal“.

Keď sme tehelňou prechádzali, dozvedeli sme sa aj o ďalšej výraznej tuzemskej stope. V celom závode naváža hlinu iba jedna značka nákladiaku - česká TATRA. Ostatná konkurencia to nedá, do ílu zapadne a už sa z neho bez pomoci nevyhrabe.

Pri ťažbe hliny sa využíva aj ťažká technika. Pozornému oku neunikne ani nákladný automobil TATRA v pozadí. (foto HELUZ)
Pri ťažbe hliny sa využíva aj ťažká technika. Pozornému oku neunikne ani nákladný automobil TATRA v pozadí. (foto HELUZ)

Výroba tehál v závode je plne automatizovaná a využíva najmodernejšie postupy. Aj tak prekvapí, že v závode pracujú iba štyria ľudia. Jeden stráži, aby hlina z haldy putovala bez problémov na pásy. Ďalší pracovník sedí v takzvanom velíne pred obrazovkami a sleduje prebiehajúce procesy. Tretieho sme zastihli pri peci. No a štvrtého sme ani nezahliadli... Pritom výroba beží nepretržite - 24 hodín denne, pondelok až nedeľa. A pri peci je pekne teplo! Je to skrátka práca pre chlapov. Ženy potom majú uplatnenie v administratíve alebo v jedálni.

Výroba

V súčasnej dobe sa v Helvínskom závode vyrábajú takmer všetky druhy tehál značky HELUZ, vrátane tej najšpičkovejšej, tehly HELUZ FAMILY 50 2in1 brúsená. Táto tehla dovolí stavať bez dodatočného zateplenia a my sme si mohli v tehelni prezrieť nielen jej výrobu od navážky hliny, drvenia, homogenizácie zmesi, cez tvarovanie hliny, vysúšanie, vypaľovanie, chladnutie, až po paletizáciu a balenie. Zoznámili sme sa aj s tým, ako sa nakoniec plnia polystyrénovými guličkami, čím vo výsledku získa takú hodnotou tepelnej izolácie, ktorá samotná umožňuje výstavbu pasívnych a nulových domov.

Výroba tehál je v Helvíne II plne automatická. Vpravo robot na plnenie tehál polystyrénovými gulôčkami. (foto HELUZ)
Výroba tehál je v Helvíne II plne automatická. Vpravo robot na plnenie tehál polystyrénovými gulôčkami. (foto HELUZ)

Kompletný systém zákazníkovi

Okrem výroby sa denne v závode nakladá v priemere 100 kamiónov výrobkov tejto značky. Rekord je však cez 180 kamiónov denne, čo je nepredstaviteľný výkon. Palety musia byť naložené veľmi pozorne, pretože investorovi je zrazu dovezený kompletný systém pre hrubú stavbu - tehly na obvodové murivo, priečky, okenné preklady, murivo na komíny, stropný systém. Skrátka všetko, čo podľa projektovej dokumentácie pre hrubú stavbu potrebuje. V tehelni bolo možné vidieť nielen špičkovú technológiu ale aj obrovskú precíznosť a čistotu pri výrobe.

V priemere sa každý deň expeduje 100 kamiónov. (foto HELUZ)
V priemere sa každý deň expeduje 100 kamiónov. (foto HELUZ)

Stručne o Mikulove

Vznik Mikulova sa kladie na začiatok 12. storočia, kedy tu bola založená tržná osada, ktorá sa v roku 1279 dočkala povýšenia na mestečko a v roku 1410 na mesto. Na mieste románskeho a neskôr gotického hradu vznikol v 17. storočí zámok. Mikulov bol od konca 13. do konca 16. storočia v držbe Lichtenštajnovcov, potom patril až do 19. storočia Ditrichštejnom, ktorí vlastnili zámok a veľkostatok až do roku 1945, kedy tiež zámok vyhorel. V zámku sa odohrali dve významné udalosti. V decembri 1805 tu boli dojednané predbežné podmienky mieru medzi Francúzskom a Rakúskom (bitka pri Slavkove). A 61 rokov potom, po porážke rakúskych vojsk v bitke pri Sadovej (15 km severozápadne od Hradca Králového), tu 26. júla 1866 podpísali prímerie medzi Rakúskom a Pruskom, tzv. Mikulovské prímerie.

Významnou dominantou nad mestom Mikulov je prírodná rezervácia Svätý kopček. Rezerváciou sa stala v roku 1946, má rozlohu 37,2 ha a slúži na ochranu bradla z jurských vápencov nad Mikulovom. Svätý kopček je jeden z kopcov Pavlovských vrchov s výškou 363 m nad morom. V prípade, že sa rozhodnete do tohto kraja zavítať, určite si zarezervujte viac dní. Miest na navštívenie je oveľa viac. S ubytovaním si nerobte starosti, v meste je dostatok ubytovacích kapacít. Okrem iného môžete zo zámku vidieť v diaľke najvyšší komín, ktorý patrí tehelni HELUZ.

Prevádzka tehelne Hevlín II bola zahájená na jar roku 2009. (Foto Helena Hejhálková)
Prevádzka tehelne Hevlín II bola zahájená na jar roku 2009. (Foto Helena Hejhálková)

Súvisiace články:

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: HELUZ a Helena Hejhálková

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama