Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Prvotriedny pasívny dom z tehál a bez potreby zateplenia

Zverejnené: 27. 10. 2020

Nový pasívny dom vyrástol na kraji juhočeskej obce Myslkovice. Jeho tehlové murivo aj bez dodatočného zateplenia dosahuje vynikajúce tepelnoizolačné parametre. Neboli zanedbané ani iné dôležité prvky pasívneho domu, ako je vonkajšie tienenie, ktoré je, aby nenarušovalo vzhľad fasády, umne inštalované do schránok v podobe nosných žalúziových a roletových prekladov.

„Páči sa mi jednoduchosť, symetria, farebná striedmosť, preto sme všetko smerovali do odtieňov šedej a bielej," opisuje koncepciu návrhu Ing. Jakub Kratochvíl, investor aj projektant v jednej osobe. Strecha aj okná sú preto antracitové a fasáda biela. Podobne bude doladený aj plot z ťahokovu, prestrihávaného plechu v antracitovej farbe. Na terasu potom počíta investor s tmavo šedou bridlicou.

„Rovnaký farebný koncept platí aj pre interiér. Je rozumnejšie vymaľovať na bielo a napríklad pre kuchynskú linku použiť materiály, ktoré sa tak rýchlo neopozerajú, ale dajú sa rozraziť rôznymi farebnými doplnkami, tie totiž časom vymeniť môžete. Zelené steny sa prerábajú horšie," pokračuje investor.

Dvojpodlažný dom s pôdorysom v tvare písmena L a dvoma pultovými strechami je orientovaný do priľahlých polí, kde už nie je plánovaná ďalšia výstavba. Hlavný vstup je situovaný z južnej strany a priamo nadväzuje na komunikačnú chodbu vedenú stredom domu. Z nej sú sprístupnené jednotlivé miestnosti na prízemí, vrátane schodisko do podkrovia. Z obývacej izby a pracovne je pomocou presklenej konštrukcie a francúzskeho okna umožnený vstup a výhľad priamo do záhrady.

Tehlové obvodové konštrukcie

V priebehu stavby hociktorý investor zaváha, či niekde predsa len neušetriť. V tomto prípade mal však majiteľ jasno: „Hovoril som si, že ak na niečom ušetriť, tak na veciach, ktoré pôjdu vymeniť bez búrania. Napríklad sme zvolili lacnejšie interiérové dvere, ktoré raz zľahka vysadíte a kúpite nové. Čo sa ukázalo ako rozumné, pretože máme malú dcéru a očakávam, že až začne jazdiť na odrážadle, tak dvere dostanú zabrať. Už to vidím na stenách, kde sú odtlačky ručičiek, obúchané rohy...kedysi ma to trápilo, behal som so štetcom, teraz už to neriešim," pokračuje spokojne Kratochvíl.

Pokiaľ ide o stavebné konštrukcie, tam investor nezľavil, naopak si vybral to najlepšie. „V tomto som mal jasno. Porovnával som si: s klasickou nezateplenou tridsiatkou tehlou plus vonkajším polystyrénom som sa dostával viacmenej na cenu zateplenej tehly Heluz Family 50 2in1. Navyše u jednovrstvového muriva sa mi páčilo, že dostávam bonus v podobe pevnej tvrdej fasády zvonka, do ktorej keď dieťa raz udrie bicyklom, tak sa nič nestane, pretože pod omietkou nie je mäkký polystyrénový podklad. Ďalšou výhodou jednovrstvovej konštrukcie je dlhšia životnosť ako v prípade vonkajšieho zatepľovacieho systému, zdravší vzduch v interiéri, pretože murivo bez vonkajšieho zateplenia lepšie dýcha, takže to bola jasná voľba."

Z ďalších konštrukčných prvkov si projektant pochvaľuje roletové preklady od rovnakého dodávateľa, od ktorého zvolil tehlový systém: „Je to systémové riešenie, ktoré vo veľkej miere pomáha zabrániť prehrievaniu interiéru v lete. V keramobetónovom preklade s vloženou izoláciou z polystyrénu je osadený návin na roletu, ktorá je potom v preklade skrytá a na fasáde nie je vidieť. Navyše je to systémový prvok, osadíte ho mini žeriavom a máte vyriešený preklad aj schránku," chváli investor. Jediné, čoho dnes ľutuje, že v čase výstavby neboli ešte k dispozícii pre väčšie sklony striech keramické stropné panely od Heluzu, ktoré udržia komfortnejšiu teplotu v interiéri aj v letných horúčavách.

Priznané konštrukcie v interiéri

Na druhú stranu vďaka absencii spomínaných stropných panelov vznikol v dome atypický obývací priestor, otvorený čiastočne do poschodia a s priznaným krovom. „Nie je "falošný", je to naozaj nosná konštrukcia, krokvy aj väzné trámy sú z lepeného dreva a konštrukcia strechy je vytvorená nad tým. Obývací priestor je tak oveľa vzdušnejší, "dopĺňa investor.

K vzdušnosti a hlavne presvetleniu prispieva aj presklený roh obývacej izby. Ten je, podobne ako veľa ďalších prvkov, (tepelné čerpadlo s plošným kolektorom po záhrade, okno nad obývačkou kvôli ľahkému prístupu na strechu bez potreby rebríka atď.) veľmi premysleným detailom. „Chystám sa postaviť ešte domček pre svoj koníček - papagáje a tým rohovým oknom na nich budem mať krásny výhľad. Chcem mať tak desať voliér, aby som sa im dokázal venovať, je to pre mňa relax." Aj tento objekt bude najskôr murovaný a vykurovaný, aby sa v ňom teplomilnému vtáctvu darilo, ale s Blower door testom, ktorý by preukázal parametre pasívnej stavby a nárok na dotáciu ako pri rodinnom dome, už investor tentoraz nepočíta.

O projekte:

• Názov: Rodinný dom Myslkovice
• Projekt: Ing. Jakub Kratochvíl
• Pozemok: 1700 m2
• Zastavaná plocha domu (1. NP): 119,12 m2
• Úžitková plocha domu (2. NP): 90,88 m2

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Tehlový dom sa prehol ako luk
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív investora

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama