Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Exteriérové tienenie zvážte už vo fáze návrhu rodinného domu

Zverejnené: 27. 7. 2022

Prevádzkové náklady rodinného domu v značnej miere ovplyvňujú aj výdavky za chladenie. Na zníženie teploty v interiéri o 1 °C je dokonca potrebné vynaložiť 3x viac finančných prostriedkov ako na jej zvýšenie. Účinnejšie ako chladenie je však preventívne opatrenie, ktoré zabráni prehrievaniu interiéru. Ak už pri projektovaní domu myslíme na vhodné tienenie okien, môžeme ušetriť až 30 % celkových nákladov na prevádzku domu.

Vonkajšie tienenie dokáže efektívne prispieť k užívateľskému komfortu a zabrániť prehrievaniu interiéru. S exteriérovými žalúziami možno teplotu vo vnútri domu znížiť až o 7-10 °C. „Myslieť na tienenie okien treba už vo fáze návrhu domu a vytvoriť priestor pre inštaláciu tieniacej techniky, napr. do špeciálnych prekladov so schránkou pre tieniacu techniku. Je to jednoduchšie a tiež vzhľadovo krajšie, ako dodatočne montovať schránku na hotový objekt,“ vysvetľuje Gabriel Szöllösi, produktový manažér značky Porotherm.

Vonkajšie tienenie oceníte v lete i zime

Vonkajšie rolety a žalúzie majú okrem tienenia v lete výhodu aj v zime preto, že čiastočne prispievajú aj k zníženiu tepelných strát. Predstavujú teda účinný prostriedok na zníženie nákladov na klimatizáciu i vykurovanie. Okrem toho zvyšujú aj bezpečnosť domu proti vlámaniu. Roletové schránky možno schovať v rámci nadpražia a rolety alebo žalúzie montovať kedykoľvek neskôr, aj v priebehu ďalších rokov. „Pred výberom žalúzií alebo roliet odporúčam overiť si vopred ich rozmery vrátane pohonu, a porovnať ich s vnútornými rozmermi schránky. Nezabudnúť najmä na rozmery v zvinutom stave, aby nedošlo k tomu, že zvolená roleta či žalúzia nevojde do schránky,“ hovorí G. Szöllösi.

Pohodlné zabudovanie vonkajších roliet alebo žalúzií pod úroveň fasády umožňujú univerzálne roletové a žalúziové preklady Porotherm KP Vario UNI, ktoré pozostávajú z keramických prekladov KP Vario a univerzálnej schránky Porotherm Vario UNI. „Výška nosnej časti prekladu, ako aj samotnej schránky, je zhodná so skladobnou výškou tehál. S nosnými prvkami prekladu môžete manipulovať ručne, na stavbe nie sú potrebné zdvíhacie mechanizmy. Ľahká je nielen montáž tieniacej techniky, ale aj jej revízia, opravy alebo výmena,“ dopĺňa G. Szöllösi.

Exteriérové tienenie treba zvážiť už vo fáze návrhu domu (Wienerberger)
Exteriérové tienenie treba zvážiť už vo fáze návrhu domu (Wienerberger)

Hlavné zásady pri montáži

Pri montáži prekladov treba dodržiavať niekoľko zásad. Pri určitej zručnosti je možná aj svojpomocná montáž, inak odporúčame obrátiť sa na odborníkov. V prvom rade je dôležité dodržiavať technologické postupy predpísané výrobcom. Nosná časť prekladov Porotherm KP Vario UNI sa vyrába v dvoch tvarovo odlišných variantoch: krátke preklady od 1 m do 1,75 m a dlhé preklady od 2 do 3,5 m. Preto pre jednotlivé hrúbky obvodovej steny existujú v závislosti od rozpätia otvoru dve alternatívy kompletnej zostavy roletového a žalúziového prekladu. Okrem spomenutých prvkov (nosná časť + schránka) môže byť súčasťou skladby prekladu aj nosný preklad Porotherm KP 7 (krátke rozpätia) alebo monolitický betón (dlhšie rozpätia), prípadne prídavná tepelnoizolačná vrstva. Obe časti sa ukladajú do lôžka z cementovej malty, pričom treba dodržať predpísanú úložnú dĺžku. Pri montáži treba dbať na podopretie schránky a jej zabezpečenie proti priehybu, resp. vybočeniu do strany. Nosná časť prekladu sa osadzuje keramickou stranou do interiéru a tak, aby lícovala s vnútorným povrchom steny. Nápis na schránke Vario UNI má smerovať do exteriéru a schránka má lícovať s vonkajším povrchom muriva alebo tepelnoizolačnej vrstvy.

Univerzálny preklad Porotherm KP Vario UNI (Wienerberger)
Univerzálny preklad Porotherm KP Vario UNI (Wienerberger)

Ďalšie typy keramických prekladov Porotherm

Vysoké preklady Porotherm KP 7 majú rovnakú výšku ako tehly a ukladajú sa vždy nastojato - na výšku (t.j. na svoju kratšiu stranu). Sú vhodné najmä na preklenutie otvorov v obvodovej stene, kde sú základné výšky, ako je výška parapetu a výška okenného otvoru, navrhnuté ako násobky výšky tehál. Ich počet nad jedným otvorom závisí od hrúbky steny, resp. od zaťaženia prekladu. Na obvodové murivo sa osadí jeden preklad z exteriérovej strany a niekoľko prekladov vedľa seba podľa potreby z interiérovej strany. Do voľného priestoru medzi osadené preklady sa vloží tepelná izolácia. Vyrábajú sa v dĺžkach od 1,00 m do 3,50 m odstupňovaných po 0,25 m pre rozpätia 0,75 až 3,00 m. Preklady KP 7 netreba počas montáže podopierať. Každý skompletizovaný preklad odporúčame zviazať viazacím drôtom, aby sa predišlo preklopeniu a pádu krajných prekladov.

Nízke preklady Porotherm KP 11,5 a KP 14,5 sú vhodné najmä pre vnútorné nosné steny a nenosné priečky. Ponúkajú širokú variabilitu použitia nad otvormi najmä vo vnútorných nosných stenách a nenosných priečkach. Tieto preklady dosiahnu svoju deklarovanú únosnosť s murovanou alebo betónovou tlakovou zónou, ktorá sa zhotoví nad jedným alebo viacerými prekladmi opäť v závislosti od hrúbky steny. O konečnom výbere prvkov rozhodujú statické požiadavky.

Keramické preklady Porotherm KP 11,5 a Porotherm KP 14,5 (Wienerberger)
Keramické preklady Porotherm KP 11,5 a Porotherm KP 14,5 (Wienerberger)

Riešenie pre veľké rozpony Porotherm KP XL umožňuje preklenúť rozpony v rozmedzí 3,50 – 6,00 m, ako sú terasové okná alebo garážové brány. Ide o skladačku zo štyroch prefabrikovaných prvkov a balíka výstuže, ktorá je súčasťou výrobku. Kompletný preklad sa vytvorí až na stavbe vyskladaním podľa návodu a následným zaliatím betónom, pričom prefabrikované preklady plnia nosnú funkciu ako aj funkciu strateného debnenia. Použitie prekladov Porotherm KP XL závisí od hrúbky nosnej steny: v stene hrúbky 30 cm sa môžu použiť preklady dĺžky 3,75 až 5,50 m a v stene hrúbky 38 cm a viac sa môžu použiť preklady dĺžky 3,75 až 6,50 m.

Viac sa o prekladoch dočítate na www.wienerberger.sk

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Wienerberger
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama