Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Brúsené tehly zjednodušia a urýchlia výstavbu

Zverejnené: 21. 2. 2022

Počas rekonštrukcie pražského historického činžiaku v ulici Opletalova, ktorej sme venovali jeden z minulých článkov, boli použité preverené materiály a technológie. Medzi nimi aj brúsené tehlové bloky Porotherm Profi a AKU, ktoré stavbám prepožičiavajú priaznivé vlastnosti. Ktoré sú to?

Produktový rad Porotherm T Profi zahŕňa tehly vyplnené minerálnou vatou, ktorá je v celom svojom objeme hydrofobizovaná.

Medzi známe výhody, ktorými sa (obzvlášť v porovnaní s nebrúsenými tehlami) vyznačujú tie brúsené, patrí rovinnosť ich ložných plôch. Tá je dosiahnutá vďaka použitej výrobnej technológii zahŕňajúcej opracovanie jednotlivých blokov na priemyselných brúskach. Vzniknutá hladká ložná plocha urýchľuje a zjednodušuje murovanie, ktoré nemusí byť realizované na klasické murovacie malty, ale len na malty na tenké škáry. Tie je možné aplikovať nanášacími valčekmi, ktoré k tomu boli vyvinuté a proces ešte viac uľahčujú, prípadne na špeciálne tenkovrstvé lepidlo alebo PU penu – tá je navyše aplikovateľná montážnou metódou Dryfix (suchým murovaním), ktorú je možné realizovať aj pri vonkajšej teplote do mínus piatich stupňov Celzia. Pena rýchlo tuhne a konštrukcia je preto čoskoro plne zaťažiteľná. Pri tom všetkom a vďaka skráteným technologickým prestávkam je možné pri murovaní s brúsenými tehlami celkovo dosiahnuť až päťdesiatpercentnú úsporu času.

Tehly typu Profi

Primárnym cieľom vývojárov brúsených tehál, ktoré boli na svetové trhy uvedené už pred niekoľkými rokmi, bolo vylepšiť tepelnoizolačné vlastnosti muriva. K pôvodným tehlovým produktom, označovaným ako Porotherm Profi alebo Profi Dryfix, ktoré ponúkli zaujímavé technické parametre, potom v priebehu rokov pribúdali ďalšie a ďalšie a v súčasnosti sú v sortimente spoločnosti Wienerberger tieto duté tehly dostupné pre nosné aj nenosné, vnútorné aj obvodové murivo (vrátane soklov) a v rôznych hrúbkach – 8 až 50 centimetrov.

Rad Porotherm Profi T je určený pre murivo s vyššími nárokmi na tepelný odpor a tepelnú akumuláciu steny. Otvory v tehlách sú totiž vyplnené hydrofobizovanou minerálnou vatou, vďaka čomu nie je už potrebné murivo dodatočne nijak zatepľovať. V čase, kedy boli tieto tehlové bloky uvedené na trh, sa zo strany zákazníkov znieslo na výrobcov množstvo otázok. Široko sa poukazovalo na vtedajšie problémy s podobnou vatou používanou v stenách montovaných domov, v ktorých sa v zime hromadila vlhkosť, nasledovala degradácia konštrukčných materiálov a strata ich izolačných vlastností. Dopytujúci sa preto oprávnene pýtali, či niečo podobné nehrozí aj u plnených tehál. Dané obavy však boli rýchlo rozptýlené. V dutinách s nenasiakavou vatou sa dokonca vytvorila suchšia mikroklíma než v okolitom, často krát vlhkom tehlovom črepe.

Technológia murovania na penu Porotherm Dryfix je už niekoľko rokov zavedeným spôsobom výstavby. S touto penou je možné murovať aj v zime pri teplotách do mínus 5 stupňov Celzia.
Technológia murovania na penu Porotherm Dryfix je už niekoľko rokov zavedeným spôsobom výstavby. S touto penou je možné murovať aj v zime pri teplotách do mínus 5 stupňov Celzia.

Jednou z minuloročných noviniek Wienerbergeru je, okrem iného, ekonomická tehla Porotherm 38 EKO+ Profi, predurčená pre omietané jednovrstvé obvodové nosné aj nenosné murivo. Ponúka vynikajúce termoizolačné a tepelnoakumulačné parametre a navyše ide o priestorovo úsporné riešenie, pretože subtílnejšia obvodová konštrukcia vytvára väčší obytný priestor. Murovanie týchto tehlových blokov prebieha s použitím malty na tenké škáry alebo na murovaciu penu. Stavebníci u tohto nového produktu ocenia skvelý pomer ceny a výkonu a trvalú úžitkovú hodnotu. Dôvodom k vývoju tohto nového brúseného tehlového bloku Porotherm bola snaha výrobcu vyhovieť nárokom budov s takmer nulovou spotrebou energie.

Tehly Porotherm AKU Profi ponúkajú popri skvelom akustickom útlme aj výbornú ochranu proti hluku a vysokú pevnosť. Je možné s nimi murovať aj na tenkovrstvú maltu.
Tehly Porotherm AKU Profi ponúkajú popri skvelom akustickom útlme aj výbornú ochranu proti hluku a vysokú pevnosť. Je možné s nimi murovať aj na tenkovrstvú maltu.

Tehlové bloky AKU

Tento druh keramických blokov je špecifickým druhom tvárnic určených pre akustickoizolačné murivo, ktoré má pomôcť oddeliť interiéry od vonkajšieho znečistenia hlukom, ktorého dlhodobé pôsobenie má negatívny vplyv na ľudský organizmus.

Pre tehly Porotherm AKU, medzi ktorými nájdeme či už tvárnice pre nosné murivo, tak aj pre vnútorné priečky (obzvlášť dobre fungujú ako odhlučnenie chodieb s výťahovými šachtami či schodiskových priestorov), sú typické výborné hodnoty stavebnej vzduchovej nepriezvučnosti R'w . V porovnaní so štandardnými tehlami preto ponúka útlm o päť až sedem decibelov, čo sa dosiahlo vďaka vyššej objemovej hmotnosti tehál, ich vnútornému dierovaniu a zazubeniu. Súčasťou sortimentu sú aj produkty AKU s prídavným označením Profi, ktoré disponujú systémom pier a drážok a je možné ich murovať na maltu pre tenké škáry, čo zrýchľuje proces výstavby a navyše vylepšuje tepelnú zotrvačnosť steny.

Tehly AKU Profi sú často využívané na dvojvrstvové murivo s vysokými nárokmi na ochranu proti hluku, napríklad pri murovaní nosných deliacich stien radových domov.

Pre optimálny návrh stavebného projektu vyvinula spoločnosť Wienerberger konfigurátor domu, který pracuje s aktuálnymi cenami materiálu.
Pre optimálny návrh stavebného projektu vyvinula spoločnosť Wienerberger konfigurátor domu, který pracuje s aktuálnymi cenami materiálu.

Čítajte tiež:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archív Wienerberger

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama