Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Faerská radnica v Norðragøte

Zverejnené: 2. 2. 2020

Takmer neviditeľný dom na rozhraní krajiny a architektúry prispieva do diskusie o nikdy nekončiacej dileme faerskej architektúry: Kde končí krajina a kde začína architektúra? A ak existuje táto hranica, ako ju čo najviac zotrieť?

Príroda Faerských ostrovov je spektakulárna. Nad studené vody Atlantického oceánu sa týčia ostré vrcholy jednotlivých kopcov, ktoré akoby niekto starostlivo vysústružil do pravidelných kužeľovitých tvarov. Vďaka prudkým severným vetrom tu takmer chýbajú stromy. Pravidelný prísun výdatných dažďových zrážok však zaisťuje bohatý trávnatý porast, ktorý spásajú všadeprítomné ovce.

Práve vrstva trávy je elementom spájajúcim faerskú (rovnako ako napríklad grónsku alebo islandskú) architektúru s krajinou. Na Faerských ostrovoch príroda striktne ovplyvňuje chod bežných ľudských dní. Tradičné trávnaté trsy na strechách majú logicky izolačnú funkciu a napriek náročnej údržbe sa používajú na stavbách dodnes, okrem iného, aj pre určité estetické hodnoty.

Pri pohľade na malé mestečko Norðragøta, nachádzajúce sa na západe ostrova Eysturoy, musí človek vynaložiť nutné úsilie, aby rozpoznal novú budovu radnice navrhnutú dánskym štúdiom Henning Larsen Architects. Nie však preto, že by svojou priemernosťou zapadla medzi ostatné bežné domy, ale preto, že svojím tvaroslovím a utváraním rešpektuje typický krajinný ráz, ktorým je obklopená. Nenápadne sa zarezáva do ostrých brehov a vďaka ozelenenej streche sa zdanlivo vznáša nad riekou, ktorú prekračuje.

Skôr, než bola v Norðragøta postavená veľká rybárska fabrika, bývala tunajšia pláž miestom, ktoré slúžilo na stretávanie ľudí pri zvláštnych príležitostiach. Pretože však najdôležitejšiu položku faerskej ekonomiky predstavuje rybársky priemysel, mesto o pláž pred časom prišlo.

Od novej radnice Eysturkommuna sa preto očakávalo, že vytvorí nové miesto stretávania a slávností, ktoré majú podporiť miestnu komunitu. Dom medzi dvoma brehmi s prístupnou zelenou strechou tak tvorí obytný most, ktorého typologické korene možno stopovať až do tradičných európskych miest, akými sú Benátky či Florencia.

V interiéri budovy je jasne viditeľný vzťah k prírode a rieke, ktorá je viditeľná skrz kruhové presklenia v podlahe hlavnej sály, kde sa pravidelne konajú stretnutia mestskej rady. Tá zasadá pri kruhovom stole, ktorý vychádza z princípu Kiva - kruhových ceremoniálnych sál, ktoré užívali k rituálnym či politickým udalostiam pôvodní americkí indiáni na juhozápade USA. U takéhoto stola nikto nesedí na konci, všetci sa stretávajú za rovnakých parlamentných podmienok. Tu padajú kľúčové rozhodnutia obce a zároveň je možné cez sklenenú podlahu uvidieť pstruhy na ich ceste na šíre more.

Do dreveného obloženia budovy je zabudovaná svetelná a zvuková inštalácia umelca Jensa Ladekari Thomsena, ktorá je inšpirovaná zvukmi a štruktúrami viditeľnými v miestnej spoločnosti a prírode. Ľudia, prechádzajúci okolo tvrdia, že dom rozpráva o svojom okolí a prostredí kde je zasadený a tým vytvára nový príbeh o tunajšej krajine a spoločenstve.

Radnica Eysturkommuna
Verejné a kultúrne stavby
Miesto: Oyran 2, Norðragøta,
Faerské Ostrovy
Klient: Eysturkommuna
Autor: Henning Larsen Architects,
Tím Henning Larsen North Atlantic
Spolupráca: rok-EL, Z. Leitisstein,
Signar á Fríðufløtum, Away, Klima
Úžitková plocha: 750 m2
Realizácia: 2016-2017
Foto ©: Nic Lehoux

www.henninglarsen.com

Tento článok vyšiel v časopise INTRO - časopis o architektúre. Viac na www.intro.cz

Autor: Tereza Šváchová
Foto: Nic Lehoux
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama