Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Farebná symbióza fasád a tieniacej techniky

Zverejnené: 17. 1. 2019

V dnešnej dobe sa fantázií medze nekladú, nech už sa jedná o akékoľvek odvetvie. To platí aj pre firmu Building Plastics, ktorá ponúka najrôznejšie farebné prevedenia screenov, roliet, dverí aj sietí. Stačí si len vybrať. Pri tomto výbere sa však nesmie zabudnúť na jednu dôležitú vec – farebné zladenie s fasádou a celkovým vzhľadom stavby.

Pri pohľade na novo postavené rodinné domy alebo aj na stavby z priemyselného sektoru je až príliš často vidieť, že otázkou zladenia fasády a tieniacej techniky, potom okenných rámov, prípadne dverí, si množstvo ľudí neláme hlavu. K výraznej tmavej farbe fasády či strechy volia biele rámy okien aj žalúzií v nich, čo dokopy nevytvára vhodne sa dopĺňajúci celok, ale skôr dojem roztrieštenosti a nejednotnosti. Je na tom síce vidieť snaha majiteľov o kontrast medzi fasádou a tieniacimi prvkami, ale nie vždy sa kontrastom docieli práve požadovaný dojem. Na druhú stranu sa dnes okrem tradičných šedých a bielych žalúzií, screenov či roliet začínajú objavovať rôzne ich farebné prevedenia, takže si každý môže svoj dom zariadiť podľa svojich predstáv.

Jedná sa len o to, aby do seba všetko zapadalo a ladilo s fasádou, čo nie je vždy jednoduché. Pokiaľ si nie sme však istí zladením farieb a nechce sa nám žiadať o radu dizajnérov, je lepšie voliť pre jednotlivé prvky skôr podobné odtiene, alebo aspoň neutrálne farby. Každý jednotlivý prvok je zaujímavý, ale dokopy tvoria zaujímavý celok. Na druhej strane nie je však ideálny ani druhý extrém, teda je potrebné si dávať pozor, aby sa z nášho vysnívaného domu či akejkoľvek inej stavby nestal nevýrazný šedý dom, aké boli kedysi. Kontrastne zvolené farby fasády a tieniacej techniky nemusia byť vždy zlé. Veď kontrast je jedným zo základných dizajnérskych princípov, vďaka ktorému sa dá vytvoriť skvelý nielen interiér, ale aj exteriér. Škála farieb, v ktorých sa dá zaobstarať tieniaca technika, dvere aj sieťky je tak široká, že nie je problém vybrať si z čohokoľvek.

Rolety ako súčasť celkového vzhľadu stavby

Rolety je možné rozdeliť na dve základné kategórie – vnútorné a vonkajšie. Pretože pri tieniacej technike sa väčšinou volia neutrálne prírodné farby, zameriame sa na vonkajšie prevedenie, kde je potrebné dbať na to, aby všetko korešpondovalo aj s fasádou. Aj pri týchto typoch roliet ľudia volia najčastejšie farby ako je biela, šedá, hnedá alebo čierna. Ale možnosti sú dnes neobmedzené a pokiaľ sa nebojíte farieb, môžeme zvoliť aj menej bežné odtiene. Vždy však musíme dbať na celkový vzhľad stavby a na to, aby nás pri pohľade na stavbu nič farebne nerušilo.

Predokenné rolety, screenové clony a siete

Predokenné rolety sú jedným z najefektívnejších prvkov vonkajšej tieniacej techniky. Plnia hneď niekoľko funkcií. Predovšetkým umožňujú reguláciu svetla v dome a súčasne zabezpečujú príjemnú klímu v interiéri aj počas horúcich slnečných dní. Okrem tejto hlavnej tieniacej funkcie slúžia ako protihluková bariéra, bezpečnostný prvok a vďaka nim môžeme tiež ušetriť veľa energie.

Predokenná roleta je zložená z týchto viditeľných dielov: box, vodiace lišty, koncová lamela, roletový pancier (lamely). Štandardne sa tieto diely vyrábajú v niekoľkých farebných odtieňoch. Vodiace lišty sú upevnené na ráme okien, preto sa snažíme zvoliť ich farbu tak, aby ladila práve s farbou okien. Pokiaľ sú farby rovnaké, už vodiace lišty neuvidíme a rám okna môže vyniknúť. Koncovú lamelu môžeme zvoliť napr. zhodnú s farbou vodiacich líšt – potom v stiahnutom stave vynikne optický „rámik”. Avšak lamely môžu byť samozrejme vo všetkých možných farbách, to už potom záleží len na vkuse každého z nás. Určite nič nepokazíme tým, keď zvolíme farbu lamiel zhodnú s farbou fasády, prípadne iný odtieň, ktorý bude farebne ladiť s fasádou.

Na prianie zákazníka je však možné nalakovať diely rolety do akejkoľvek farby podľa vzorkovníka RAL. Samozrejmosťou sú aj drevodekory podľa ponuky renolitových fólií.

Podobným druhom tieniacej techniky sú tiež screenové clony. Ich výplň je tvorená screenovou tkaninou. Aj tá je dodávaná v mnohých farebných prevedeniach. Tiež rám siete proti hmyzu je možné ľahko zladiť s oknami a fasádou. Vo všetkých prípadoch je potrebné dbať na celkový vzhľad domu a voliť farby s ohľadom na farbu fasády a ďalších prvkov stavby.

Dvere a ich farebné prevedenie

Nielen žalúzie a rolety je možné vyrábať v rôznych farebných prevedeniach. S fasádou a celkovým vzhľadom domu ako celku je ideálne mať zladené aj ostatné prvky, čo sa týka tiež garážovej brány. V súčasnosti to nie je problém a ponúk je dostatok, takže má každý možnosť zladiť všetko podľa svojich predstáv.

Rolovacia garážová brána

Rolovacia garážová brána je zložená z niekoľkých viditeľných dielov. Jedná sa o box, vodiace lišty, koncovú lamelu a pancier (lamely). Obvykle sa tieto diely vyrábajú v niekoľkých farebných odtieňoch.

Výplň rýchlobežnej brány je tvorená odolnou fóliou. Fóliu (plochu brány) je možné osadiť priehľadnými oknami alebo sieťovinou a dokonca je možné ju akokoľvek potlačiť. Každý zákazník si môže vybrať z bohatého vzorkovníku.

Základné farebné prevedenia rolovacej priemyselnej brány

Priemyselné rolovacie brány tvorí lamelová výplň v prírodnom hliníkovom prevedení povrchu a v prípade použitia oceľových lamiel je povrch ošetrený zinkovaním. Základné prevedenie lamiel býva ešte doplnené transparentným lakom, ktorý zvyšuje životnosť a zlepšuje vzhľad brány. Vybrané typy lamiel bývajú takisto ponúkané v niekoľkých základných farebných odtieňoch škály RAL. Tieto základné farby sú nanesené už na povrch rozvinutého plechu z ktorého sa lamely valcujú. Tým je zabezpečená rovnomerná povrchová úprava lamiel a ochrana proti korózií v celej ploche vrátane všetkých záhybov. Ostatné konštrukčné diely brány bývajú ponúkané v základnom prevedení povrchu (prírodný hliník, pozinkovaná oceľ), avšak rovnako ako lamely je možné podľa požiadaviek zákazníka lakovať do odtieňov štandarizovaných podľa vzorkovníka RAL.

Aj lamelové mreže je možné lakovať do akejkoľvek farby podľa vzorkovníka RAL. Iba mreža tvorená zo skladanej mrežoviny neumožňuje lakovanie. Tá je dodávaná v striebornom, žltom alebo čiernom pozinku.

Lakovanie

Firma Building Plastics vykonáva mokré aj práškové lakovanie. Okrem iného má od roku 2009 certifikát Qualicoat, ktorý zaručuje, že lakovanie bude kvalitné. Hotové výrobky potom môže zákazník nájsť pod značkou Minirol.

Kontakty:
Building Plastics ČR s.r.o.,
Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš
Tel.: +420 566 502 411
E-mail: info@minirol.cz
http://www.minirol.cz

Autor: Zuzana Fajfrová, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama