Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Fotovoltaická elekráreň svojpomocne. Naša cesta k väčšej energetickej nezávislosti

Aktualizováno: 14. 7. 2022

S rodinou sme chceli uskutočniť ďalší krok k získaniu väčšej energetickej nezávislosti a tak sme sa rozhodli pre obstaranie všetkých komponentov na zriadenie domácej fotovoltickej elektrárne. Vybrali sme si to tak preto, aby sme neboli odkázaní len na klasické distribučné siete a na to, či a za koľko nám elektrárne dodajú 1 kWh energie. Takto sa zasa aspoň o krôčik priblížime k určitej slobode a nezávislosti.

Na začiatok, mám elektrotechnické vzdelanie, ale v tomto prípade to moc pre mňa neznamená, pretože som si musel aj tak naštudovať veľa vecí sám. Vo vašom prípade to bude asi obdobné, ak s tým vyslovene profesijne nepracujete. Takisto si nemyslím, že batérie sú nejako ekonomicko – ekologické, ale v súčasnosti je to jediné riešenie ako uskladniť získanú energiu. Dúfam, že do budúcnosti sa nám v tejto oblasti otvoria aj iné možnosti.

Pri výbere fotovoltaického zariadenia sme sa rozhodli pre ostrovný systém. Ostrov sa skladá zo štyroch hlavných častí:

  • Fotovoltický panel
  • Regulátor nabíjania (niekedy je súčasťou meniča)
  • Menič
  • Batérie

V našom dome máme obe vymoženosti dnešnej doby – plyn aj elektriku. Plynom kúrime kombinovane, teda máme radiátory na prechodné vykurovanie, ale aj podlahovku na vykurovaciu sezónu. Plynový kotol nám ohrieva aj vodu v bojleri. Hlavné využitie elektriky je na varenie, spínanie plameňa plynového kotla (iskra – večný plameň), svietenie, prevádzka kombi chladničky s mrazničkou a elektrické rolety. Viem, že je toho veľa na čo sa zamerať, ale každý zriaďovateľ, resp. rodina si musí určiť, čo od tohto ostrovného systému bude očakávať. Ja sa vám budem snažiť predostrieť, čo od toho očakáva naša rodina a ako budeme pomáhať nášmu ostrovu.

V prvom rade človek nemôže byť bez vody, teda musíme počítať s čerpadlom na vodu, ďalej varenie. Na varenie používame indukčný sporák, ktorý je však zároveň veľkým žrútom elektrickej energie, preto sme sa rozhodli nášmu ostrovnému systému pomôcť a dokúpili sporák na tuhé palivo. Zároveň je to aj výborný zdroj tepla. Kúrenie na pevné palivo máme už z minulosti overené a myslím, že to aj dobré riešenie, pretože v lete keď je oveľa väčší zisk môžeme variť na indukčnom sporáku a v zime, keď budeme potrebovať každý watt, tak kúriť, variť, piecť budeme so sporákom na tuhé palivo. Teda je potrebné si uvedomiť, že hlavne v zime, keď nesvieti toľko slnka mali by sme hospodáriť s elektrikou (využiť iné prostriedky na získanie buď tepla, varenia, ohrevu vody).

Nášmu ostrovnému systému sme sa rozhodli pomôcť a dokúpili sporák na tuhé palivo, ktorý sa dá okrem kúrenia využiť aj na varenie, prípadne pečenie.
Nášmu ostrovnému systému sme sa rozhodli pomôcť a dokúpili sporák na tuhé palivo, ktorý sa dá okrem kúrenia využiť aj na varenie, prípadne pečenie.

Napríklad, ak by sme mali zapnuté osvetlenie v kuchyni kde sú dve žiarovky – 50 a 50 wattov, tak odber bude 100 watt, to znamená, že za jednu hodinu prevádzky potrebujem získať aspoň 100 Wh zo solárnych panelov, aby som mohol svietiť v kuchyni (neberiem do úvahy straty, účinnosť a vlastnú spotrebu elektrárne ,o tom si povieme v inom článku). Teda ak budem svietiť 7 hodín denne, potrebujem na to energiu 700 Wh (100 W * 7 h).

Taká kombi chladnička s mrazničkou má za jednu hodinu 0,5 – 1,5 kWh /24 hodín
Vysávač – priemerná ročná spotreba cca 28 kWh
Televízor – od 50-135 kWh (záleží na veľkosti uhlopriečky) na 1000 hodín prevádzky
Notebook – 15-21 W. Ak zvažujeme napríklad o PC s monitorom, alebo PC pri hraní hier (ide grafická karta) má spotrebu aj niekoľko stoviek W.
Práčka – okolo 0,5 kWh za jedno pranie (v závislosti od veľkosti bubna a zaťaženia práčky).
Ďalej ohrev teplej vody, zásobník na teplú vodu 36 až 67 l na obyvateľa/deň. To pri počte 4 ľudí predstavuje cca 8-16 kWh/deň.

Takže vidíme, že tej elektrickej energie by sme potrebovali naozaj veľmi veľa, preto je potrebné skutočne vedieť, čo od toho očakávame.

S elektrinou sa dá aj šetriť, napr. chladničke môžeme pomôcť tak, že ju umiestnime na teplotne stabilnejšie, resp. chladnejšie miesto – napr. do špajze, kde sa dá aj vetrať. Práčku alebo umývačku riadu pustiť vtedy, keď vidíme, že máme nadbytok uloženej energie.

Kombinovaný ostrovný menič, so zálohovaním verejnou sieťou, nabíjačom batérií a PWM solárnym regulátorom
Kombinovaný ostrovný menič, so zálohovaním verejnou sieťou, nabíjačom batérií a PWM solárnym regulátorom

V ďalšej časti by sme vám predstavili, pre aké komponenty sme sa rozhodli, ako sme ich zapájali a nejaké pravidlá istenia vodičov, prierazu vodičov a zapojenia, aby nedošlo k zbytočnému poškodeniu zariadenia.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Peter Kočický
Foto: Archív autora
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama