Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Garážová brána – akú vybrať, aby plnila vaše potreby a zároveň dokonale pasovala k domu

Zverejnené: 27. 11. 2020

Vstupné automatické dverové a bránové systémy sa pre väčšinu z nás stali akýmsi nenápadným spoločníkom s ktorým sa stretávame takmer dennodenne na každom kroku pri vstupe do domov, garáží, hotelov, priemyselných objektov a iných budov. Málokto sa dnes pozastaví nad tým, ako nám najmodernejšie automatické systémy zjednodušujú inak uponáhľané dni. Nebolo tomu tak dávno, keď sa garážové brány považovali za čisto funkčný prvok domovej architektúry a neprikladal sa mu väčší význam. Dnes je však situácia trošku rozdielna a od garážovej brány sa okrem vysokej úžitkovej hodnoty očakáva aj estetický vzhľad, ktorý by doplnil architektúru domu a harmonizoval nielen s fasádou, ale aj s okolím domu.

Garážové brány sa vyrábajú aj v rovnakých dekoroch a farbách ako napríklad okenné rolety. Či už je garáž súčasťou záhrady alebo priamo domu, možno elegantne dosiahnuť vkusného zjednotenia všetkých prvkov.

Ak si predstavíme ideálnu garážovú bránu, mala by byť v prvom rade bezpečná a v každom ohľade by mala spĺňať požiadavky a očakávania zákazníka. Je preto dôležité, aby samotný zákazník presne vedel, aké požiadavky má jeho brána spĺňať.

V súčasnosti si môžeme do rodinných domov vybrať niekoľko druhov garážových brán: garážové brány určené na štandardné garáže, dvojgaráže, ale napríklad aj pre vjazd do hromadných garáží. Tieto garážové brány majú vynikajúce termo-izolačné vlastnosti, čo zníži vaše náklady na vykurovanie. Konštrukcia je zostavená z kvalitných materiálov, ktoré zaručia dlhú životnosť a spoľahlivosť.

Rolovacie a sekcionálne garážové brány

K najbežnejším typom garážových brán patria sekčné (alebo sekcionálne) garážové brány. Tieto brány sa otvárajú zvislo a sú umiestnené tesne pod stropom. Vďaka tomuto princípu konštrukcie je k dispozícií maximálne miesto v garáži a aj pred ňou. Sekcionálne garážové brány je možné zabudovať na mieru podľa rozmerov garážového stavebného otvoru a poskytujú až o 14 cm väčšiu šírku prejazdu ako výklopné brány. Okrem toho sú optimálne utesnené na všetkých štyroch stranách vďaka trvalo elastickým tesneniam odolným voči poveternostným vplyvom.

Farbu garážovej brány si môžete vybrať z palety 2500 farebných odtieňov RAL. Vybrať si môžete tiež z motívov ako: úzke pruhy, hladký motív, stredný prelis, kazeta.

Sekcionálne brány sú vybavené galvanicky upraveným kovaním TRIDO. Kovanie TRIDO zaručí dlhodobú funkčnosť a bezpečnosť celej brány a patrí medzi jedny z najspoľahlivejších kovaní na trhu.

Rolovacie brány sa montujú do stavebného otvoru, za stavebný otvor ale aj pred otvor, čiže zvonku. Ich výhodou je úspora priestoru pod stropom garáže alebo haly. Rolovacie brány sa rolujú nad otvorom a cely strop garáže je voľný. Tvar otvoru garáže nehrá pri montáži žiadnu úlohu, či už je pravouhlý, skosený, so segmentmi alebo oblúkmi.

Je možno ich nainštalovať aj do už postavenej garáže. Zhotovujú sa na mieru podľa veľkosti stavebného otvoru. Skladajú sa z lamelového panciera, vodiace lišty a hliníkového boxu.

Hliníkový box garážovej brány má zabudovanú oceľovú hriadeľ, v ktorej je motor. V prípade vypadnutia elektrického prúdu má hliníkový box aj núdzový mechanizmus na manuálne otvorenie brány.

Lamely sú vedené vo vodiacich profiloch, ktoré sú trojnásobne tesnené, to zaručuje dokonalé tesnenie. Tesnenie nestráca elasticitu ani v naozaj tuhej zime. Rolovacia brána sa skladá z lamiel, ktoré sú vyplnené polyuretánovou penou, ktorá má tepelno-izolačné vlastnosti a zaručuje tak kvalitnú izoláciu.

Garážová brána a jej ochranné systémy

Pri kvalitných bránach býva množstvo funkcií zaisťujúcich bezpečnosť pri ich ovládaní už v štandardnej výbave - napríklad detekcia prekážky, ktorá zastaví ich chod (nemusíte sa tak obávať napríklad ani pricviknutia prstov). Všetko ostatné si možno priobjednať - napríklad u brán na diaľkové ovládanie je možné použiť takzvaný plávajúci kód, ktorý pre každé spojenie zabezpečí kód iný a tým v podstate neprelomiteľnú komunikáciu.

Aký pohon si vybrať?

Máte v garáži prívod elektriny? Potom rozhodne odporúčame elektrický pohon garážovej brány. Získate tak komfortné a bezpečné ovládanie pomocou diaľkového ovládača. Elektrický pohon je možné navyše doplniť aj o ovládacie tlačidlo umiestnené vnútri miestnosti alebo pri vstupných dverách. Čo v prípade výpadku elektriny? Bránu je možné jednoducho odblokovať a ručne otvoriť a to zvnútra aj z vonku zámkom. Ak nemáte k dispozícii prívod elektriny, môžete zvoliť ručné ovládanie brány pomocou madla alebo reťazovej prevodovky. Bezpečnosť garážových brán je úzko prepojená so systémom ich pohonu a zamykania. V ponuke spoločnosti Rollos sú garážové brány s nemeckými extra tichými pohonmi Sommer.

Garážová brána vyrobená na mieru

V dnešnej dobe na trhu pôsobí množstvo výrobcov a dodávateľov automatických systémov dverí a brán, ale nie všetci sú vždy schopní vyhovieť stále sa zvyšujúcim a často veľmi netradičným požiadavkám architektov.

Ak stojíte o kvalitnú garážovú bránu, stavte na tie zo zákazkovej výroby. Môžete si tak vybrať rozmery, typ lamiel, ovládanie aj farebný odtieň. Ak vás zaujíma cena garážových brán, napíšte si o ponuku zdarma priamo výrobcovi.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Rollos
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama