Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 11.5.

HELUZ AKU Z 17,5 brúsená

Zverejnené: 26. 8. 2018

Moderná doba so sebou prináša veľké množstvo techniky a s tým spojenú aj väčšiu hlukovú záťaž v prostredí, ktorá môže mať nepriaznivý vplyv na ľudské zdravie. Na túto situáciu sa spoločnosť HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s. rozhodla reagovať a prichádza na trh s novinkou HELUZ AKU Z 17,5 brúsená. Ako už napovedá aj názov výrobku, jedná sa o tehlový brúsený akustický blok, ktorý je určený pre nosné a nenosné murivo s požiadavkou na väčšiu zvukovú izoláciu.

Akustické tehly Heluz Aku v interiéri - ilustrácie

Vďaka brúseniu sú tehly kalibrované na výšku 249 mm a nevzniká tak problém vo výškovom module ako pri súčasnom murovaní obvodového muriva z brúsených tehál a nebrúsených akustických tehál murovaných na maltu. Murovanie z brúsených tehál na tenkovrstvové malty je potom jednoduché a veľmi rýchle. Murovací blok hneď na prvý pohľad zaujme svojou špecifickou geometriou, pripomínajúcou tvarom písmeno „Z”, ktoré tak nemohlo chýbať v názve výrobku. Tento nový produkt nahradí v sortimente spoločnosti HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s. existujúce tehly HELUZ 17,5 brúsená a nebrúsenú akustickú tehlu HELUZ AKU 17,5 MK, ktorá sa vďaka maltovacím kapsám vyznačovala vyššou prácnosťou a spotrebou malty.

Bližšia špecifikácia

HELUZ AKU Z 17,5 brúsená má rozmery na dĺžku 375 mm, šírku 175 mm a výšku 249 mm. Vďaka svojej robustnosti a unikátnej geometrii má tehla pevnosť v tlaku 20 MPa a pri vymurovaní na celoplošnú tenkovrstvovú maltu HELUZ SB C dosahuje murivo charakteristickej pevnosti v tlaku fk = 6,8 MPa (pri použití PU peny je fk = 2,5 MPa). Dobrá pevnosť muriva umožňuje navrhovať bez problémov hlavne vnútorné nosné steny. Murivo vyniká tiež veľmi dobrou akumuláciou tepla, ktorá má priaznivý vplyv na vnútornú teplotnú stabilitu, čo oceníme predovšetkým v pasívnych a nízkoenergetických stavbách.

Hlavnou vlastnosťou muriva je zvuková izolácia. Obojstranne omietnuté murivo vápenocementovou omietkou hrúbky 2×15 mm má laboratórnu vzduchovú nepriezvučnosť  RW = 51 dB, čo je nadštandardná hodnota vzhľadom k malej hrúbke muriva vymurovaného na maltu pre tenké škáry. Stena spĺňa požiarnu odolnosť REI 120 DP1. Tieto vlastnosti muriva, hlavne vzduchová nepriezvučnosť, dovoľujú široké využitie v praxi napr. pre murivo v administratívnych budovách medzi kanceláriami alebo bytových domoch pre obmurovanie inštalačných a výťahových šácht, na priečky v bungalovoch a pre iné konštrukcie vyžadujúce zvýšené požiadavky na zvukovú izoláciu.

Tehla pre dvojdomy a radové domy

Ďalej môžeme murivo využiť ako dvojvrstvú konštrukciu v nosných akusticky deliacich stenách radových rodinných domov a rodinných dvojdomov. Podľa normy ČSN 73 0532 pre deliace steny radových domov je potrebné splniť hodnotu váženej stavebnej vzduchovej nepriezvučnosti R'W = 57 dB. Tieto hodnoty ľahko dosiahneme práve zdvojením konštrukcie z tehál HELUZ AKU Z 17,5 brúsená so separačnou vložkou z minerálnej vlny s OH (objemová hmotnosť) ≥ 100 kg/m3 (napr. ISOVER UNI) a celkovej hrúbky 20 až 100 mm. Hodnoty zvukovej izolácie z dvojitých stien z tehlových blokov HELUZ AKU 17,5 Z brúsená zistené na základe meraní v skúšobni TZÚS s.p. nájdeme v tabuľke 1. Meraním bolo potvrdené, že dvojitá konštrukcia z týchto tehál pri použití vložky z minerálnej vlny min. hrúbky 20 mm pre splnenie požiadavky deliacej steny radových domov R'W = 57 dB dosahuje rezervy väčšej než 10 dB.

Tabuľka 1: Hodnoty zvukovej izolácie z dvojitých stien z tehlových blokov HELUZ AKU Z 17,5 brúsená.
Tabuľka 1: Hodnoty zvukovej izolácie z dvojitých stien z tehlových blokov HELUZ AKU Z 17,5 brúsená.

Na tieto konštrukcie z tehál HELUZ AKU Z 17,5 brúsená je možné s výhodou uložiť keramické trámikové stropy HELUZ MIAKO so striedaním stropných nosníkov. Dvojitá konštrukcia sa hodí predovšetkým pre radové domy, ktoré sú rovnakého tvaru, bez zložitejších dispozičných riešení. V iných prípadoch môžu byť tieto konštrukcie nevyhovujúce kvôli nižšej únosnosti muriva, hlavne pri riešení detailov uloženia stropných konštrukcií či prievlakov pri zložitejších dispozičných riešeniach domu (sústredené zaťaženie od stropu, vplyv excentricity apod.). Všeobecne pri návrhu a realizácii radových domov či dvojdomov by mali byť jednotlivé domy od základov až po strechu vzájomne oddelené, aby sa maximálne potlačil prenos zvuku bočnými cestami. Zároveň musí dvojitá stena prebiehať až do vonkajšej lícnej strany domu, kde je potrebné fasádu rozdeliť na dva celky pomocou dilatačnej lišty. Pre využitie zatepľovacieho systému s použitím EPS je potrebné v mieste dvojitých stien vytvoriť dilatačnú škáru, aby sa predišlo prenosu zvuku bočnými cestami cez zatepľovací systém.

Rozšírenie portfólia spoločnosti HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s. o murovací blok HELUZ AKU Z 17,5 brúsená je odpoveďou na aktuálne požiadavky kladené realizačným trhom pre výstavbu radových domov, rodinných domov a administratívnych budov.

Autor: Ing. Filip Bosák
Foto: HELUZ

Tématické odbory

reklama

Nové

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Zverejnené 8.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

Využite silu ekologickej dlažby

Využite silu ekologickej dlažby

Zverejnené 10.5. Vo svete, kde klimatické zmeny čoraz viac menia výkyvy počasia, nemožno preceňovať význam zodpovedného hospodárenia s vodou. Dlhé obdobia sucha, po ktorých nasledujú náhle prívalové dažde, môžu spôsobiť spúšť v mestskom aj vidieckom prostredí.… ísť na článok

reklama