Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

HELUZ je prvým výrobcom komínov bezpečných podľa novej normy

Zverejnené: 28. 6. 2021

Spoločnosť HELUZ je prvým výrobcom komínových systémov, ktorý absolvoval so svojimi systémami skúšky v súlade s novou normou EN 1443. Je teda prvým výrobcom v Čechách, ktorý je schopný svojim zákazníkom ponúknuť garanciu bezpečného zabudovania komínov do stavby. Ide predovšetkým o bezpečné vzdialenosti horľavých konštrukcií od plášťa komína pri prechode komínového telesa strechou (obálkou budovy). Svoje kvalitné a systémové výrobky výrobca dodáva predovšetkým na český a slovenský trh.

Norma STN EN 1443 (73 4200) je slovenskou verziou európskej normy EN 1443: 2019, ktorá stanovuje požiadavky a základné funkčné vlastnosti komínov, komínových vložiek, dymovodov, konštrukčných dielov a príslušenstva, ktoré odvádzajú spaliny od spotrebičov palív do voľného ovzdušia. Norma, okrem iného, stanovuje požiadavky na požiarnu odolnosť komína, schopnosť zabrániť vznieteniu horľavých látok vyskytujúcich sa v blízkosti komína a zamedziť prenosu požiaru komínom v budove, napr. z jedného požiarneho úseku do druhého.

„Bezpečné zabudovanie komína do stavby bolo dlho otázkou, ktorá nebola v technických normách riešená. V roku 2019 vyšla nová európska norma EN 1443, ktorá tieto pravidlá zavádza. Následne vyšla aj skúšobná norma, podľa ktorej je po novom potrebné komíny skúšať. Tieto skúšky určia, ako je možné komín zabudovať bezpečne do stavby,“ hovorí Ing. Miroslav Vacek, Ph.D. riaditeľ technického rozvoja spoločnosti HELUZ. „Spoločnosť HELUZ vníma zabudovanie komína do stavby ako veľmi dôležitú charakteristiku tohto prvku a je prvým výrobcom komínových systémov v ČR a SR, ktorý absolvoval so svojimi systémami skúšky podľa nových noriem. V normách je uvedené mnoho príkladov stavebných zostáv, pre ktoré je možné bezpečné zabudovanie komína skúšať. HELUZ k otázke bezpečnosti pristupuje s maximálnou mierou zodpovednosti a preto bolo skúšanie časovo aj finančne náročné. Avšak pri skúškach sa preukázala kvalita našich systémov a budeme schopní deklarovanú bezpečnú vzdialenosť medzi komínom a horľavou konštrukciou zmenšiť na 30 mm," pokračuje Vacek.

Testovanie komínového systému HELUZ.
Testovanie komínového systému HELUZ.

Výsledky skúšok sú pre bežného stavebníka neprehľadné, preto HELUZ ako prvý výrobca komínových systémov vytvoril podrobné návody na zabudovanie komína do stavby ako neoddeliteľnú súčasť montážnych návodov. „Tým dodávame ako prvý na stavbu komín s jasnými pravidlami a všetci môžu s týmito informáciami pracovať, od projektu, cez realizáciu až po revízii. Ako jediní tak poskytujeme zákazníkovi istotu bezpečného komína v jeho stavbe," dopĺňa Vacek.

Testovanie komínového systému HELUZ.
Testovanie komínového systému HELUZ.

Tehlové komínové systémy

Unikátne komínové systémy HELUZ ponúkajú širokú možnosť využitia pre rodinné domy, chaty, chalupy i bytové projekty. Umožňujú pripojenie ľubovoľného spotrebiča a sú využiteľné pre všetky druhy palív. Spoločnosť HELUZ dlhodobo vyvíja vlastný sortiment za účelom dosiahnutia vysokej kvality, dlhej životnosti v kombinácii s prijateľnou cenou. Kompletný sortiment komínových systémov HELUZ zahŕňa šamotové aj izostatické komínové vložky, rôzne varianty nadstrešných častí, prestupy komínov horľavými konštrukciami, komínové striešky a ďalšie doplnky. Osobitný dôraz potom kladieme na poskytovanie kvalitného servisu a technickej podpory.

Komíny vhodné aj do pasívnych domov

Aj pre domy v najvyššom energetickom štandarde má HELUZ komínové riešenie v podobe komínu HELUZ IZOSTAT. Tento komín je možné dodať v tesnom prevedení, dokáže privádzať vzduch pre horenie spotrebiča a celou svojou koncepciou bude tým správnym riešením pre váš dom.

HELUZ IZOSTAT.
HELUZ IZOSTAT.

Moderný komínový systém HELUZ IZOSTAT vhodný pre všetky typy palív (pevné, plynné a kvapalné palivá) a určený pre podtlakovú (atmosférickú) prevádzku. Obsahuje tenkostenné keramické izostatické vložky, tepelnú izoláciu a brúsené tehlové komínové tvarovky. Komínový systém HELUZ IZOSTAT je možné kombinovať s akýmkoľvek systémom HELUZ vrátane celej, polovičnej alebo ventilačnej prázdnej šachty. Svojou konštrukciou umožňuje nielen bezpečný odvod spalín do voľného ovzdušia, ale aj prisávanie vzduchu k spotrebiču jedným komínovým prieduchom.

HELUZ KLASIK.
HELUZ KLASIK.

Ďalšie komínové systémy:

Komínový systém HELUZ KLASIK je určený hlavne pre pevné palivá (napr. krby, kachle, krbové vložky, kotle na pevné palivá) a podtlakovú (atmosférickú) prevádzku. Systém HELUZ KLASIK sa používa aj pre rekonštrukciu komínov s možnosťou kombinácie s akýmkoľvek iným komínovým systémom HELUZ vrátane celej, polovičnej nebo ventilačnej prázdnej šachty. Svojou konštrukciou umožňuje bezpečný odvod spalín.

Súvisiace články:

Autor: Mgr. Alena Drtinová
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama