Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Svižná výstavba bytového domu v Boskoviciach vďaka vopred pripravenej malte

Zverejnené: 6. 6. 2021

V moravských Boskoviciach sú záujemcom k dispozícií nové nájomné byty v tehlovom päťpodlažnom dome. Pri ich aplikovaní boli aplikované moderné konštrukčné riešenia, vďaka ktorým vyrástol veľmi rýchlo.

V ulici Legionárska v Boskoviciach bol na základe návrhu architektov Simony Dlouhej a Jána Kríža počas krátkej doby postavený nový dom s celkom dvadsaťjeden bytmi orientovanými predovšetkým na južnú stranu. Vďaka tomu interiéry ponúknu svojim užívateľom bývanie v slnečných priestoroch s balkónom či terasou. Ide navyše o uzavretý areál, ktorý zahŕňa aj exteriérovú zeleň a to vrátane popínavých rastlín na časti fasády domu. Každý byt má k dispozícii parkovacie miesto v garážach s priľahlou pivnicou.

Murivo s hrúbkou tridsať a dvadsať centimetrov je tvorené brúsenými, okrem iného aj akustickými tehlami a vybavené tepelnou izoláciou. Okenné otvory boli vyplnené plastovými rámami s trojsklom. Stropy sú monolitické s krokovou izoláciou. Je preto zaistená dostatočná tepelná aj akustická izolácia, ktorá odcloní nielen hluk zvonku, ale aj potenciálny ruch zo susedných bytov.

Špeciálna malta ako uľahčenie a zrýchlenie pracovného procesu

Neštandardné bolo v rámci tohto projektu predovšetkým svižné tempo výstavby, ktoré umožnila okrem iného aj použitá systémová malta Heluz SIDI. Michal Kylián, zástupca dodávateľa stavby, si pochvaľuje ľahkú manipuláciu s týmto spojovacím materiálom, ktorý zrýchlil proces murovania: „Pri rozhodovaní sme predpokladali, že s novou maltou bude výstavba rýchlejšia, čo sa následne potvrdilo. Rozhodne sa s ňou pracuje a manipuluje jednoduchšie ako s klasickým lepidlom."

Ide o silikátovo-disperznú maltu určenú pre tenkovrstvé murovanie, ktorá je namiešaná už z výroby, a v mieste realizácie ju teda už nie je potrebné nijak riediť. Je tak minimalizované riziko neodborného znehodnotenia hmoty, ktoré inak vzniká napríklad pri pridávaní nesprávneho množstva vody do sypkej cementovej malty.

SIDI sa nanáša na tehly štruktúrovaným valčekom a vytvára veľmi pevný spoj. Tehly sa nemusia vlhčiť. Remeselník má k dispozícii dlhší čas na spracovanie, čo mu rovnako umožňuje lepšie vyrovnať akékoľvek nerovnosti v ložných škárach pre precízny výsledok. V slovenských klimatických podmienkach je potom spoj plnohodnotne spevnený do siedmich dní. Aplikácia je možná pri teplotách od 1 ° C a výhoda spočíva aj v skutočnosti, že na stavenisku nie je pri murovaní potrebná prípojka elektriny ani prívod vody. Pri práci s touto maltou nedochádza takmer k žiadnemu znečisteniu pracovného priestoru. Jej spotreba je 4,5 - 5,5 kilogramov na meter kubický muriva (s výškou blokov 249 milimetrov) - podľa typu tehál.

Postup murovania s Heluz SIDI:

1. Pred použitím premiešať.
2. Očistiť ložnú plochu tehly a skontrolovať, či nie je zmrznutá.
3. Maltu nanášať systémovým valčekom rovnomerne do kríža, aby pokryla všetky rebrá na povrchu a nestekala dole po obvode tehly. Murár si množstvo nanášanej malty reguluje otieraním valčeka o plastovú mriežku.
4. Vyčkať 15 minút a následne uložiť a vyrovnať nový rad tehál.
5. Po skončení chrániť korunu steny proti zatečeniu vody.
6. Vedro s maltou SIDI uzavrieť a uschovať pre ďalšie použitie.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Tehlový dom sa prehol ako luk
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama