Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Hľadanie dokonalosti po vzore Michelangela. Nová pasívna rezidencia v Strašniciach

Zverejnené: 21. 5. 2022

Elegantná Rezidencia Michelangelova odkazuje predovšetkým k významnému renesančnému umelcovi Michelangelovi Buonarottimu, ktorý vo svojej tvorbe využíval najnovšie technické poznatky a veľkú časť života strávil honbou za dokonalosťou.

Podobne bolo pri výstavbe pristupované aj k novému pražskému energeticky pasívnemu projektu, v ktorom došlo k skĺbeniu moderných vedeckých a technických poznatkov pre ekologické, úsporné a zdravé bývanie.

„Michelangelo tvrdil, že umenie má robiť človeka šťastným. Práve šťastie sme si vzali v rámci tohto projektu za cieľ – rezidencia sa nachádza v tichej lokalite s množstvom zelene, ponúka 27 bytov od kategórie 1+kk do 5+kk a spoločnú relaxačnú časť s malým ihriskom a altánkom, ktorému sa hovorí Ateliér,“ uvádza Michal Březnický zo spoločnosti JRD Development.

Zdravý vzduch, zdravé bývanie

Jednou zo zásad zdravého a hlavne spokojného bývania je čerstvý vzduch. Žiadna bolesť hlavy z vydýchaných miestností, prerušovaný spánok, žiadny prievan alebo prach. Zaistiť ho dokáže kvalitná vzduchotechnika. „Vzduch v interiéri môže byť paradoxne škodlivejší v zateplenom, nadštandardne zaizolovanom byte bez kvalitného vzduchotechnického systému, než v starej zástavbe, kde kvôli netesnostiam prefukuje,“ upozorňuje Michal Březnický.

Pre Rezidenciu Michelangelova bol odskúšaný systém energeticky úsporného vzduchotechnického potrubia (z minerálnej vlny s obojstranným opláštením), ktorý ponúka mnoho výhod a úspor pri výrobe, inštalácii aj pri samotnej prevádzke. „Systém bol navrhnutý tak, aby poskytoval vynikajúce tepelné aj akustické vlastnosti a vysokú úroveň vzduchotesnosti. Je tak energeticky úsporný a oproti štandardnému plechovému potrubiu tiež výrazne tichší,“ uvádza Jakub Jiráský, technický poradca. Akustické vlastnosti potrubia boli pre účel projektu Rezidencia Michelangelova aj testované. Porovnané pritom boli dve bytové jednotky v 3. a 4. poschodí, v ktorých boli použité dva rozdielne typy VZT potrubia. Z nameraných hladín akustického tlaku vyplýva, že rozdiel je presne 10 dB.

Obálka domu

Vysoké nároky boli kladené aj na vonkajší plášť rezidencie. Pretože je Michelangelova rezidencia pasívnym bytovým domom, ktorý využíva tepelné čerpadlo, rekuperačné jednotky či zelenú strechu, dôležitá bola priedušnosť jeho vonkajšieho „kabátu“. Spoločne s vhodným zatepľovacím systémom ETICS bola teda zvolená aj prevetrávaná fasáda.

„Zmyslom prevetrávanej fasády je mať na vonkajšej strane zateplenia vysoko difúzne otvorenú vrstvu, ktorá umožňuje intenzívny odvod vlhkosti z podkladovej stenovej konštrukcie,“ vysvetľuje František Fajt za dodávateľa minerálnej izolácie a dodáva: „V prevetrávanej fasáde sa nachádza vetracia medzera, teda medzera medzi tepelnou izoláciou a predsadeným vonkajším plášťom, ktorá je napojená na nasávacie a výdychové otvory. Tým je spoľahlivo zabezpečené intenzívne vetranie konštrukcie. V správne navrhnutej vetranej medzere vzniká komínový efekt a umožňuje bezproblémový odchod prípadnej vlhkosti.“

Klasické zatepľovacie systémy kontaktného zateplenia ETICS sú ukončené základnou vrstvou stierkovej hmoty a prefarbenou omietkou. Ako povrchová úprava bola zvolená tzv. smart pastovitá omietka, ktorá dokáže regulovať vlhkosť na svojom povrchu. Vlhkostný režim fasády sa v jej prípade udržuje v prirodzenej rovnováhe, takže riasy a plesne tu nenájdu živnú pôdu a fasáda si po dlhú dobu zachováva pekný vzhľad.

Akustická pohoda

Nadmerný hluk je nielen nekomfortný, ale môže spôsobiť aj množstvo problémov – únavu z nevyspania, zhoršenie pamäti, stratu pozornosti, depresie alebo rozvoj najrôznejších civilizačných chorôb. Zvláštna pozornosť preto bola v Rezidencii Michelangelova venovaná akustike podláh. Boli použité podlahové dosky z minerálnych vlákien s vysokou pevnosťou, ktorá umožňuje ich využitie v priestoroch s veľkým úžitkovým zaťažením.

Čítajte tiež:

Autor: Kristýna Kutnarová 1)redakčne upravené
Foto: archív EPIC Public relations

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama