Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Českobudejovická rezidencia Oskarka novým mestským zeleným ostrovom?

Zverejnené: 22. 6. 2020

16. júna 2020 bol položený základný kameň prvého zeleného bytového domu v Českých Budějoviciach. Jeho špecifikom je, že ide o prvú stavbu na území Čiech, ktorá prekročila hodnotu 50 bodov tepelného komfortu v rámci medzinárodnej certifikácie Greenpass. Tá je indikátorom vhodného využitia zelenej infraštruktúry v mestskom prostredí. Medzi hodnotenými parametrami je napríklad tepelný výkon budovy, množstvo vsakovanej aj odparovanej zrážkovej vody, množstvo spotrebovaného CO2 a ďalšie.

Greenpass je nástroj, ktorý vyhodnocuje účinky environmentálnych opatrení na životné prostredie a napomáha optimalizovať použitie zelenej infraštruktúry v rámci projektu. Odporúča využiť pri projektovaní napríklad zelené steny, alternatívne systémy riadenia toku dažďovej vody a podobne. Cieľom je optimalizovať tzv. PET (fyziologickú ekvivalentnú teplotu), čo je indikátor dopadu miestnej klímy na tepelnú pohodu ľudského tela.

Päťdesiat bodov pre českobudejovickú zelenú stavbu

A práve projekt tejto budovy, pomenovanej ako Oskarka, bol opatrený touto certifikáciou, konkrétne získal päťdesiat bodov z maximálnych sto. Pre porovnanie: optimalizované halové konštrukcie zatiaľ dosiahli maximálne skóre 35 a najlepšie hodnotená bytová výstavba na Slovensku potom 40 bodov. Oskarka teda presahuje úroveň iných podobne realizovaných objektov a prešla by aj náročným výberovým konaním rakúskej Viedne (podľa tamojšej novo požadovanej a mimoriadne prísnej koncepcie modernej bytovej výstavby). Lepšie výsledky by bolo možné v tomto prípade dosiahnuť len s príspevkom majiteľov okolitých parciel a mesta, ktorí by museli zriadiť lokality so zelenými ostrovmi v uliciach.

Položenie základného kameňa
Položenie základného kameňa

Ako sa ubrániť mestskému tepelnému ostrovu

Projektovaná oblasť prirodzene zadrží väčšinu dažďových zrážok. Iba 27% zrážok odtečie do stokovacej siete; ide teda o benefit aj pre mesto, ktoré ušetrí na množstve prečisťovanej dažďovej vody. Vďaka navrhnutej zelenej infraštruktúre a zeleným strechám dôjde ku spotrebovaniu najmenej 19,37 kg CO2 za deň.

Spoločne s aktívnym pôsobením zelene potom dochádza k minimálnemu šíreniu tepla do okolia, tak ako potvrdzuje prepočet tepelnej záťaže projektu na okolie, ktorý je vyčíslený na hodnotu + 0,135 ° C. Tento parameter preukazuje zamedzenie vytvorenia tepelného ostrova v danej lokalite.

Postupné ochladzovanie miest

Architektonické koncepty, akými je aj tento, sú jedným z nástrojov adaptácie a zlepšenie mikroklímy. Zelené plochy, či už na strechách či na fasádach riešia zadržiavanie aj odpar vody, zachytávajú prachové častice a menia oxid uhličitý na kyslík. Vďaka tomu sa takto zastavané oblasti ochladzujú a celoročne je v nich lepšia kvalita vzduchu.

Súvisiace články:

Vertikálne záhrady - nápad, ktorý ohúril celý svet
V Holandsku vybudovali viac ako 300 autobusových zastávok so zelenými strechami

Autor: Bc. Helena Široká 1) spracované z tlačovej správy
Foto: Vizualizácia Rezidencia Oskarka
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama