Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Vertikálne záhrady: nápad, ktorý ohúril celý svet

Zverejnené: 4. 11. 2019

Dokážete si predstaviť, že si pred vstupom do práce odtrhnete z fasády čerstvú jahodu? Vertikálne záhrady sú stále populárnejšie, a nie je sa čomu čudovať. Rastliny na fasádach totiž znižujú energetickú náročnosť budovy, vytvárajú priaznivú mikroklímu a navyše upútajú pozornosť svojím nevšedným vzhľadom. Aké sú výhody živých fasád? A má tento trend vôbec nejaké sivé stránky?

Pohľad na fasádu kultúrneho centra CaixaForum v španielskom Madride. Je vertikálne vysadená rastlinstvom, ktorého podobu a zloženie navrhol botanik Patrick Blanc (foto JJFarq, Shutterstock)

Za niekoľko posledných rokov si architekti a dizajnéri obľúbili takzvané zelené fasády. Tie predstavujú techniku kultivácie rastlín umiestnených na kolmej stene bez potreby substrátu. Za inovatívnym vynálezom vertikálnych záhrad stojí francúzsky botanik a uznávaný umelecký dizajnér Patrick Blanc, ktorý vychádzal z myšlienky, že rastliny k svojmu životu potrebujú skôr vodu a v nej rozpustené esenciálne látky než pôdu. Jeho vertikálne záhrady sa dočkali mnohých úspešných realizácií, napríklad v Sydney či v Musée du quai Branly v Paríži.

Hydroponická vertikálna záhrada parížskeho múzea Quai Branly - Jacques Chirac s dĺžkou 200 metrov a výškou 12 metrov je realizáciou botanika Patricka Blanca. (Foto Pack-Shot, Shutterstock)
Hydroponická vertikálna záhrada parížskeho múzea Quai Branly - Jacques Chirac s dĺžkou 200 metrov a výškou 12 metrov je realizáciou botanika Patricka Blanca. (Foto Pack-Shot, Shutterstock)

Skladba vertikálnej záhrady

Vertikálna záhradná stena sa skladá z troch základných častí - kovového rámu, PVC vrstvy a plsti. Na stenu či nosnú stenu je umiestnená špeciálna konštrukcia, ako podklad pre PVC plachtu, na ktorej je pripevnená záhradnícka plsť. Táto plsť, napustená roztokom, zastupuje mach, ktorý v prírode podporuje koreňový systém mnohých druhov rastlín. Popínavé rastliny, ktoré majú v architektúre svoje nezastupiteľné miesto, sú následne umiestnené po celej ploche steny. Celý systém funguje úplne efektívne a ekologicky - rastliny si vezmú len toľko vody, koľko skutočne potrebujú. Zvyšok životodarnej tekutiny je automaticky odvedený späť do obehu.

Zeleň so sebou prináša množstvo výhod

Fasáda zásadným spôsobom ovplyvňuje fyzikálne aj estetické vlastnosti celej budovy. Popínavé rastliny objekt prirodzene skrášľujú a zvyšujú jeho trhovú hodnotu. Zelené fasády pôsobia ako prirodzená klimatizácia; zlepšujú klímu vo vnútri budovy aj v jej bezprostrednej blízkosti. Zeleň dokonale chráni fasádu a sčasti funguje ako tepelná aj hluková izolácia. Navyše výrazne zlepšuje kvalitu ovzdušia a napomáha biodiverzite. Hoci majú zelené fasády množstvo výhod, niekoho môže odradiť obstarávacia cena alebo nevyhnutnosť pravidelnej údržby. Ďalším, nie tak častým typom vertikálnej záhrady, je záhrada so substrátom, ktorý je umiestnený v nádobe s rôznymi prepážkami.

Téma zelených fasád sa týka aj viacpodlažných stavieb ako je budova One Central Park na predmestí Chippendale v austrálskom Sydney (foto SAKARET, Shutterstock)
Téma zelených fasád sa týka aj viacpodlažných stavieb ako je budova One Central Park na predmestí Chippendale v austrálskom Sydney (foto SAKARET, Shutterstock)

Výber rastlín záleží od viacerých okolností

Bezprostredne po rozhodnutí pre vertikálnu záhradu nastáva otázka, aký typ rastlín bude použitý. So správnym výberom môže pomôcť špecialista. Nezáleží totiž len na vkuse, úlohu zohráva aj svetová strana, na ktorú bude záhrada orientovaná. Medzi vhodné typy rastlín patria úponkaté, ovíjavé, prísavné či vzperné. Typickými zástupcami, ktoré možno v našich zemepisných podmienkach vysádzať, sú napríklad brečtan popínavý či pavinič päťcípy. Vertikálne záhrady možno aplikovať na rozmanité typy budov - administratívne a rezidenčné budovy, hotely, reštaurácie, štadióny, športové arény, ale aj školy alebo nemocnice.

Prečo neosadiť zeleňou aj fasády parkovacích domov? (Foto Jordi C, Shutterstock)
Prečo neosadiť zeleňou aj fasády parkovacích domov? (Foto Jordi C, Shutterstock)

Vertikálne záhrady zažívajú rozkvet

Vertikálne záhrady sú trendom, ktorý sa objavuje na celom svete. Za nespočetným množstvom originálnych riešení stojí práve už spomínaný francúzsky botanik Patrick Blanc, ku ktorého ďalším dielam patrí napríklad parížske obchodné centrum v meste Les Clayes-Sous-Bois, škola v americkom San Franciscu, rodinná vila v Detroite a veľké množstvo ďalších.

Dnes už na trhu pôsobí veľa špecializovaných spoločností, či už záhradných architektov, ktorí doprajú vášmu domu či administratívnej budove vertikálnu záhradu snov. Zaujímavý projekt leží napríklad v holandskom meste Venlo. Viac ako sto druhov nádherných popínavých rastlín tu obklopuje mestskú radnicu, v ktorej sú vybudované kancelárie, výstavné priestory, zasadačky a parkovisko. Unikátna stavba z roku 2016 tak ponúka príjemné miesto pre prácu aj relaxáciu. Populárnu vertikálnu záhradu môžeme nájsť aj na medzinárodnom letisku Edmonton v Kanade.

V susedných Čechách zasa k doslova dychberúcim vertikálnym zeleným fasádam patrí napríklad futuristický projekt AFI Karlin Butterfly alebo prvá živá hala na svete, ktorú pred pár mesiacmi predstavila firma Liko-S. Táto priemyselná hala je porastená desiatkami druhov rastlín, nechýba jazierko ani vsakovacia záhrada.

Súvisiace články:

V Holandsku vybudovali viac ako 300 autobusových zástavok zo zelenými strechami
Prírodná tepelná stabilizácia budov
Dažďová voda - prečo by sme ju mali využívať?

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama