Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Hydroizolácia na báze MS polymérov a ich použitie v praxi

Zverejnené: 7. 2. 2011

Riešenie hydroizolácie nových, ale aj existujúcich stavieb je stále aktuálnou témou, ktorou je potrebné sa zaoberať. S novo nastupujúcimi technológiami je možné riešiť ich poruchy a zložité detaily omnoho jednoduchšie, než to bývalo v minulosti. MS polyméry, ktoré stoja na rozhraní medzi polyuretánmi a silikónmi a kombinujú ich pozitívne vlastnosti, umožňujú realizovať veľké množstvo technologických krokov, ktoré v minulosti neboli možné.

Stavebníctvo sa stále častejšie presúva smerom k zjednodušovaniu a k univerzálnosti použitia. Súčasne je požadovaná stále vyššia kvalita materiálov, ktoré sú používané v novej výstavbe aj pri sanačných prácach. Tieto materiály sú novo vyvíjané, alebo je hľadané nové využitie pre materiály, ktoré už vyvinuté boli. To je aj prípad MS polymérov.

MS polyméry boli v 70. rokoch vyvinuté japonskou spoločnosť Kaneka Co. Najrôznejšou modifikáciou boli vyrobené materiály, ktoré spĺňajú celé množstvo náročných požiadaviek, ktoré stavebníctvo prináša.


Všeobecné vlastnosti MS polymérov

Svojimi vlastnosťami a zacielením použitia sú MS polyméry vhodnou alternatívou namiesto polyuretánov a silikónov. Funkčné vlastnosti, ktoré sú hlavne oceňované, sú vysoká prídržnosť k podkladom bez potreby penetrácie, aplikácia bez nebezpečenstva vzniku bublín, možnosť aplikácie pri nízkych teplotách a vlhkom podklade, dobrá spracovateľnosť a vysoká pružnosť. To sú vlastnosti, ktoré sa prejavia priamo pri aplikácii na stavbe.


Všeobecne oceňované vlastnosti sú nasledujúce:

  • vytvrdzovanie vzdušnou vlhkosťou a z toho plynúca možnosť aplikácie na vlhké podklady,
  • priľnavosť k širokej škále podkladov bez potreby penetrácie,
  • materiály bez obsahu izokyanátov, bez rozpúšťadiel a ďalších prísad a prímesí ohrozujúcich životné prostredie,
  • materiály s vysokou pružnosťou,
  • minimálne zmršťovanie pri zretí,
  • pomerne rýchle vytvrdzovanie,
  • odolnosť voči starnutiu,
  • odolnosť voči UV žiareniu,
  • odolnosť voči zmenám teploty.

Práve posledné tri z vlastností sú hlavnou devízou MS polymérov pri „súťažení” s materiálmi na báze polyuretánov, silikónov a akrylátov, ktoré sú používané v podobných aplikáciách.

Jednotlivé vlastnosti sú závislé na požadovanej pevnosti daného materiálu. Z toho sa odvíjajú jeho použitia od extrémne pružných tmelov (SHORE A cca 20) po účinné lepidlá (SHORE A cca 70).


Konkurenčné materiály

Medzi materiály, ktoré svojim použitím pri vykonávaní hydroizolácie môžu konkurovať MS polymérom, patria polyuretány, silikóny a akryly.

MS polyméry a polyuretány

U obidvoch skupín je vhodné vyzdvihnúť ich výhody. Oproti MS polymérom majú polyuretány dve zásadné výhody. Po vytvrdnutí nemajú polyuretány lepivý povrch, ktorý by bolo možné povrchovo znečistiť. Druhou výhodou je iba nízka cena. Tá však môže byť v mnohých prípadoch rozhodujúca.

Oproti tomu problémy polyuretánov SM polyméry nevykazujú. Ide predovšetkým o lepšiu odolnosť proti UV žiareniu, menšie zmrštenie, absenciu rozpúšťadiel a izokyanátov. Hlavnou výhodou je aj možnosť aplikovať MS polyméry na vlhké podklady a nízka náchylnosť k tvorbe pľuzgierov.

MS polyméry a silikóny

Hlavnou výhodou MS polymérov oproti silikónom je odolnosť voči UV žiareniu. Tento nedostatok sa u MS polymérov nevyskytuje. Súčasne nedochádza k zmršťovaniu materiálov a pri zrení nedochádza k chemickej korózii kovu.

MS polyméry a akryly

Treťou významnou skupinou, ktorá konkuruje svojim použitím MS polymérom, sú akryly. Rovnako ako u predchádzajúcich skupín majú MS polyméry celé množstvo výhod, ktoré sú obmedzené iba ich cenou. Oproti akrylom MS polyméry zrejú aj pri zvýšenej vlhkosti. Súčasne je možné ich zaťažiť vodou trvalo. Opäť je tu potrebné pripomenúť dokonalú priľnavosť k podkladom.

Hydroizolácia na báze MS polymérov

Popri použití MS polymérov vyššie spomenutým spôsobom (s medznými hodnotami tvrdosti) ako lepidiel alebo ako tmelov, je možné materiály, ktoré sú medzi týmto intervalom, využiť na ďalšiu aplikáciu. Tou najdôležitejšou a tiež často používanou, je skupina hydroizolácií.


Hydroizolácie na báze MS polymérov majú vlastnosti, ktorými sa vyznačujú všetky materiály v tejto skupine. Tými najdôležitejšími sú však jednoduchá aplikácia a vysoká pružnosť, ktorá umožňuje hydroizoláciám preklenúť trhliny.


Firma Betosan s.r.o. ponúka hydroizoláciu na báze MS polymérov pod obchodným názvom WODAFLEX LQ (TH).Práve pružnosť tejto izolácie a trvanlivosť jej vlastností, bez ohľadu na nízke teploty, UV žiarenie a ďalšie vonkajšie vplyvy, a jej dokonalá priľnavosť k podkladu, ju predurčujú k širokému využitiu.


Izolácie je možné použiť ako pre utesnenie lokálnych porúch, alebo novo vykonávaných postupov, tak aj ako celoplošne vykonávané membrány fungujúce ako hydroizolácia spodnej stavby. V mnohých aplikáciách sa tento materiál osvedčil v kombinácii s bežnými polymercementovými stierkami, ktoré nahradil v miestach, kde je vyžadovaná väčšia pružnosť (styk materiálov „pretrenie” trhlín, styk konštrukcií – stena – podlaha, atď.). V týchto prípadoch môže účinne nahradiť bežne používané pružné pásky, ktoré sú do konštrukcií vkladané. Vytvrdzovanie vzdušnou vlhkosťou a s tým spojená možnosť zrenia vo vlhkom prostredí je rovnako hlavne u stavieb, ktoré sú izolované dodatočne, veľkou devízou.


Materiály na báze MS polymérov boli vyvinuté už v 70. rokoch. Aj napriek tomu ich širšie použitie prichádza až v súčasnej dobe. Stále prevláda ich použitie ako lepidlá a tmely. Avšak ich vlastnosti, ktoré boli popísané vyššie a ktoré kombinujú kladné vlastnosti polyuretánov a silikónov, ich predurčujú k použitiu ako materiály hydroizolačné. Ich použitie sa už mnohokrát osvedčilo a pomohlo pri náročných aplikáciách, ktoré sa deň čo deň v stavebnej technike vynárajú.


Autor: Ing. Zdeněk Vávra, Ing. Pavel Dohnálek
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama