vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Hygienicky čisté a bez porušenia. Ako sa správne starať o pracovné rukavice?

Zverejnené: 8. 11. 2023

Využívame ich nielen v zamestnaní, ale aj doma. Pracovné rukavice sú nenahraditeľnou ochrannou pomôckou, a keď chceme, aby naše ruky chránili správne a mali dlhú životnosť, mali by sme sa naučiť o ne vhodne starať.

Znížte mieru opotrebovania rukavíc

Každá profesia si vyžaduje konkrétny typ pracovných rukavíc. Čím kvalitnejšie pracovné rukavice, tým lepšia ochrana rúk. Preto by nás mrzelo, ak by sme drahšie rukavice museli po pár zmenách odhodiť do koša. Naučme sa rukavice po každej práci očistiť a vhodne ich skladovať a určite s nami zažijú veľa pracovných projektov.

Udržujte rukavice v čistote

Udržiavanie pracovného oblečenia a iných ochranných pomôcok v bezchybnom stave by malo byť súčasťou zdravej pracovnej morálky. Aj o pracovné rukavice sa treba vhodne starať. 

Nečistoty, oleje, prach môžu vplyvom času narušiť ich kvalitu, preto je vhodné všetky rukavice, ktoré nie sú jednorazové ako gumené rukavice, po pracovnom dni vyčistiť a nechať dobre uschnúť.

Pracovné rukavice môžu byť zvnútra po používaní vlhké. Naučte sa ich niekde prevesiť a nechať vyschnúť, prípadne uložiť na poličku tak, aby vedeli rovnomerne preschnúť.

Ako na kožené rukavice

Kožené rukavice nikdy nenechávajte na priamom slnku, mohli by popraskať. Ak ich budete pravidelne čistiť jemnou kefou a prírodným mydlom, presvedčíte sa, že sú spomedzi všetkých pracovných rukavíc najvhodnejšie na vykonávanie ťažkých prác. 

Sú veľmi odolné aj voči vysokým teplotám a majú dlhú životnosť. Rukavice po vyčistení nechajte položené na rovnom povrchu a z času na čas ich v ruke ponaťahujte.

Látkové rukavice

Bavlnené rukavice, ktoré bežne používate napríklad pri práci v záhrade, je tiež vhodné po každom použití vyčistiť. Nebojte sa ich hodiť do práčky na nižšie teploty, nerozumejú si jedine so sušičkou, kde by sa mohli zmrštiť. 

Syntetické rukavice môžete tiež prať v práčke v studenej vode, prípadne v umývadle. Nepoužívajte však bielidlá ani rozpúšťadlá, zmenili by farbu. Rukavice sušte na vzduchu.

Máčané pracovné rukavice

Ide o typ rukavíc, ktoré majú najzaťaženejšie miesta namočené v odolnej látke (nitril, latex, guma) a zvyšok tvorí bavlna alebo semiš. Trvanlivé látky majú za úlohu chrániť ruky pred agresívnymi prostriedkami, teplými predmetmi alebo elektrickým prúdom. 

Látkové časti rukavíc sa čistia v studenej vode s dávkou šampónu a spevnené časti rukavíc sa umývajú prostriedkom na riad. Rukavice sa po vyčistení nechávajú odtiecť v umývadle.

Pri práci s chemikáliami je nutné využiť neoprénové rukavice vyrobené zo syntetického kaučuku, ktorý je vodotesný. Aby boli vždy dostatočne ohybné a priľnavé a schopné ochrániť vás, po každej práci si ich ešte nasadené na ruke umyte mydlom a vodou a potom zaveste na miesto, kde sa budú sušiť.

Jednorazové len na jedno použitie

Už ich názov vás varuje, aby ste sa nepokúšali použiť ich viackrát po sebe. Jednorazové pracovné rukavice sa zväčša predávajú v baleniach s väčším počtom kusov, a tak nie ste nútení nimi šetriť. Zakaždým, keď potrebujete čisté rukavice, jednoducho si ich vytiahnete z krabičky a opäť bezpečne pracujete.

Prečo nie je vhodné spoliehať sa na jednorazové rukavice, ktoré sa nepoužili iba jeden raz? Hoci sa zdá, že sú neporušené, môžu obsahovať drobné trhlinky či dierky alebo byť plné mikroorganizmov, ktoré sa na ne nalepili počas našej predošlej činnosti. 

Ak teda v práci používate klasické gumené rukavice, určite každý pár využite iba raz, aby ste zachovali hygienický štandard. Inak by neplnili účel.

Ponuku kvalitných pracovných rukavíc nájdete na www.ardonsk.sk

Autor: Kolektív autorov
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama