Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 5.5.

Iconik, rezidenčný dom v pražskom Karlíne

Zverejnené: 18. 3. 2024

Iconik, deväťpodlažný bytový dom ktorého autorom je architektonické štúdio edit!, je umiestnený v Karlíne na jednej z posledných prieluk vzniknutých následkom tisícročnej povodne. Parcela je situovaná na hlavnej triede, ktorá rovnako ako celá štvrť, ktorá patrí medzi jednu z najžiadanejších pražských lokalít, prešla v posledných dvoch dekádach zásadnou architektonickou aj sociálnou premenou. Bohatú históriu predtým industriálnej štvrte navrhovaný objekt reflektuje svojim výrazom a hmotovým poňatím sa opiera ako o historickú parceláciu zastavovanej prieluky, tak o pre Karlín typické nepravidelné výškové usporiadanie korunných ríms.

Foto: BoysPlayNice

Kontext štvrte

Úlohou bolo navrhnúť rezidenčný dom, ktorý efektívne využije dostupný priestor v zhode s miestnymi reguláciami a okolitým kontextom. Budova mala byť podľa zadania koncipovaná tak, aby ponúkala malé byty na dlhodobý alebo krátkodobý prenájom a zároveň prirodzene rešpektovala históriu štvrte, pri ktorej prerode iniciátori projektu, skupina Karlín Group a jej zakladateľ Serge Borenstein pred viac ako dvadsiatimi rokmi stáli.

Iconik je vizuálne rozdelený na dve hmoty vychádzajúce z pôvodného delenia pozemku a zo štruktúry mestského bloku so striedajúcimi sa výškami striech a ríms – v tomto prípade ide o užšiu hmotu s deviatimi nadzemnými podlažiami a nižšiu a širšiu osempodlažnú. Veľkosť, výšku a vzhľad objektu ovplyvňujú okrem iného striktné požiadavky na pamiatkovú ochranu mestskej kvality štvrti Karlín. Návrh rešpektuje tieto limity ako v objeme, tak materiálovom riešení.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Fasáda

Budova má dve hlavné fasády. Prvá je orientovaná do ulice a druhá do vnútrobloku. Uličná fasáda tvorí identitu budovy samotnej, kedy keramický obklad s dekorom v dvoch odtieňoch odkazuje na tradičnú materialitu nielen fasád bytových domov z 30. rokov minulého storočia, ale aj miestnych industriálnych objektov, ktoré vplyvom mohutného rozvoja z lokality už takmer vymizli.

Objemy ďalej odlišuje raster okien a lodžií. Systém fasádnych otvorov umožňuje riadne presvetliť každý byt – všetky okná sú navrhnuté s nízkym parapetom vo výške 450 mm nad podlahou, rozdelené na pevnú a otváravú časť, a každý otvor vo vyšších poschodiach je vybavený vonkajším zábradlím, zhodný princíp je aplikovaný aj na okná v nadväzujúcej šikmé streche. V prípade potreby je predovšetkým na južnej fasáde možné doplniť okná o textilné zatienenie.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Predsadený systém hliníkových lamiel v ľavej časti fasády naznačuje kontúry historickej budovy, ktorá na parcele kedysi stávala, a pripomína tak pôvodné meradlo aj ducha miesta. Keramický obklad prechádza plynulo zo zvislej fasády do strešnej roviny, pričom si objekt zachováva súčasný prejav.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Dispozičné riešenie

Vnútorné usporiadanie je klasický trojtrakt s jedným vertikálnym jadrom, teda štandardné riešenie dnešných mestských bytových domov. V troch podzemných podlažiach sa nachádza parking, technické zázemie celej budovy a bytové pivnice. V parteri sa nachádzajú dve komerčné jednotky pripravené na prevádzku reštaurácie alebo bistra s možnosťou využitia záhradky vo vnútrobloku a samotná vstupná hala s prístupom ku všetkým 48 bytom s dispozíciami 1+kk až 4+kk, situovaným v druhom až deviatom nadzemnom podlaží – posledné dve poschodia sú dispozične riešené ako dvojpodlažný penthouse so strešnou terasou a bazénom.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Súkromné terasy

Väčšina bytov 2 + kk a väčších má vlastnú lodžiu alebo terasu prístupnú z obývacej izby aj zo spálne. Tieto vonkajšie priestory, orientované na juh do ulice Sokolovská, sú z väčšiny umiestnené pred spálne, čím dochádza k vytvoreniu predpriestoru, ktorý odcloní najprivátnejšiu časť domova a užívateľom tak ponúkne okrem vonkajšieho posedenia aj vyššiu mieru súkromia vo vnútri bytu. Prémiové jednotky väčších dispozícií s celopresklenými obytnými miestnosťami sa nachádzajú v horných podlažiach domu. Z ich priestranných terás sa naskytá pohľad na zelený Vítkov aj strešnú krajinu Karlína.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa LINKA News
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama