vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Iconik, rezidenčný dom v pražskom Karlíne

Zverejnené: 18. 3. 2024

Iconik, deväťpodlažný bytový dom ktorého autorom je architektonické štúdio edit!, je umiestnený v Karlíne na jednej z posledných prieluk vzniknutých následkom tisícročnej povodne. Parcela je situovaná na hlavnej triede, ktorá rovnako ako celá štvrť, ktorá patrí medzi jednu z najžiadanejších pražských lokalít, prešla v posledných dvoch dekádach zásadnou architektonickou aj sociálnou premenou. Bohatú históriu predtým industriálnej štvrte navrhovaný objekt reflektuje svojim výrazom a hmotovým poňatím sa opiera ako o historickú parceláciu zastavovanej prieluky, tak o pre Karlín typické nepravidelné výškové usporiadanie korunných ríms.

Foto: BoysPlayNice

Kontext štvrte

Úlohou bolo navrhnúť rezidenčný dom, ktorý efektívne využije dostupný priestor v zhode s miestnymi reguláciami a okolitým kontextom. Budova mala byť podľa zadania koncipovaná tak, aby ponúkala malé byty na dlhodobý alebo krátkodobý prenájom a zároveň prirodzene rešpektovala históriu štvrte, pri ktorej prerode iniciátori projektu, skupina Karlín Group a jej zakladateľ Serge Borenstein pred viac ako dvadsiatimi rokmi stáli.

Iconik je vizuálne rozdelený na dve hmoty vychádzajúce z pôvodného delenia pozemku a zo štruktúry mestského bloku so striedajúcimi sa výškami striech a ríms – v tomto prípade ide o užšiu hmotu s deviatimi nadzemnými podlažiami a nižšiu a širšiu osempodlažnú. Veľkosť, výšku a vzhľad objektu ovplyvňujú okrem iného striktné požiadavky na pamiatkovú ochranu mestskej kvality štvrti Karlín. Návrh rešpektuje tieto limity ako v objeme, tak materiálovom riešení.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Fasáda

Budova má dve hlavné fasády. Prvá je orientovaná do ulice a druhá do vnútrobloku. Uličná fasáda tvorí identitu budovy samotnej, kedy keramický obklad s dekorom v dvoch odtieňoch odkazuje na tradičnú materialitu nielen fasád bytových domov z 30. rokov minulého storočia, ale aj miestnych industriálnych objektov, ktoré vplyvom mohutného rozvoja z lokality už takmer vymizli.

Objemy ďalej odlišuje raster okien a lodžií. Systém fasádnych otvorov umožňuje riadne presvetliť každý byt – všetky okná sú navrhnuté s nízkym parapetom vo výške 450 mm nad podlahou, rozdelené na pevnú a otváravú časť, a každý otvor vo vyšších poschodiach je vybavený vonkajším zábradlím, zhodný princíp je aplikovaný aj na okná v nadväzujúcej šikmé streche. V prípade potreby je predovšetkým na južnej fasáde možné doplniť okná o textilné zatienenie.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Predsadený systém hliníkových lamiel v ľavej časti fasády naznačuje kontúry historickej budovy, ktorá na parcele kedysi stávala, a pripomína tak pôvodné meradlo aj ducha miesta. Keramický obklad prechádza plynulo zo zvislej fasády do strešnej roviny, pričom si objekt zachováva súčasný prejav.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Dispozičné riešenie

Vnútorné usporiadanie je klasický trojtrakt s jedným vertikálnym jadrom, teda štandardné riešenie dnešných mestských bytových domov. V troch podzemných podlažiach sa nachádza parking, technické zázemie celej budovy a bytové pivnice. V parteri sa nachádzajú dve komerčné jednotky pripravené na prevádzku reštaurácie alebo bistra s možnosťou využitia záhradky vo vnútrobloku a samotná vstupná hala s prístupom ku všetkým 48 bytom s dispozíciami 1+kk až 4+kk, situovaným v druhom až deviatom nadzemnom podlaží – posledné dve poschodia sú dispozične riešené ako dvojpodlažný penthouse so strešnou terasou a bazénom.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Súkromné terasy

Väčšina bytov 2 + kk a väčších má vlastnú lodžiu alebo terasu prístupnú z obývacej izby aj zo spálne. Tieto vonkajšie priestory, orientované na juh do ulice Sokolovská, sú z väčšiny umiestnené pred spálne, čím dochádza k vytvoreniu predpriestoru, ktorý odcloní najprivátnejšiu časť domova a užívateľom tak ponúkne okrem vonkajšieho posedenia aj vyššiu mieru súkromia vo vnútri bytu. Prémiové jednotky väčších dispozícií s celopresklenými obytnými miestnosťami sa nachádzajú v horných podlažiach domu. Z ich priestranných terás sa naskytá pohľad na zelený Vítkov aj strešnú krajinu Karlína.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa LINKA News
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama