Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Nový bytový dom v Žarošiciach je postavený z Ytongu a Silky

Zverejnené: 30. 5. 2023

Developer a staviteľ nového bytového domu v obci Žarošice si pórobetónový materiály Ytong, kombinovaný s vápenopieskovými tvárnicami Silka, vybral vďaka svojim dobrým skúsenostiam z predchádzajúcich projektov. Na stavbe sa uplatnili nielen tvárnice a priečkovky Ytong, ale aj preklady, vencovky, schody, stropy a malty. Akustiku bytov zdokonaľujú akustické tvárnice Silka.

Nový bytový dom v Žarošiciach bol postavený z Ytongu.

Developerom bytového domu v Žarošiciach bola spoločnosť BD Žarošice s.r.o. so sídlom v Brne. Obec Žarošice sa mu pre výstavbu bytového domu páčila a jej prednosti určite ocenia aj majitelia bytov. Táto malebná juhomoravská obec bola už od 13. storočia kúpeľne využívaná, má bohatú históriu, rozvinutú občiansku vybavenosť a tiež dobrú dopravnú dostupnosť. Bytový dom v Žarošiciach tak v sebe vďaka atraktívnej lokalite a použitým materiálom spája moderné, komfortné, kvalitné a súčasne úsporné bývanie s prvkami udržateľnosti.

Rozdelenie bytových jednotiek

V trojpodlažnom dome je sedemnásť bytových jednotiek, pričom sú zastúpené menšie byty s dispozíciou 1+kk alebo 2+kk, ale aj väčšie byty s mezonetovým riešením a dispozíciách 3+kk a 4+kk. Ku každému bytu patrí aspoň jedno parkovacie miesto, prípadne záhradky na úplný komfort nových majiteľov. Projekt v sebe zahŕňa aj veľmi zaujímavé alternatívy spojenia či rozdelenia bytových jednotiek na menšie či väčšie jednotky, s pružnou dispozíciou (napr. zlúčenie dvoch menších bytov v jeden byt 4+kk s viacerými variantmi využitia, vrátane viacgeneračného).

Vizualizácia jednej z izieb. Zdroj: bd-zarosice.cz
Vizualizácia jednej z izieb. Zdroj: bd-zarosice.cz

Fázy výstavby

Výstavba začala v máji 2021, v decembri 2021 bola dokončená hrubá stavba a v januári 2022 došlo k zápisu rozostavaných jednotiek do katastra nehnuteľností, čo umožnilo využitie bankového financovania a zjednodušilo celý proces jednania s bankami. Noví majitelia bankového financovania a zjednodušilo celý proces jednania s bankami. Noví majitelia by sa do bytov mali sťahovať v priebehu roku 2023.

Hrubá stavba bola dokončená v decembri 2021.
Hrubá stavba bola dokončená v decembri 2021.

V rámci zvýšenia kvality projektu investor reagoval na rastúce ceny energií a dom má prekaz energetickej náročnosti budovy v triede „B” – veľmi úsporný. Majiteľom navyše prinesie ďalšie úspory fotovoltická elektráreň s ukladaním elektrickej energie do vlastných batériových systémov.

Spoločnosť ALFA KOMPLEX a.s. bola založená v roku 2007 a v tom čase bola jej hlavným predmetom podnikateľskej činnosti správa a prenájom nehnuteľností, hlavne bytového fondu. Od roku 2008 sa začala firma tiež zaoberať stavebnou činnosťou, ktorá bola postupne rozšírená z realizácie bytových a občianskych stavieb aj na realizáciu priemyselných stavieb, poľnohospodárskych stavieb a inžinierskych.

Názor generálneho dodávateľa stavby

Ing. Marcel Mičian, majiteľ generálneho dodávateľa stavby, spoločnosti ALFA KOMPLEX a.s. z Blanska, mal pri voľbe stavebného materiálu od začiatku jasno: „Ytong sme si vybrali z dôvodu jeho lepšej spracovateľnosti voči klasickým tehlovým materiálom. Z predchádzajúcich stavieb sme poznali vlasnosti a prednosti Ytongu a Silky a požiadavku na pórobetón Ytong sme už vo fáze prípravy projektu zadali projektantovi bytového domu.“ Dôvodov pre toto rozhodnutie bolo hneď niekoľko. „Ytong charakterizuje jednoduchá spracovateľnosť pri realizovaní hrubej stavby, jednoduché rezanie a polenie materiálu, sekanie drážok, vŕtanie prestupov, jednoduché je tiež zrezávanie materiálov do potrebných tvarov. Osvedčila sa nám aj variabilita a systémová ponuka výrobkov – na stavbe sme použili takmer všetky materiály od Ytongu, tj. tvárnice Ytong Lambda YQ a klasické tvárnice Ytong pre obvodové a nosné steny, priečkovky Ytong, Ytong schody, stropy, vencovky, preklady a malty,“ vysvetľuje Ing. Marcel Mičian.

Hrubá stavba bola dokončená v decembri 2021.
Hrubá stavba bola dokončená v decembri 2021.

Akustiku bytov vylepšili aj vápennopieskové akustické tvárnice Silka. Materiály Xella sa pri stavbe bytového domu v Žarošiciach osvedčili a dodávateľ vyzdvihuje aj veľmi dobrú spoluprácu v oblasti služieb. „Ocenili sme poradenstvo a bezproblémovú komunikáciu po celý čas výstavby, pomáhalo aj spracovanie konštrukčných detailov, podkladov a výkresov,” dodáva Ing. Marcel Mičian. Spoločnosť ALFA KOMPLEX a.s. využila aj náradie, ktoré Xella stavebníkom ponúka. „Zapožičanie píly a žeriavy nám montáž samozrejme zjednodušili. Dodávka materiálov prebehli aj cez zložitú dobu podľa dohody. Aj vďaka tomu sme mohli dodržať plánovaný harmonogram výstavby,“ uzatvára Ing. Marcel Mičian.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella CZ

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama