Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Imitácia tehlového obkladu pomocou kreatívnych omietok Cemix – krok za krokom

Zverejnené: 27. 9. 2018

Páčia sa vám priznané tehly v interiéri a na fasádach domu? Pustite sa do toho s dôvtipom! S pomocou špeciálnej šablóny a kreatívnych omietok od značky Cemix dosiahnete skvelej imitácie obkladu z tehlových pásov! Jedná sa o flexibilné, úsporné a pritom veľmi efektívne riešenie.

Kam s nimi

Tehla k nášmu regiónu jednoznačne patrí. Je obľúbená pre svoj tradičný vzhľad, prírodný základ a variabilitu. Hodí sa k drevu, k hladným omietkam, k rôzne štruktúrovaným povrchom, k teplým alebo studeným farebným odtieňom, ale aj ako dekoratívny prvok do interiéru. V obľube je odhaliť pôvodné tehlové murivo na celej stene, priznať tehlovú klenbu, obložiť tehlou komín, zástenu kuchynskej linky alebo výklenok. Pohľadové tehly sú výbornou voľbou do industriálnych stavieb a loftov, hodia sa k etno štýlu aj k rustikálnym interiérom.

Aké sú možnosti

Pokiaľ chcete interiér alebo exteriér ozvláštniť tehlami, ponúka sa niekoľko riešení. Zrejme najprácnejším spôsobom bude priznať staré tehlové murivo. To znamená otĺcť omietku, opraviť popraskané škáry alebo tehly, penetrovať. Výsledný dojem môže pôsobiť veľmi autenticky, do značnej miery ale bude závisieť na kvalite pôvodného muriva (kedysi si museli poradiť s tým, čo bolo po ruke). Druhou a v poslednom čase veľmi obľúbenou metódou sú moderné, obkladové pásiky z tehál. Na trhu je široký výber produktov, nejedná sa však ale o najlacnejšie riešenie, navyše je to riešenie celkom náročné na realizáciu (úprava podkladu, lepenie, škárovanie). Ako ďalšia alternatíva sa tak ponúka imitácia tehál pomocou kreatívnych omietok od výrobcu LB Cemix. Pri troške šikovnosti zvládne tento stavebný postup aj domáci kutil. Pozrite sa, ako na to!

Príprava podkladu

Najskôr si pripravíme podklad. Valčekom alebo štetcom nanesieme celoplošne na vybranú stenu alebo časť steny podkladový náter Cemix Kontakt COLOR vo vybranom odtieni (jedná sa o odtieň, ktorý bude v konečnom výsledku imitovať škáry tehlového muriva ). Výrobca odporúča nanášať náter v dvoch vrstvách, vždy až po dôkladnom zaschnutí prvej vrstvy. Ďalším variantom prípravy podkladu je naniesť na podklad kreatívnu omietku Cemix MAGIC DECOR FINE. Rozdiel medzi uvedenými variantmi je v štruktúre povrchu. Podkladový náter Cemix Kontakt COLOR vytvorí jemnozrnnú štruktúru, zatiaľ čo omietka MAGIC DECOR FINE je hladká a záleží už len na tom, aký povrch škáry kto preferuje.

Nanášanie podkladového náteru
Nanášanie podkladového náteru

Lepenie šablóny

Na takto pripravený a zaschnutý podklad sa lepí špeciálna samolepiaca šablóna Cemix. Pri lepení šablóny buďte naozaj starostliví, nesmie nikde odstávať od podkladu. Umiestnenie šablóny je samozrejme najskôr potrebné premyslieť a premerať. Inak sa môže stať, že budú v pohľadovej časti tehly „urezané”. Šablóna sa dodáva v jednotlivých kusoch v ploche cca 1 m2 a je možné ju deliť na menšie časti rozstrihnutím.

Pritlačenie šablóny na stenu
Pritlačenie šablóny na stenu
Natiahnutie omietky do šablóny
Natiahnutie omietky do šablóny

Nanášanie omietky do šablóny

Do nalepenej šablóny naneste celoplošne nerezovým hladidlom kreatívnu omietku Cemix MAGIC DECOR LIGHT vo vrstve na výšku zrna (alternatívou je použiť ďalší produkt z portfólia výrobcu – Cemix Flexi šťuk). Omietku je možné štruktúrovať kruhovými pohybmi plastového hladidla alebo môže zostať v surovejšej podobe, ktorá sa vytvorí natiahnutím. Po krátkom zasušení omietky je potom možné šablónu opatrne sňať a dielo je hotové. Pokiaľ preferujeme plastickejší povrch s nerovnosťami, neneste po zhruba jednej hodine lokálne druhú vrstvu omietky a vyhlaďte ju ťahmi nerezového hladidla. Až potom odstráňte šablónu. Druhá vrstva omietky potom vytvorí na povrchu plastické nerovnosti.

Omietka MAGIC DECOR na šablóne
Omietka MAGIC DECOR na šablóne
Vytváranie plastického efektu
Vytváranie plastického efektu
Vyhladenie nerezovým hladidlom
Vyhladenie nerezovým hladidlom
Sňatie šablóny
Sňatie šablóny

Variabilita riešení

Imitácia tehly pomocou kreatívnych omietok od značky Cemix má množstvo výhod. Riešenie nie je tak finančne náročné ako obklady, ani extrémne prácne. Dajú sa navrhnúť rôzne farebné kombinácie škáry a tehly (hnedo-biela, bielo-šedá, klasická červená a iné) a dá sa takisto vyhrať aj s povrchom (štruktúrovaný/hladený/plastický). Na podobnom princípe sú navyše založené ďalšie kreatívne úpravy povrchu od výrobcu Cemix a síce imitácia obkladu z kameňa či imitácia betónu. Každý z povrchov sa bude hodiť do iného štýlu interiéru a dizajnu. Pustite sa do práce!

Finálny povrch po sňatí šablóny DECOR
Finálny povrch po sňatí šablóny DECOR
Autor: Ing. Martin Bureš, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama