Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Inovácie, ekológia a dizajn sú už nutnosťou aj na trhu s oknami

Zverejnené: 25. 4. 2020

Na trhu s plastovými okennými a dverovými profilmi je obrovská konkurencia, ktorá ženie kvalitu výrobkov stále vyššie, pritom sa ale tempo rastu tohto segmentu spomaľuje. Ako sa s tým vyrovnáva jeden z najväčších výrobcov PVC profilov, spoločnosť Deceuninck, nám povedal Tomáš Klíma, ktorý je obchodný riaditeľ pre región strednej a východnej Európy.

Nový plastový profilový systém Elegant má najmenšiu exteriérovú hranu na trhu

Ako vidíte aktuálny vývoj na trhu s PVC oknami v Európe?

Podiel plastových okien a dverí na celkovom objeme výroby je v regióne strednej Európy stále najvyšší – 44 %. V iných častiach Európy však vidíme odlišné trendy. Podľa prieskumu CAB má plast napr. v severnej Európe len 3 %. Prirodzene v tejto oblasti dominujú drevené profily. V západnej Európe je zase najobľúbenejší kov, obzvlášť hliník. Hoci segment PVC okien rastie pomalšie než iné materiály, rozhodne to neznamená ich koniec. Objem ich výroby v Európe stále presahuje 47 mld. EUR.

Čím si vysvetľujete pomalší rast segmentu plastových okien a dverí?

Koncoví zákazníci v západnej Európe nehľadia toľko na cenu, ktorá je pri plastových oknách vždy najvýhodnejšia. Zaujíma ich viac dizajn, ale i pôvod materiálu a ekologická stopa výroby. PVC sa z hľadiska ekológie na prvý pohľad javí ako najhoršia z možností – hliník, drevo, plast. Energetická náročnosť výroby hliníkových okien je enormná, drevené okná sa recyklovať nedajú vôbec, naopak, PVC možno bez straty kvality recyklovať 8 až 10x. Ak sa na stavebný plast nebudeme pozerať perspektívou slamiek a jednorazových téglikov, ale budeme v ňom vidieť recyklovateľný zdroj s unikátnymi (napr. tepelnoizolačnými) vlastnosťami, zistíme, že životnosť plastového okna sa dá predĺžiť na 350 rokov. Oproti výrobe z prvomateriálu sa navyše výrobou 1 kg recyklátu ušetria až 2 kg CO2.

Plastový okenný profil Elegant je alternatívou k hliníkovým oknám
Plastový okenný profil Elegant je alternatívou k hliníkovým oknám

Ako na tieto trendy reaguje Deceuninck, druhý najväčší výrobca plastových profilov v Európe?

Prirodzene investujeme do nových technológií a chceme uspokojiť dopyt širšieho spektra zákazníkov. Vyvinuli sme Elegant, nový plastový okenný profil, ktorý má najštíhlejšiu exteriérovú hranu na trhu (iba 9 mm), hranaté tvary i zasklievacie lišty. Jeho dizajn získal v minulom roku ocenenie Red Dot a tiež German Design Award. Povedal by som, že je to skutočná alternatíva k hliníkovým oknám, ktoré sú nepomerne drahšie. Naviac má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti (Uf = 0,93 W/m2K). Ďalšou novinkou, ktorú budeme postupne zavádzať na našich trhoch, je ThermoFibra – technológia, ktorá oceľovú výstuž profilu nahrádza sklenenými vláknami. Zároveň chceme vyjsť v ústrety aj zákazníkom, ktorí si chcú dopriať luxus hliníkových okien, preto sme uzavreli joint venture so spoločnosťou So Easy System, ktorá vyrába hliníkové profily kompatibilné s našimi PVC systémami. Budeme teda ponúkať kombinovaný predaj hliníkových a PVC okien. A v neposlednom rade chceme uľahčiť život i našim obchodným partnerom (dodávateľom okien). Na všetky naše nové produktové rady budeme zavádzať univerzálny modulárny systém iCOR. Znížia sa tým nároky na skladové priestory a tiež zložitosť produktovej ponuky.

Profilový systém Elegant s použitím technológie ThermoFibra
Profilový systém Elegant s použitím technológie ThermoFibra

A čo sa týka ekológie?

Pri životnosti moderných plastových okien, ktoré vydržia desiatky rokov, je spätný odber a recyklácia PVC profilov dlhodobo udržateľným riešením. Deceuninck už roky prevádzkuje vlastnú recyklačnú linku v belgickom Diksmuide, vlani sme navýšili jej kapacitu na 45 000 ton PVC ročne, čo predstavuje spracovanie zhruba 2 miliónov starých okien. Patríme k zakladajúcim členom iniciatívy Rewindo GmbH, ktorá sa zapája do recyklácie plastových okien a snaží sa zvyšovať podiel recyklovaných materiálov v plastových prvkoch určených pre stavebníctvo.

Tomáš Klíma, obchodný riaditeľ Deceuninck pre región strednej a východnej Európy
Tomáš Klíma, obchodný riaditeľ Deceuninck pre región strednej a východnej Európy

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Deceuninck

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama