Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Inšpirujme sa pri našich stavbách včelami

Zverejnené: 29. 9. 2018

Optimálny pomer statika / únosnosť, použitie prirodzených materiálov, ktoré sú človeku aj prírode blízke a stopercentná recyklovateľnosť...tak to sú predstavy s ktorými začína snáď každý architekt či projektant, keď má navrhnúť dom. Niekedy sa to podarí, niekedy je k tomu veľmi ďaleko. Včely sú na tom oveľa lepšie. Keď nezasiahne človek, vždy im to vyjde.

Včelie dielo – plást, sa skladá z buniek a jednotlivé bunky z včelieho vosku naliehajú tesne jedna na druhú a vytvárajú krásny šesťuholníkový útvar. Neexistuje efektívnejší pomer: spotreba materiálu/ pevnosť/objem. Lepšie riešenie nevymyslel ani človek. Pri pohľade z boku nie sú bunky vystavané vodorovne, ale majú sklon 15 ° odo dna k viečku a ani riedky nektár tak nevytečie. Vzdialenosť medzi plástmi včely presne dodržiavajú, sú len tak široké, aby prešli dve včely a u krajných plastov len jedna včela. O svoj domov sa tiež riadne starajú, neúnavne ho čistia, zahrievajú a vetrajú. Používajú aj špecifickú klimatizáciu. Pokiaľ je úľ vplyvom počasia príliš prehrievaný, včely sa zoradia a pohybom krídiel odvádzajú horúci vzduch von z úľa. Druhá skupina naopak vháňa studený vzduch do vnútra úľa.

Ako súvisia včely so spoločnosťou KASTEN?

Úzko. Jednak tým, že úle, ktoré môžete vidieť v areáli spoločnosti, sú konateľa spoločnosti Ing. Aleša Kocourka a potom tým, že KASTEN hovorí, že za skvelou stavbou stojí starostlivá firma a myslí tým starostlivosť, ktorú venuje každej stavbe. Je to vidieť na prvý pohľad. Na všetkých stavbách, ktoré KASTEN dokončí, je to zrejmé.

Včelie úle v priestoroch spoločnosti KASTEN
Včelie úle v priestoroch spoločnosti KASTEN

Stojí za to nechať sa inšpirovať včelami

Bývať komfortne a s ohľadom na prírodné zdroje a budúce generácie nie je zas tak zložité. Stačí len chcieť a začať. Spoločnosť Kasten je jeden z prvých developérov, ktorí sa zameriavajú na výstavbu nízkoenergetických bytových domov. Zabezpečuje investorskú aj developérsku činnosť a pôsobí ako generálny dodávateľ pre nízkoenergetické projekty. Chce stavať šetrne, úsporne a ponúkať moderné bývanie.

V prírode je každé obydlie recyklovateľné, stavebný materiál sa dostáva späť do kolobehu, kde slúži ďalej. KASTEN vníma svoj podiel zodpovednosti a preto je triedenie a recyklácia odpadu z administratívnych budov firmy už veľmi dlho samozrejmosťou. Pred 5 rokmi začal KASTEN s recykláciou tepelných izolantov používaných na stavbách, ktoré realizuje. Prestrihy, vznikajúce pri kladení tepelnej izolácie na obvodový plášť budovy či strechu, ukladá a odváža na zmluvné recyklačné miesto k spracovaniu, pre opätovné použitie.

To je ekológia v praxi. Nezáleží ani tak na tom, aký veľký prínos môže v širšom pohľade takáto činnosť priniesť. Každý krok je dôležitý.

Autor: PhDr. Václav Chaloupecký, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama