Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Interiér plný svetla a vznešené výhľady do okolitej prírody – strešné okno vám to všetko poskytne

Zverejnené: 25. 5. 2022

Na jeseň minulého roka sme sa rozhodli pre realizáciu domčeka na budúcom rodovom statku uprostred krásnej prírody v Karpatoch. Pri stavbe sme chceli skĺbiť prvky tradičnej architektúry s novými modernými a keďže máme veľmi radi presvetlený interiér, rozhodli sme sa popri veľkých presklených fasádnych oknách aj pre okná strešné. Jednak nimi vyriešime presvetlenie podkrovných priestorov a takisto aj privedieme viac svetla do spodných obytných priestorov .

Krásne presvetlený interiér

Je už celkom známym faktom, že strešným oknom dostanete dovnútra najviac svetla, najľahšie s ním vyvetráte a máte z neho aj pekný výhľad do okolitej krajiny. Je však značne namáhanou konštrukciou z hľadiska poveternostných vplyvov. Dlhodobé používanie strešných okien posunulo ich vývoj do súčasnej podoby, kedy môžeme povedať, že z hľadiska prínosu svetla, výmeny vzduchu, výhľadu, možnosti zatečenia aj tepelných strát sa jedná o najjednoduchšie a najlepšie riešenie.

Len je potrebné dať pozor na porovnávanie s fasádnym oknom, pri ňom je mnoho vecí inak. Strešné okno je potrebné brať ako predsadenú konštrukciu pred strešný plášť. Je teda v zásadne inej pozícii oproti fasádnym oknám (čo sa týka odvodu vody, namáhania vetrom, snehom a ľadom). V dnešnej dobe nejde o nič neštandardné, používajú sa osvedčené riešenia. Hlavným problémom je nesprávny výber typu strešného okna s nevhodnými parametrami, ktorý môže následne spôsobiť nemalé komplikácie pri používaní. Dôležitá je aj bezchybná montáž aj zodpovedajúci tvar ostenia. Pri správnej voľbe sa však nemusíte obávať.

Náš výber padol na Roto Designo R7

Náš výber nakoniec skončil na výsuvno-kyvnom strešnom okne Designo R7 v drevenom prevedení. Nielen, že je veľmi dizajnové, ako značí aj jeho názov, ale takisto sa jedná aj o užívateľsky najobľúbenejší výrobok firmy Roto a je špecifické najmä spôsobom otvárania. V zjednodušenom princípe funguje tak, že sa os otáčania dostane pomocou piestov do hornej štvrtiny rámu, otvorené krídlo sa vysúva nad rovinu strechy a ovládané je kľučkou na spodnej hrane krídla. Naraz máte k dispozícii väčší priestor, lepší prístup k oknu aj lepší výhľad von. Jednoduché. Osvedčené. Fungujúce.

Kvalitne prevedený rám vybavený zatepľovacím blokom a golierom parozábrany, doplnený vhodným zasklením s trojsklom, predstavuje luxusný výrobok so skvelým pomerom cena/výkon. Toto strešné okno nájde uplatnenie v mnohých nízkoenergetických stavbách, nielen tých nových, ale aj v existujúcich. Výmena starého okna za okno s lepšími parametrami a súčasne komfortnejším spôsobom otvárania nadchne nejedného užívateľa. Vyberať môžete z drevených alebo plastových profilov, z vonkajšej strany je strešné okno vždy oplechované a odvod vody na krytinu zaistí správne lemovanie.

Technické parametre tohto typu okna:

určené pre sklony striech 20-65⁰, Uw = 1,1 W/(m2K), Ug = 0,7 W/(m2K), Rw = 32 dB.

Praktické rady pre správny výber strešného okna

Strešné okno, alebo vikier?

Podkrovie sa rovnako ako každá iná obytná miestnosť nezaobíde bez presvetlenia a vetrania. V podstate existujú iba dve možnosti riešenia – strešné okno, alebo vikier. Výhodou vikiera je zväčšenie samotného priestoru miestnosti, skôr však prevažujú jeho nevýhody. Strešným oknom rovnakého rozmeru sa dostane do miestnosti viac svetla ako vikierom. Vikier má navyše zložitejšiu konštrukciu a montáž je oveľa náročnejšia ako pri strešných oknách. Preto vikier vychádza z pohľadu ceny drahšie ako strešné okno a je náchylnejší na chyby spôsobené montážou. Mnoho ľudí má negatívnu skúsenosť s kondenzáciou vlhkosti na strešnom okne a to je dôvod, prečo radšej volia vikier. Zásadné je vybrať kvalitné strešné okno s dobrými tepelnými parametrami a potom sa nemusíte obávať.

Aké veľké okno kúpiť a kam ho umiestniť?

Čo sa veľkosti strešných okien týka, základným odporúčaním je, aby plocha okien zodpovedala približne 10 – 12,5 % celkovej úžitkovej plochy miestnosti a súčet šírky všetkých okien by sa mal rovnať 55 % dĺžky miestnosti. Aby bol interiér správne osvetlený a nikde nevznikali tmavé kúty, je lepšie použiť viac menších okien ako jedno veľké. Pre šírku okna je základom, aby sa strešné okno zmestilo medzi krokvy. Pokiaľ sa nezmestí, je potrebné spraviť trámovú výmenu, ktorá stavbu ale skomplikuje. Výškové umiestnenie okna ovplyvňuje nielen presvetlenie miestnosti, ale aj našu psychiku. Je potrebné si však uvedomiť, že okno bude ovplyvnené výškou nadmurovky a úžitkovosťou podkrovia. Odporúča sa umiestniť spodnú časť okna vo výške 0,9 m. V praxi to však pri novostavbách nie je reálne. Obvykle je len výška nadmurovky okolo 1,1 m. Pokiaľ sa k tomuto rozmeru pripočíta hrúbka strešného plášťa, potom sa výška spodnej hrany strešného okna vyšplhá približne do výšky 1,5 m nad podlahou. Výška hornej hrany potom samozrejme v závislosti od výšky okna vychádza do výšky cca 2,1 m nad podlahou. Tu je určite výhodnejšie ovládanie okna dole. Existujú realizácie, kde je vhodnejšia kľučka na hornej hrane okna. Predovšetkým sa jedná o rekonštrukcie starých podkrovných priestorov. Spoločnosť Roto ponúka rôzne typy strešných okien s ovládaním hore alebo dole, aby vyšla v ústrety každému užívateľovi.

Aký spôsob otvárania okna je najvhodnejší?

Spôsob otvárania strešného okna je dôležité vybrať práve podľa výšky okna nad podlahou. Bežným typom okna je okno kyvné, pri ktorom sa však musí počítať s tým, že krídlo bude zasahovať do interiéru. Podľa výšky umiestnenia okna môže krídlo vadiť vo výhľade aj pri samotnom používaní miestnosti. Firma Roto má v ponuke ešte ďalšie dva spôsoby otvárania, ktoré spríjemnia či už prístup k oknu, tak aj výhľad z neho. Prvým z nich je výsuvno-kyvné otváranie v hornej štvrtine rámu. Ide o dobrý kompromis, pretože aj pri otvorenom okne je krídlo dostatočne vysoko nad podlahou a nezasahuje do interiéru. Druhým spôsobom je otváranie výklopné/kyvné. Krídlo sa otvára v hornom pánte. Zaisťuje tak absolútnu voľnosť pohybu v priestore okna aj v jeho okolí a zároveň ponúka výborné funkčné vlastnosti okna.

Existujú aj strešné okná s možnosťou elektrického ovládania. Ich obsluha je veľmi komfortná a využívajú sa najmä pri oknách, ktoré nie sú ľahko prístupné pre manuálne ovládanie. Ďalšia možnosť využitia elektricky ovládaných okien pri zapojení do systému centrálneho riadenia domu alebo systému núteného vetrania.

Zvoliť dvojsklo, alebo radšej trojsklo?

Typ zasklenia a s tým súvisiaci prestup tepla (koeficient Uw) sa určí v závislosti od celkového zateplenia domu. V prípade, že staviate novostavbu v nízkoenergetickom či pasívnom štandarde, mali by byť strešné okná v trojskle samozrejmosťou. Ďalším pravidlom je, že pokiaľ zvolíte trojsklo na fasádne okná, potom je potrebné zvoliť tento typ zasklenia aj pri strešných oknách. Strešné okná by mali byť naopak lepšie zateplené, čo udáva aj STN 73 0540 tepelná ochrana budov. Našim zákazníkom odporúčame dať prednosť strešným oknám osadených trojsklom. Toto energeticky úsporné zasklenie garantuje, že v budúcnosti nebudú problémy s kondenzáciou vzdušnej vlhkosti na vnútornom skle. Pokiaľ si zaobstaráte strešné okno s trojsklom, je dôležité si uvedomiť, že konštrukcia okna musí mať aj zodpovedajúci rám krídla, ktorý neznehodnotí dobré izolačné vlastnosti skla. Pri výbere okna je dôležité sledovať koeficient Uw, ktorý udáva hodnotu prestupu tepla celým oknom a nielen sklom.

Aký materiál vybrať – plast alebo drevo?

Materiál strešných okien sa nijako nelíši od materiálu, z ktorého sú vyrobené fasádne okná, teda prevažne ide o drevo alebo plast. Drevené strešné okná majú nesporné estetické aj funkčné vlastnosti, ale sú citlivé na zvýšenú vlhkosť. Plastovému profilu naopak vlhkosť nijako nevadí. Nie je možné jednoznačne povedať, ktorý materiál je lepší. Základom je obmedzenie kondenzácie vlhkosti na skle. Pokiaľ je vybrané kvalitné strešné okno s veľmi dobrým celkovým súčiniteľom prestupu tepla, sú rovnako dobré oba materiály. Vybavenie okna zatepľovacím blokom, ktorý napomôže k zvýšeniu vnútornej povrchovej teploty okna, je ďalšou veľkou výhodou až nutnosťou pri všetkých strešných oknách.

Ako vyriešiť problém s prehrievaním podkrovia?

Je dôležité si uvedomiť, že prehrievanie podkrovia nie je zapríčinené iba strešnými oknami, ale aj nedostatočnou akumuláciou strešného plášťa, ale tým sa v tomto článku však nebudeme zaoberať. Strešným oknom sa do interiéru dostáva veľké množstvo tepla, ktoré treba zastaviť. Strešné okná umiestnené smerom na juh či západ majú v letnom období veľký problém s prehrievaním. Napriek tomu, že sú okná vybavené vrstvami, ktoré prestupu sálavého tepla zabraňujú, jedinou istotou je umiestnenie tieniacich roliet na vonkajšej strane okna. Ideálnym riešením je predokenná lamelová roleta. Ekonomickejším variantom sú potom rolety screenové. Možnosť dodania vonkajšieho tienenia a jeho dodatočná montáž by mala byť samozrejmosťou pri všetkých strešných oknách.

Ako účinne zatieniť podkrovie?

Existuje mnoho variantov vnútorného tienenia. Škála dodávaných doplnkov a farieb je skutočne rozmanitá. Zatemňujúce rolety zaistia tmu na spánok, svetlopriepustné rolety iba pritienia a pri žalúziách si môžete regulovať intenzitu svetla sami. Je však dôležité si uvedomiť, že vnútorné doplnky slúžia iba na zatienenie, nie na zamedzenie prieniku tepla do miestnosti.

Kto okná namontuje? Je to zložité?

Je dôležité, aby ste na montáž strešných okien zvolili skúsenú a preškolenú montážnu firmu. Ani to najlepšie strešné okno nebude dobre fungovať, pokiaľ nie je správne napojené na strešný plášť. Základom je bezchybné napojenie na hydroizolačnú fóliu a na parotesnú fóliu pomocou parotesného goliera strešného okna a zateplenia zvyšných priestorov. Ďalej je dôležité správne nastaviť každé strešné okno podľa sklonu strechy a nastaviť škáry medzi krídlom a rámom.

Je skutočne dôležité venovať výberu strešného okna dostatok času a zvážiť jeho budúce využitie. Ak tak urobíte, bude vám bezproblémovo slúžiť niekoľko rokov a bývanie v podkroví bude radosť. My v našom prípade, pri realizácii domčeku na rodovom statku určite neľutujeme. Podrobnosti a kompletný sortiment Roto strešných okien s rôznymi spôsobmi otvárania a parametrami, prípadne nevyhnutné tieniace doplnky, hľadajte na www.rotostresneokna.sk.

Autor: Ing. Kateřina Kočická, kolektív autorov
Foto: Archív firmy Roto

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama