Dnes je 23.4.

INTRO 06 - architektúra spojená so sklom

Zverejnené: 7. 9. 2018

Počas prázdnin vyšlo nové číslo časopisu INTRO 06 v ktorom sa tentokrát venujeme sklu. Máloktorý materiál je tak výsostne považovaný za český, avšak aj napriek tomu časopis začína londýnskou realizáciou Stevena Holla, rozhovorom s ním a textom jeho českého kolegu Martina Kropáče, ktorý s Hollom niekoľko rokov spolupracoval. V časopise nájdete tiež rozhovory so Zdeňkom Lhotským, jednou z ikon českého sklárstva, vrátane jeho práce pre dánsku kráľovskú rodinu, rozhovor s technológom výroby Jaroslavom Švachom aj odborný text expertov z Kloknerovho ústavu.

Ďalej sme sa rozprávali s preslávenými švédskymi architektmi Thamom a Videgardom, sklenená stopa nás zaviedla do Bratislavy za ateliérom GutGut aj do poľského Slezska, kde rakúski Riegler Riewe Architekten navrhli hornické múzeum.

Cez Japonsko sme sa potom vrátili späť do Prahy, aby sme v jemne retrospektívnom duchu prešli elegantné luxferové pasáže alebo sa v texte Petra Volfa obzreli za stavbou Pragerovej odvážnej Novej scény Národného divadla. A úplne na konci vydania na vás čaká už po druhýkrát komiks.

A to nie je všetko...

Obsah šiesteho vydania časopisu INTRO
Obsah šiesteho vydania časopisu INTRO

Autor: Autor: Martin Verner
Foto: Archív firmy

Nové

Gresové porcelánové dlažby 20 mm od VillaTesta

Zverejnené 17.4. Gresová dlažba sa u nás nazýva aj „umelý/syntetický mramor”, resp. „porcelán”. Jedná sa o homogénny spekaný materiál vyleštený na povrchu. Pri správnom položení tejto dlažby je tento materiál prakticky nezničitelný (používaním sa iba ďalej zalešťuje… ísť na článok

Kartón namiesto dreva a tehál

Zverejnené 23.4. Netradičných materiálov využívaných k stavbe domov existuje v dnešnej dobe veľmi veľa. Popri plaste, odpade či kontajnerov je to napríklad kartón, ktorý svoje uplatnenie našiel aj v odvetví výroby nábytku. ísť na článok

Neprekonateľné veľké zelené vajce. Inšpiráciou bola tradičná hlinená pec z Ázie

Zverejnené 22.4. Princíp fungovania Big Green Egg má svoje korene v ďalekej histórií. Pred viac než 3000 rokmi sa vo východnej Ázii používalo ako tradičná hlinená pec na drevo, v ktorej si ľudia pripravovali jedlo. Tu potom tento štýl prípravy pokrmov objavili… ísť na článok