Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Keď chýba prípojka plynu, riešením môžu byť zásobníky s propánom

Zverejnené: 30. 7. 2020

Zvoliť optimálny spôsob vykurovania je z pohľadu prevádzkových nákladov najmä u malých a stredných firiem často neľahkou disciplínou. Vždy sa posudzujú rôzne varianty v súlade s investičnými možnosťami, dobou trvania prevádzky, návratnosťou a v neposlednom rade tiež s rýchlosťou uskutočniteľnosti.

Veľa napovie tzv. tepelný audit, avšak spravidla vždy rozhodujú financie. V prípade, že nie je v mieste prípojka zemného plynu, súťažia medzi sebou o prvé miesto najčastejšie elektrina, tepelné čerpadlo a kvapalný plyn - propán. A práve ten vo väčšine prípadov vďaka priaznivým obstarávacím a prevádzkovým nákladom víťazí.

Ekologické palivo použiteľné v bežnom kotle na plyn

Propán vzniká pri ťažbe a spracovaní ropy ako vedľajší produkt, ktorý sa tlakom alebo podchladením skvapalní. Skvapalnený propán má výrazne menší objem, a tak sa ľahko prepravuje v cisternách a skladuje v tlakových fľašiach alebo zásobníkoch. Chemicky sa propán skladá len z uhlíka a vodíka (C3H8). Dôležitá je výhrevnosť skvapalneného propánu, ktorá je 46,40 MJ/kg, tj. 12,9 kWh/kg, čo je výrazne viac než u zemného plynu (33,48 MJ/kg) a viac než u ľahkého vykurovacieho oleja – LTO (42,30 MJ/kg). Nemenej podstatnou vlastnosťou je ekológia spaľovania. Merania preukazujú, že koncentrácia škodlivých emisií je na najnižšej úrovni merateľnosti.

Kvapalný propán je pritom vhodný pre všetky typy moderných kotlov vrátane kondenzačných. Investičné náklady patria medzi najnižšie a prevádzkové náklady sa pohybujú z pohľadu štatistík zhruba uprostred. Výhodou propánu je ľahká manipulovateľnosť. Investor si zakúpi, prípadne prenajme zásobník plynu a dodávateľ plynu jednoducho a hlavne rýchlo prečerpá kvapalný plyn z pristavenej cisterny do zásobníka. Mnoho firiem si cení nezávislosť na verejnej sieti. Obsluha je veľmi jednoduchá a systém umožňuje automatické stráženie hladiny propánu v zásobníku a v prípade, že klesne na určitú hranicu, vyšle signál dodávateľovi, ktorý zásobník zvyčajne bezprostredne doplní.

Riešenie presne na mieru

Jedným z popredných českých dodávateľov skvapalnených plynov LPG (liquified Petroleum Gas) je spoločnosť TOMEGAS, ktorá sa na českom trhu etablovala už v roku 1996 a má za sebou mnohoročné skúsenosti. Dodáva plyny ako propán, bután, propán-bután či izobután, ale súčasne aj komplexné riešenie vrátane projektu a zásobníkov plynu. Podľa požiadaviek na spotrebu, ponúka svoje zásobníky s objemom od 2 m³ až po 250 m³. Za sebou má TOMEGAS skutočne veľké množstvo inštalácií naprieč všetkými priemyselnými odvetviami - počnúc malými dielňami a veľkými prevádzkami končiac.

Podľa požiadaviek na spotrebu ponúka spoločnosť TOMEGAS svoje zásobníky s objemom od 2 m3 až po 250 m3
Podľa požiadaviek na spotrebu ponúka spoločnosť TOMEGAS svoje zásobníky s objemom od 2 m3 až po 250 m3

Zaujímavou realizáciou je aj Pivovar Kytín, ktorý bol postavený na zelenej lúke v obci Kytín a ktorý využíva kvapalný propán hlavne pre vykurovanie a prevádzku pivovaru. Kompletná tepelná "sústava" je v tomto prípade atypická, pretože vďaka špecifickej prevádzke (výroba piva a prevádzka reštaurácie vrátane kuchyne) sa tu kombinuje niekoľko zdrojov tepelnej energie vrátane rekuperačnej jednotky, plynového grilu, ale aj tepelného čerpadla atď. Pivovar je vybavený jedným zásobníkom v objeme 4 m³. V zimných mesiacoch sa zásobník dopĺňa raz za štyri mesiace. Hlavným dôvodom pre voľbu kvapalného propánu bola efektivita a ekonomika prevádzky, lebo v obci chýba prípojka zemného plynu.

Čím skôr, tým lepšie

Pomerne častým argumentom pre voľbu kvapalného plynu je popri ekonomickom hľadisku takisto rýchlosť realizácie, ktorá je u novo vznikajúcich prevádzok často zásadná, pretože čím skôr začne produkovať a zarábať, tým lepšie. TOMEGAS vychádza svojim zákazníkom v ústrety aj z pohľadu cien, napríklad tým, že zmluvy na dodávky plynu sa uzatvárajú podľa individuálnych potrieb a vždy sa revidujú podľa aktuálnej situácie na trhu, napríklad po jednom roku. TOMEGAS umožňuje takisto predzásobenie alebo len čiastočné dopĺňanie plynu v letných mesiacoch, kedy je cena propánu najnižšia. TOMEGAS zásobuje niektoré výrobné závody tiež tlakovými fľašami, ktoré sú využívané napríklad pre ekologickú prevádzku vysokozdvižných vozíkov.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Ivan Sklenář
Foto: Archív firmy Tomegas
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama