Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Keď sa ochutnávanie vína stane dizajnovým zážitkom

Zverejnené: 12. 4. 2022

Keď sa spoja tradičné poctivé postupy s modernými technológiami, vznikne fúzia toho najlepšieho z oboch. To platí v súčasnosti nielen na výrobu vína, ale aj architektúru a dizajn. Vydareným príkladom renesancie tradície s korením moderny je Vinárstvo Obelisk z Valtíc na južnej Morave.

Na začiatku bolo víno, predkovia vinári a moravské genius loci, ktoré je cítiť z každého kúta tejto krajiny plnej vinohradov. Františka Fabičovica, majiteľa Vinárstva Obelisk, sprevádza víno celý život. Už od 80. rokov prevádzkoval menšie vinárstvo, o ktoré sa staral do roku 2000. A tam sa začala formovať oveľa väčšia idea. „Vznik vinárstva nebol výsledkom spontánnej myšlienky, skôr logické vyústenie môjho veľkého koníčka, ktorým víno bezpochyby je. Vinárstvo Obelisk bolo ďalšou métou, výrazným posunutím pomyselnej latky a samozrejme splnením veľkého sna,“ hovorí František Fabičovic.

O víne sa hovorí ako o nápoji bohov. A tak by aj priestory, v ktorých sa podáva, mali byť ušľachtilé a reprezentatívne. V prípade Vinárstva Obelisk sa to dokonale podarilo. „Budova vinárstva je inšpirovaná podobou antického chrámu. Predstavou bolo rešpektujúce a citlivé riešenie k okoliu Lednicko-valtického areálu, bez narušenia horizontu viníc a korešpondujúce s krajinou historicky formovanou rodom Lichtenštajnov, ktorej výraz sme chceli zachovať a podporiť,” dopĺňa majiteľ.

Jednoduché tvary, kvalitné materiály a úcta k prírode

Ako správny zvedavý vinár precestoval majiteľ rôzne krajiny v Európe a Amerike, kde čerpal inšpiráciu v moderných vinárskych stavbách. Hoci pôvod myšlienky architektonického návrhu pramení v antike, budova nie je historickým objektom. Naopak, zrkadlí modernú dobu a súčasnú architektúru. Autormi diela sú Hana a Pavel Bainarovi z brnenského štúdia AiD team.

Stavba má jednoduchý kubický tvar so strechou podoprenou betónovými stĺpmi. S betónom výrazne kontrastuje fasáda, ktorá je obložená prirodzene patinujúcou oceľou Cor-Ten® z dielne Ruukki. Tento prírodný materiál kontinuálne starne, mení svoju farbu a ochranná patina zabraňuje ďalšej korózii. Ide o skvelý dynamický povrch, ktorý zároveň nepotrebuje žiadnu údržbu.

Práve prírodné tóny, farby a materiály sú prestúpené celým objektom. Farba Cor-Ten® fasády vynikne medzi okolitou vínnou révou, v slnečných lúčoch a odkazuje aj na modernú výrobu vína bez neprirodzených zásahov. „Zvolená oceľová fasáda do celého konceptu zapadá a skvele dopĺňa aj ozvláštňuje celok. Jednalo sa o prvú a naskrz vynikajúcu spoluprácu so spoločnosťou Ruukki. S výsledkom sme veľmi spokojní,“ pochvaľuje si výsledný vzhľad František Fabičovic.

Symfónia pre zmysly, snúbenie chuti a vizuálnych zážitkov

Budova vinárstva Obelisk môže pôsobiť jemne provokatívne v porovnaní s klasickými vinárstvami. Majiteľ sa však teší z pozitívnych ohlasov. „Každý hosť je po príchode ohromený prekrásnym výhľadom na okolité vinice a mesto Valtice. Pohľad z hlavného átria je pri západe slnka doslova dych vyrážajúci, obzvlášť potom s pohárom vynikajúceho vína, ktoré pochádza práve z viníc, na ktoré hľadíte,” dodáva.

Architektonická interpretácia vinárstva je v kontexte dnešnej doby viac než len vybudovanie funkčného priestoru a zázemia na výrobu. Vínna turistika je na vzostupe, preto by vinárstvo malo vytvárať aj príjemné prostredie na stretávanie ľudí a degustáciu. Napríklad formou originálneho stvárnenia priestoru pomocou kvalitných materiálov a prekvapivých elementov.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Ruukki

Tagy

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama