Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Udržateľnosť a jedinečnosť fasád z kovových materiálov

Zverejnené: 4. 5. 2021

Pri kreatívnych návrhoch architektov vznikajú odvážne a nekonvenčné projekty. Produkty na báze kovov umožňujú premeniť fádne fasády na nezabudnuteľné plochy s vlastným príbehom. Či už dramatickosť meniacej sa patiny, oslňujúca hra svetla na medi, mosadzi a bronze, čistota a kontrast nehrdzavejúcej ocele, alebo ich vzájomné kombinácie, prírodné kovové materiály poskytujú architektom nekonečné možnosti pri návrhu opláštenia budov.

Fasádu budovy tvorí materiál Cor-Ten, ktorý dodala spoločnosť Ruukki.

Kovové materiály sa používajú nielen na fasády komerčných stavieb, ale už bežne zdobia aj rodinné a bytové domy. Metalické opláštenie sa dá považovať za výrazný architektonický prvok, ktorý vystupuje z radu obyčajnosti.

Spoločnosť Ruukki sa zameriava na výrobu fasádnych produktov z ocele, hliníka, titánzinku, Cor-Tenu, medi, mosadze či bronzu. Každý materiál má iné vlastnosti, no spája ich kvalita, udržateľnosť a spoľahlivosť. Najväčšou výhodou je ich bezúdržbovosť a dlhá životnosť.

Prírodný Cor-Ten

Cor-Ten je čistá oceľ bez povrchovej úpravy. Pôsobením poveternostných vplyvov sa na povrchu vytvára ochranná vrstva – patina. Cor-Ten kontinuálne dozrieva ako dobré víno a patina mu dodáva jedinečný buket nezameniteľnej farby a vzoru. Je bezúdržbový a 100 % recyklovateľný. Pôsobí expresívne a neprehliadnuteľne. Ruukki dodáva Cor-Ten už viac ako 25 rokov a v portfóliu má mnoho projektov.

Príkladom vydareného použitia Cor-Tenu v obývanej časti mesta je budova vinárstva Habsburg na Slovensku v Holíči. Alebo BĀKA Lighthouse v Lotyšsku, kde prestavali bývalú čerpaciu stanicu na rekreačné centrum. Budova v okolí vyniká, a pritom do neho prirodzene zapadá.

Tvarovateľný titánzinok

Hoci by sa zdalo, že ide o zliatinu dvoch kovov, v skutočnosti sú tri – viac ako 98 % tvorí zinok, zvyšok titán a meď. Titánzinok si sám vytvára ochranu pred poveternostnými vplyvmi patinou na povrchu, ktorá sa v priebehu času mení len málo. Má jemný a matný povrch, ktorý pôsobí prirodzene. I keď má mnoho využití, na fasádach je stále dosť neobvyklý. Titánzinková fasáda efektívne dotvorila napríklad vzhľad budovy vrátnice jadrovej elektrárne vo Fínsku. Rovnaký materiál bol použitý aj na vonkajších stenách obytného domu v Helsinkách.

Spoločnosť Ruukki dodala na budovu modrošedé a grafitovo šedé fasádne lamely – Lamella 70 v titánzinku.
Spoločnosť Ruukki dodala na budovu modrošedé a grafitovo šedé fasádne lamely – Lamella 70 v titánzinku.

Elegancia medi, mosadze a bronzu

Exkluzívne kovy pre luxusný vzhľad. Meď sa využíva v čistej podobe alebo na výrobu zliatin. Je obľúbená pre jej odolnosť voči korózii a dlhú životnosť, ktorými sa vyznačujú aj jej najznámejšie zliatiny mosadz a bronz. Pre tieto vlastnosti a potenciál sú obľúbené aj v stavebníctve. Patina, ktorá sa tvorí na fasádach, a rôzne možnosti pred-patinácie dodávajú budovám živú a prirodzenú podobu na dlhé obdobie. Farba patiny závisí od podmienok prostredia, každá zliatina však nadobudne iný odtieň.

Ruukki dodala špeciálne medené lamely pre nové fasády bytového komplexu Ulven Terrasse v nórskom Osle.
Ruukki dodala špeciálne medené lamely pre nové fasády bytového komplexu Ulven Terrasse v nórskom Osle.

Špeciálne medené lamely boli použité na fasáde bytového komplexu neďaleko Osla a dodali budove osobitý výraz v každom ročnom období. Slnečné lúče či sneh rozohrajú na fasáde zakaždým iné divadlo.

Lesk a pevnosť nehrdzavejúcej ocele

Nehrdzavejúca oceľ je odolná voči korózii, a preto je vhodná aj do najagresívnejšieho prostredia. Veľmi dobre si zachováva vzhľad a lesk a vďaka svojim vlastnostiam sa jednoducho udržiava. Ruukki ponúka rôzne vyhotovenie povrchu nehrdzavejúcej ocele, rozdielnu štruktúru a odlišnú úroveň zrkadlenia. Vyznačuje vynikajúcou pevnosťou a je tiež vhodná pre aplikácie v potravinárskom priemysle.

Všestranný hliník

Hliník je v architektúre a stavebníctve obľúbený pre jeho kvalitu, nízku hmotnosť, pevnosť, odolnosť, nenáročnosť na údržbu a v neposlednom rade životnosť. Aj Ruukki ponúka fasádne produkty z hliníka. K fasádnym kazetám, lamelám a design profilom, pribudli do portfólia veľkoformátové fasádne panely Ruukki PRIMO z hliníkových kompozitných materiálov s pevným alebo voštinovým jadrom honeycomb, charakteristické vynikajúcou rovinnosťou povrchu.

Fasádne produkty je možné použiť aj v interiéri – príkladom je reštaurácia Soho v Bratislave, kde Ruukki dodala perforované hliníkové design profily Design Paris S55 a fasáda futbalového štadióna v Trnave s Ruukki PRIMO honeycomb.

Spoločnosť Ruukki dodala perforované hliníkové profily, ktoré sa v bistre použili na stenu oproti kuchyni.
Spoločnosť Ruukki dodala perforované hliníkové profily, ktoré sa v bistre použili na stenu oproti kuchyni.

Vlastnosti ako žiadne iné

Dôležitou vlastnosťou kovových opláštení je ich odolnosť a dlhá životnosť. Meď, nehrdzavejúca oceľ a titánzinok dokážu zachovať svoje vlastnosti aj viac ako 150 rokov. Veľkým plusom sú nízke náklady na údržbu, odolnosť voči UV žiareniu, nízka hmotnosť, nekonečné možnosti tvarov a recyklovateľnosť, čo prispieva k udržateľnosti. Preto je investícia do metalického opláštenia trvalou hodnotou.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Ruukki

Tagy

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama