vyhľadávanie
Dnes je 5.12.

Komfort rodinného bývania v malom mestskom developmente. Rezidenčný projekt Koliba Gardens

Zverejnené: 23. 11. 2022

Veľkometrážne bytové jednotky so súkromnými záhradami a výhľadmi na karpatské lesy. Racionálne hmotové a priestorové riešenie reflektuje aj výsledná architektúra, s využitím decentnej farebnej a materiálovej škály. Projekt ateliéru ALEXY & ALEXY architekti na Bratislavskej kolibe vznikol na základe vyzvanej súťaže, ktorej cieľom bola realizácia piatich dvojdomov na úzkom a dlhom svahovitom pozemku. Objekty s dvomi bytovými jednotkami voľne nadväzujú na okolitú zástavbu starších rodinných domov.

Tomáš Manina

Prioritou architektov bolo vytvoriť obytné prostredie s komornou atmosférou. Vizuálne a priestorovo prepojiť život v interiéri so záhradou (átrium s terasou, balkóny, lodžie) a aj napriek stiesneným pomerom zachovať komfort a súkromie (L-forma a prístupová cesta vedená pod úrovňou hlavného obytného podlažia a záhrady).

Priestorová schéma. Autor: ALEXY & ALEXY architekti
Priestorová schéma. Autor: ALEXY & ALEXY architekti

Obytný súbor tvorí zostava piatich rodinných dvojdomov. Objekty, ktoré na prvý pohľad pôsobia ako solitéry, spája spoločný suterén. Hmoty s pôdorysom tvaru “L” sú koncipované tak, aby vytvárali uzavreté obytné átriá s priaznivou orientáciou vnútorných priestorov na juhozápad, alebo juhovýchod. Chrbticou celej kompozície je komunikácia vedená medzi domami v ťažisku parcely. Každý z domov tak má rovnocenné podmienky na príjazd aj parkovanie. Zvolená konfigurácia optimalizuje využitie priestoru a umožňuje vytvárať ucelené plochy súkromných záhrad s intímnymi zákutiami. Do átrií „vidia“ iba priľahlé okná obytných miestností a sú dobre chránené pred neželanými pohľadmi zo susedstva.

Hmoty s pôdorysom tvaru “L” sú koncipované tak, aby vytvárali uzavreté obytné átriá s priaznivou orientáciou vnútorných priestorov na juhozápad, alebo juhovýchod. Foto: Tomáš Manina
Hmoty s pôdorysom tvaru “L” sú koncipované tak, aby vytvárali uzavreté obytné átriá s priaznivou orientáciou vnútorných priestorov na juhozápad, alebo juhovýchod. Foto: Tomáš Manina

Základné výškové usporiadanie využíva princíp dvoch nadzemných podlaží. Na prízemie situovali architekti dennú časť domu s priamou väzbou na terasu. Poschodie zastrešuje nočnú zónu. Urbanistická koncepcia zabezpečuje dostatočný odstup pre zabezpečenie súkromia.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Členenie domov na solitérne hmoty umožnilo optimalizovať orientáciu obytných priestorov k svetovým stranám. Umožnilo výhľady na mesto a krajinu. Zároveň sa posilnila intimita záhrad a átrií. Hlavný priestor (obývacia izba a jedáleň s kuchyňou) je prostredníctvom veľkoplošných presklených stien priamo spojený s átriom, terasou a záhradou.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Obytné miestnosti na poschodí majú prístup na balkón či terasu. Každá z bytových jednotiek predstavuje štvorizbové bývanie, rozvrhnuté do dvoch podlaží, s celkovou úžitkovou plochou 230 m². Jej súčasťou je aj záhrada s výmerou 300 m² a 3 parkovacie miesta (2 miesta v garáži + 1 pri objekte. Kľúčový je podľa slov architektov kontakt s prírodou. Či už vo vlastnej záhrade, alebo prostredníctvom výhľadov na karpatské lesy.

Kľúčový je podľa slov architektov kontakt s prírodou. Foto: Tomáš Manina
Kľúčový je podľa slov architektov kontakt s prírodou. Foto: Tomáš Manina

Možno škoda, že investor vo verejnom priestore ulice nepoužil namiesto tvrdých, relatívne fádnych technických povrchov komunikácií a chodníkov, trochu viac štruktúrované (“zelenšie”, náročnejšie a drahšie) riešenie… Výsledok však určite patrí k nadštandardným miestam pre bývanie v Bratislave.

Oceňujeme kultivovanú prácu architektov s formovaním urbánnej štruktúry v stiesnených podmienkach lokality. Vznikla príjemná mierka obytného prostredia. Architektúra, ktorá patrí k dobrým príkladom novovzniknutých obytných štruktúr.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Parametre projektu:

Vyzvaná súťaž: 2015
Projekt: 2018
Realizácia: 2020-2022
Skupina rodinných domov / 5 dvojdomov
Parcela 3 836 m²
Celková zastavaná plocha 874,0 m²
Celková podlažná plocha nadzemné podlažia 1 426,4 m²
Zelené plochy na teréne 1 664,4 m²
Zelené plochy nad suterénmi 83,2 m²

Zdroj:

https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/rezidencny-subor-koliba-gardens-bratislava.html

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov, www.archinfo.sk
Foto: Tomáš Manina
reklama

Nové

Zima vás nemusí odradiť od murovania

Zima vás nemusí odradiť od murovania

Zverejnené 1.12. Pri výstavbe konštrukcií treba rešpektovať nielen technologické postupy, ale aj klimatické podmienky. Medzi najdôležitejšie ukazovatele sa pritom zaraďujú nízke alebo vysoké vonkajšie teploty, slnečné žiarenie, vietor, dážď a mráz. Pri nižších… ísť na článok

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Zverejnené 30.11. V atraktívnej lokalite obce Kočovce časť Rakoľuby zrealizovala spoločnosť CBI s. r. o. výstavbu moderných ultranízkoenergetických dvojdomov . Na stavbu moderných objektov bolo použité murivo z tehál Porotherm, ktoré dosahujú vynikajúce… ísť na článok

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Zverejnené 5.12. Nová budova materskej školy v nemeckom Niederwerrne ponúka miesto až pre 125 detí. Tri vzájomne prepojené budovy pripomínajú horské vápencové masívy – majú snehobielu fasádu aj strechu z odolnej zliatiny hliníka spoločnosti PREFA Aluminiumprodukte. ísť na článok

reklama