Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Zaujímavé rekreačné stavby na Liptove a Zemplínskej Šírave zo stavebného systému Ytong

Zverejnené: 14. 11. 2022

Spoločnosť Xella má vlastné unikátne riešenie budov, ktoré sú určené pre stavbu bezpečných a esteticky vydarených polyfunkčných, kancelárskych, obchodných, vzdelávacích, hotelových, zdravotníckych, priemyslových a iných stavieb. Jej konštrukcie sú známe vysokou požiarnou bezpečnosťou, rýchlou výstavbou, ľahkým spracovaním a výbornými zvukovo a tepelno-izolačnými vlastnosťami. Pre nebytovú výstavbu vrátane realizácie rekreačných objektov sa používajú a kombinujú pórobetónové stavebné prvky Ytong, vápenopieskové tvárnice Silka, veľkoformátové stavebné systémy Ytong a Silka a tepelnoizolačné dosky Multipor.

Autorom projektu Rezidencia Hrabovo je architekt Peter C. Abonyi.

Hrabovskú dolinu pod Malino Brdom poznajú hlavne lyžiari, ale v lete je dolina plná aktivít a zábavy v prírode. V tejto mimoriadne atraktívnej lokalite začala v júni 2020 spoločnosť Ideal Concept realizovať projekt s názvom Rezidencia Hrabovo. Na rozlohe 40 tisíc metrov štvorcových ponúkla v scenérii Hrabovskej doliny 51 typizovaných moderných chaletov s možnosťou využiť ich ako samostatné horské domy alebo ako chaletové apartmány. Generálnym dodávateľom stavby bola spoločnosť TetraStav z Ružomberku, ktorá stavia nové horské domy zo systému Ytong.

Na stavbu Rezidencie Hrabovo boli použité nielen pórobetónové tvárnice Ytong, ale tiež preklady, UPA profily, schodisko a stropy Ytong Ekonom.
Na stavbu Rezidencie Hrabovo boli použité nielen pórobetónové tvárnice Ytong, ale tiež preklady, UPA profily, schodisko a stropy Ytong Ekonom.

Autorom projektu je ikona súčasnej slovenskej architektúry Peter C. Abonyi. Moderné chalety, teda horské domy, majú na troch poschodiach tri samostatné apartmány s vlastným vchodom a terasou. Ku každému z nich náleží parkovacie miesto a miesto v spoločnej lyžiarni. Apartmány v Rezidencii Hrabovo sú tak ideálnou investíciou a zároveň miestom k úniku z mesta do krásnej prírody Liptova. Investor si sám môže zvoliť, koľko času v ňom strávi a po zvyšnú časť roka ho prenajímať (zdroj dlhodobého pasívneho príjmu). Aktuálne je vo výstavbe a predaji 55 domov typu A a B, ktoré sa líšia rozlohou a veľkosťou apartmánov.

Projekt Rezidencia Hrabovo ponúka na rozlohe 40 000 m2 51 typizovaných moderných chaletov.
Projekt Rezidencia Hrabovo ponúka na rozlohe 40 000 m2 51 typizovaných moderných chaletov.

Na stavbu prvej etapy horských domov v Hrabovskej doline dodala spoločnosť Xella asi 4 200 metrov kubických materiálov Ytong. Podľa Slavomíra Mitického, odborného poradcu zo spoločnosti Xella Slovensko, je rozsah dodávky zaujímavý nielen objemom, ale aj svojou štruktúrou: „Na stavbe nie sú len naše pórobetónové tvárnice Ytong, ale aj preklady, UPA profily, schodiská a stropy Ytong Ekonóm. Systémové riešenie celej hrubej stavby s naším systémom Ytong bolo výhodné a efektívne nielen pre investora, ale uľahčilo prácu aj stavebnej firme TetraStav. A výhody pórobetónu Ytong uvítajú aj budúci majitelia chát – tvárnice majú čisto prírodné zloženie a sú zárukou zdravotnej nezávadnosti. Vďaka tvárniciam Ytong tak budú vlastními apartmánov, ktoré dýchajú, v interiéri udržujú stálu teplotu a ideálnu vlhkosť a chránia tak ich zdravie.”

Slnečná lagúna ponúka deväť vila domov priamo na brehu priehrady Zemplínska šírava a Medvedej Hore.
Slnečná lagúna ponúka deväť vila domov priamo na brehu priehrady Zemplínska šírava a Medvedej Hore.

Jeho slová potvrdzuje aj Ondřej Rusnák, projektový manažér spoločnosti TetraStav: „Tvárnice, preklady, schodiská a stropy Ytong sú ľahké a dobre sa s nimi pracuje. Tvárnice majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti a rovnaké materiálové zloženie zaistí maximálnu kompatibilitu všetkých stavebných prvkov aj vo vzťahu k budúcemu správaniu stavby, napríklad z pohľadu objemových zmien. Projekt výstavby chaletových chát v Hrabovskej doline mal od začiatku maximálnu podporu spoločnosti Xella Slovensko. Od projektu až po realizáciu sme komunikovali s jedným technickým poradcom a s jedným obchodným zástupcom, s ktorými sme k našej spokojnosti vyriešili všetko potrebné od technického riešenia až po včasné dodávky materiálu.”

Na obvodové murivo Slnečnej lagúny boli použité tvárnice Ytong Statik o hrúbke 300 mm, uplatnili sa tu aj stropy Ytong Ekonom
Na obvodové murivo Slnečnej lagúny boli použité tvárnice Ytong Statik o hrúbke 300 mm, uplatnili sa tu aj stropy Ytong Ekonom

Ytong bodoval aj na brehu „slovenského mora” vysokou kvalitou a rýchlosťou výstavby Slnečná lagúna ponúka deväť vila domov priamo na brehu priehrady Zemplínska šírava v Medvedej Hore s krásnou plážou, príjemným vstupom do vody a možnosťou vodných aktivít - jachtingu, vodných skútrov, vodného lyžovania a iných. Investor tu postavil tri typy vila domov, pričom ku každému náleží pozemok a parkovacie miesto. Za projektom stojí podnikateľ Peter Koterec, majiteľ spoločnosti PK DEVELOPMENT z Michaloviec, ktorý si na stavbu vila domov vybral práve pórobetón Ytong.

Majiteľ spoločnosti PK DEVELOPMENT z Michaloviec zvolil pre stavbu vila domov na brehu Zemplínskej šíravy pórobetón Ytong.
Majiteľ spoločnosti PK DEVELOPMENT z Michaloviec zvolil pre stavbu vila domov na brehu Zemplínskej šíravy pórobetón Ytong.

„Projekt vznikol už skôr, okolo roku 2016, kedy som sa rozhodol na týchto pozemkoch vytvoriť rezidenčný projekt, ktorý by spĺňal tie najvyššie štandardy bývania pri vode. Nejde o typické stavby, každý z vila domov má jedinečný výhľad na vodu a aj pri výbere sme preferovali prírodné materiály tak, aby celý projekt pôsobil dovolenkovo. Veľmi atraktívna je aj lokalita Medvedej Hory, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie miesta na Zemplínskej šírave. Rezidenti Slnečnej lagúny tu ocenia aj krásne západy slnka. To všetko boli a sú najväčšie lákadlá nášho projektu,” hovorí Peter Koterec a dodáva: „Ytong som vybral z dôvodu vysokej kvality a dobrej ceny, ale aj pre možnosť rýchlej výstavby: všetky domy vyrástli počas desiatich mesiacov. Potrebovali sme ťažký masívny strop, pretože na každej zelenej streche je veľké množstvo substrátu a sadeničiek, aj z toho dôvodu sme zvolili strop Ytong Ekonóm. Toto riešenie prinieslo okrem rýchlosti aj vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti a príjemnú klímu všetkých domov. Výborná bola aj spolupráca so spoločnosťou Xella: veci, na ktorých sme sa dohodli, platili a to je pre mňa vždy veľmi dôležité. Preto nemám dôvod náš úspešný tandem meniť a s Ytongom určite počítam aj v ďalších projektoch, ktoré pripravujem.”

Martin Salaj, odborný poradca pre obchod spoločnosti Xella Slovensko, spolupracoval s investorom Slnečnej lagúny v priebehu celej výstavby. „Na obvodovom murive sú použité tvárnice Ytong Statik s hrúbkou 300 milimetrov, ktoré charakterizuje vyššiu pevnosť a dobré statické vlastnosti. Ich veľkou výhodou sú tiež skvelé tepelnoizolačné schopnosti, homogenita a ľahké a rýchle murovanie bez odpadu. Popri priečkach Ytong boli na vila domoch pri Zemplínskej šírave uplatnené aj stropy Ytong Ekonóm, ktoré majú vysokú únosnosť a vďaka presnej konštrukcii, ktorá nepotrebuje žiadne vyrovnávanie, urýchľujú priebeh stavby.”

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama