Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Kompletný systém pre podlahové vykurovanie a temperovanie plôch od spoločnosti John Guest Czech s.r.o.

Zverejnené: 1. 2. 2013

Spoločnosť John Guest Czech s.r.o. dodáva široký sortiment nástrčných spojok, ventilov, rúrok a hadíc z plastov pre rôzne oblasti priemyselného použitia. Medzi novinkami, ktoré firma predstaví okrem iného aj na medzinárodnom veľtrhu SHK v Brne, bude kompletný systém pre podlahové vykurovanie a temperovanie plôch, ktorým spoločnosť doplnila svoju ponuku systémov pre sanitárnu techniku a vykurovanie a úspešný systém „rúrka v rúrke” pre rozvody teplej vody.

Z nového systému pre podlahové vykurovanie a chladenie sa ako najzaujímavejšie môžu javiť tieto typy výrobkov:

  • nerezové rozdeľovače vykurovacích okruhov pre 4–12 okruhov (obr. 1),
Nerezové rozdeľovače vykurovacích okruhov
Obr. 1: Nerezové rozdeľovače vykurovacích okruhov
1 – vrátane 2 guľových kohútikov
2 – vrátane spojovacej techniky
3 – automatický rýchloodvzdušňovač
  • PE-RT 15 mm rúrka s protikyslíkovou bariérou pre podlahové vykurovanie v roliach 200 m a 600 m (obr. 2),
PE-RT 15 mm rúrka pre podlahové vykurovanie
Obr. 2: PE-RT 15 mm rúrka pre podlahové vykurovanie
  • Odvíjač rúrok (obr. 3).
Odvíjač rúrok
Obr. 3: Odvíjač rúrok

Rozširovacia sada a regulačná stanica

Perfektným riešením pre vybavenie podlahového kúrenia o ploche až do 30 m2 napríklad do viacúčelových pracovných priestorov, dielní, zimných záhrad a najrôznejších prístavieb pre súkromné aj komerčné využitie je JG rozširovacia sada pre jednotlivé miestnosti (obr. 4).

Rozširovacia sada pre jednotlivé miestnosti
Obr 4: Rozširovacia sada pre jednotlivé miestnosti

Pomocou zmiešavacích ventilov poprípade teplotných obmedzovačov môžu byť vratné vetvy kombinované so súčasnými vykurovacími systémami ako je napr. radiátorové vykurovanie.

Regulačné stanice (obr. 5) slúžia v kombinácii s JG rozdeľovačmi k regulácii prívodnej teploty podlahového vykurovania. Pomocou integrovaného zmiešavacieho ventilu je možné ľubovoľne nastaviť prívodnú teplotu v rozmedzí minimálnych 35 °C až maximálnych 65 °C.

Regulačná stanica
Regulačná stanica

Nástrčné spojky – riešenie pre svetový trh

John Guest je medzinárodná spoločnosť s jasnou a jednoducho vyhľadateľnou históriou trvajúcou viac než päťdesiat rokov. Nachádza sa v skvelom postavení pre dodávanie globálnych riešení pre medzinárodné výrobné aj obchodné spoločnosti. Základná výrobková rada spoločnosti John Guest pokrýva nástrčné spojky, rúrky a hadice pre trhy v Európe, Amerike aj na Ďalekom východe.

Systém „rúrka v rúrke” pre rozvody teplej vody

Zatiaľ čo všetok vývoj a výroba spojok John Guest sa uskutočňuje na britských ostrovoch, nápad a realizácia výrobku „rúrka v rúrke" pochádza práve od českej dcérskej spoločnosti John Guest Czech s.r.o. V súčasnej dobe v Čechách aj Slovensku stále narastá počet inštalácií tohto systému a to hlavne preto, že riešenie poskytuje užívateľovi zaujímavé výhody v podobe úspory vody a energie. Firma John Guest Czech s.r.o sa do povedomia svojich zákazníkov dostáva poctivým prístupom, kvalitou a spoľahlivým servisom.

Po prvýkrát sme sa mohli zoznámiť s týmto unikátnym systémom už na jubilejnom 50. ročníku Medzinárodného strojárenského veľtrhu v Brne v roku 2008. Hneď nasledujúci rok 2009 získala spoločnosť John Guest Czech za spojovacie prvky pre rúrkové systémy s názvom „rúrka v rúrke" jednu z hlavných cien v prestížnej súťaži Výrobok roku.

Tento úspešný systém „rúrka v rúrke" umožňuje cirkuláciu teplej vody u slučky pre teplú vodu. Táto slučka sa používa v prípadoch, kedy spotrebič teplej vody je významne vzdialený od zdroja, napríklad od bojleru. Slučka sa uzatvára nie z vonku, ale vnútrom rúrky. Vo vnútri spojok a trubiek minimálneho vonkajšieho priemeru 20 mm je vedená hadička o vonkajšom priemere 8 mm (obr. 6 a 7), ktorá slúži pre vracanie teplej vody od najvzdialenejšieho spotrebiča späť do bojleru.

Obr. 6, 7: Systém trubka v trubce umožňuje cirkulaci teplé vody u smyčky pro teplou
vodu, která se uzavírá nikoliv zvenku, ale vnitřkem trubky Systém rúrka v rúrke umožňuje cirkuláciu teplej vody u slučky pre teplú vodu, ktorá sa uzatvára nie z vonku, ale vnútrom rúrky
Obr. 6, 7: Systém rúrka v rúrke umožňuje cirkuláciu teplej vody u slučky pre teplú vodu, ktorá sa uzatvára nie z vonku, ale vnútrom rúrky

Spôsob inštalácie systému „rúrka v rúrke”

Hadičku zasunieme najskôr do spojky, potom nasadíme rúrku a hadičku ďalej preťahujeme rúrkou. Pred realizáciou ďalšieho spoja musí opäť hadička prejsť spojkou. Potom je možné spojku spojiť s rúrkou.

Takto sa pokračuje až k najvzdialenejšiemu spotrebiču. Na odbočke k poslednému spotrebiču sa hadička povytiahne z T-spojky a na ňu sa nasadí mosadzná spojka. Tá má v sebe vytvorené dva 5 mm otvory. Touto spojkou, ktorá je pripevnená na koniec 8 mm hadičky, sa vracia teplá voda vnútrajškom systému späť k obehovému čerpadlu a cez neho do bojleru. Na mosadznú spojku sa nasadí plastová zátka a spolu s ňou sa mosadzná spojka zastrčí do T-spojky, zatlačí a zaistí. Tým sme na konci celého systému. Po dokončení práce u posledného spotrebiča sa vraciame na začiatok rady, kde je prívod od bojleru, polyetylénovú hadičku vytiahneme zo systému tak ďaleko, ako je to možné, a odstrihneme ju asi 5 cm od T-spojky. Na hadičku nasadíme mosadznú spojku, spolu s touto spojkou zatlačíme späť do T-spojky a zaistíme. Do mosadznej spojky zastrčíme hadičku 10 mm, poprípade je možné použiť aj inú hadičku, ktorou je vratná teplá voda privádzaná k obehovému čerpadlu a od nej k bojleru.

Viac informácií získate na stránkach www.johnguest.com.

Autor: Ing. Jiří Houdek
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama