Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Korok - bezpečie a pôvab v detskej izbe

Zverejnené: 28. 5. 2019

Detská izba, vrátane nábytku aj hračiek, by mala byť v ideálnom prípade zložená z materiálov, ktoré sú bezpečné, nevyvolávajú alergie a najlepšie prírodného pôvodu. Toľko obľúbené drevo však tieto požiadavky nie vždy spĺňa. Jedná sa o tvrdý materiál, ktorý (hlavne v prípade tých najmenších členov rodiny), prináša určité zdravotné riziká úrazu. Ostrým rohom a masívnemu tvrdému povrchu sa dá však vyhnúť. Skúste drevo aspoň z časti nahradiť korkom.

Korkové taburetky KORKII sú univerzálnym kúskom vhodným do detských izieb. Disponujú úložným priestorom, sú ľahké, bezpečné a dostupné v niekoľkých prevedeniach (motívy zvierat).

Ekologický pôvod a enormná životnosť

Korok je čisto prírodný materiál ťažený vo väčšine prípadoch v Portugalsku, Španielsku a v severozápadnej Afrike, kde je olupovaný z kmeňa tzv. korkového dubu. Ten sa dožíva v priemere asi 180 rokov. Jeho kôra pritom pomerne rýchlo dorastá, k ďalšej ťažbe môže preto dôjsť hneď za ďalších 9 – 12 rokov, vždy v letných mesiacoch. Jedná sa teda o materiál pomerne rýchlo obnoviteľný. Až 50 % každej bunky korku pozostáva z plynu podobného vzduchu, čo zaisťuje jeho ľahkosť a mäkkosť. Korok okrem uvedenej plynnej časti skladá tiež z ďalších komponentov, ako je suberín, ktorý spoločne s ceroidmi, celulózou a voskom prispieva k pružnosti materiálu, ale tiež jeho nasiakavosti. Pri tom všetkom je korok odolný voči mechanickému poškodeniu, tvarovo stály a elastický. Pri silnom stlačení sa ihneď navráti späť do pôvodného tvaru.

Životnosť výrobkov z neho tak presahuje 45 rokov.

Detská stolička z prírodného korku s drevenými nohami ponúka stabilitu a pritom ľahkosť umožňujúcu manipuláciu nielen dospelému, ale aj malému dieťaťu.
Detská stolička z prírodného korku s drevenými nohami ponúka stabilitu a pritom ľahkosť umožňujúcu manipuláciu nielen dospelému, ale aj malému dieťaťu.

Ako stvorený pre detské izby

Jedinečných vlastností korku využívajú producenti podlahových krytín, fasád domov či špecialisti na interiérovú akustiku. Uplatňujú ich aj výrobcovia nábytku (vrátane toho detského) a hračiek. A práve rodičia detí tento materiál výrazne ocenia. Korok svojim charakterom (ľahkosťou a mäkkosťou) zamedzí prípadným zraneniam malých detí pri ich spontánnych a nekontrolovateľných hrách. Finálne vlastnosti korku dotvára, okrem iného, aj pórovitá štruktúra materiálu. Zabezpečuje v prípade detí veľmi dôležitú protišmykovosť nábytku a uspokojí potrebu rodičov zaistiť aj túto bezpečnostnú stránku hry. Dobré susedské vzťahy v bytových domoch potom podporí aj fakt, že padajúce korkové predmety vydávajú minimum hluku.

Detská stolička so vzorom lienky disponuje magnetickým operadlom s posuvnými čiernymi bodkami.
Detská stolička so vzorom lienky disponuje magnetickým operadlom s posuvnými čiernymi bodkami.

Skúsenosť, najlepší dizajnér

Korok je vďaka svojmu prirodzenému pôvodu teplý a priedušný materiál, ktorý pri dotyku s ľudskou pokožkou nechladí a celkovo na dotyk je veľmi príjemný. Veľkú rolu pri jeho výbere hrá často skúsenosť, že sa jedná o čisto prírodnú surovinu s nulovým negatívnym vplyvom na alergikov. Recyklovateľný korkový nábytok je v našej krajine aj v susedných Čechách, ponúkaný pod obchodnou značkou KORKII. Zakladateľka, pani Jana Troppová, sa inšpirovala nárokmi a túžbami svojej vlastnej malej dcéry. So svojim nadšeným tímom sa pustila do návrhu a výroby nábytku, hračiek a ďalších korkových výrobkov, určených do detských izieb. Okrem výhodných fyzikálnych vlastností materiálu využívajú tiež jeho vysokú estetickú hodnotu.

Korkové nábytkové sety KORKII sú zákazníkovi prispôsobované na mieru. Výsledná veľkosť, tvar, zafarbenie je závislé od individuálnych požiadaviek.
Korkové nábytkové sety KORKII sú zákazníkovi prispôsobované na mieru. Výsledná veľkosť, tvar, zafarbenie je závislé od individuálnych požiadaviek.

Taburet so zvieracími motívmi

Celá súčasná kolekcia, na ktorej sa podieľala skúsená a nadaná dizajnérka Mgr. art. Nikoleta Györe Čeligová, vzniká ručnou výrobou a skladá sa z niekoľkých modelov. Najväčsou novinkou je taburetka s úložným priestorom. Ľahkosť korkového materiálu, z ktorého je vyrobená, dovoľuje nielen dospelým, ale predovšetkým deťom jednoduché premiestnenie. Môžu ich použiť na hru, na sedenie, podopretie pri prvých krôčikoch, preliezaniu aj k úschove obľúbených hračiek. Zo štyroch farebných odtieňov a zvieracích motívov (lev, líška, dinosaurus a medvedík) si vyberie každý tak, aby stolička padla do vkusu práve jeho dieťatka. Veľkosť je prispôsobená pre dieťa 1 – 5 rokov (výška 28 cm). Povrchová úprava je tvorená čistým včelím voskom, ktorý zabráni vniknutiu nečistôt do štruktúry nábytku. V prípade nežiaduceho pokreslenia pastelkami je potom možné maľovky ľahko vyčistiť vodou.

Pastelové farby príjemne doplnia každú detskú izbu.
Pastelové farby príjemne doplnia každú detskú izbu.

Korok v kombinácii s drevom

Korok je možné tiež kombinovať s drevenými prvkami, hlavne s nožičkami, ktoré stoličke alebo stolíku dodajú vyššiu stabilitu potrebnú hlavne v prípade trošku starších detí – vo veku 3 a viac rokov. KORKII ich ponúka v nevtieravých a vľúdnych pastelových farbách. Niektoré typy sú dostupné aj vo výrazných a sviežich farbách dúhy, alebo tiež so vzorom lienky. Posledný menovaný sa vyznačuje tiež tým, že disponuje magnetickým operadlom s premiestniteľnými čiernymi bodkami. V sortimente značky KORKII môžete nájsť tiež korkové stoly, či už hranaté tak aj guľaté. Disponujú drevenou výstužou a montovateľnými nožičkami. Jeden z modelov zahŕňa dokonca úložný priestor v podobe sieťky uprostred stolovej korkovej dosky. Je možné do nej uschovať napríklad kocky a prikryť ich farebným korkovým poklopom.

Praktický aj estetický

Korkový nábytok poteší deti svojim tvarom, ľahkosťou a veselým farebným spracovaním. Rodičov zasa uspokojí svojim neutrálnym vzhľadom či 100% recyklovateľnosťou. KORKII spája praktickosť a estetiku. Osviežte detskú izbu neobvyklými korkovými kúskami a nebudete ľutovať.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív Levellyn, s. r. o.
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama