Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.3.

Krása a dynamika dreva - to je jedinečná tvorba drevených sôch od maďarského umelca

Zverejnené: 19. 5. 2022

Gábor Miklós Szőke sa preslávil svojimi monumentálnymi sochami zvierat. Jeho úžasné výtvory vznikajú z kusov stavebného dreva a vytvára ich tím sochárov, tesárov a iných profesionálov.

Už počas umeleckých štúdií na maďarskej univerzite začal experimentovať s materiálom, ktorý nakoniec definoval jeho kariéru: so stavebným drevom. Jeho záujem sa postupne presunul z abstraktných kreácií na originálne sochy zvierat, z ktorých mnohé zdobia verejné priestranstvá v Maďarsku aj celej Európe. Sochy zvierat ho priťahovali z mnohých dôvodov: svojim totemovým či nadpozemským charakterom až po ich expresivitu.

Monumentálna práca

Vytvorenie jednej sochy môže trvať až jeden rok. Pri návrhu skíc Gábor vždy zohľadňuje priestor, do ktorého je socha určená. Vytvára fyzickú maketu alebo 3D model v počítači. Keď je koncept hotový, navrhuje sa nosná oceľová konštrukcia. Tieto monumentálne diela sú nielen rozmerné a ťažké, ale musia odolať aj vonkajším podmienkam. Na vytvorenú oceľovú konštrukciu sa upevňujú trámy, na ktoré sa montujú finálne drevené komponenty. Na tomto komplexnom procese sa v súčasnosti podieľa 30 osôb vrátane technikov, tesárov, zváračov a sochárov.

Zdroj: Adriana Iacob, shutterstock
Zdroj: Adriana Iacob, shutterstock

Drevo prebudené k životu

Samozrejme, ide o viac než len stavbu. Duša celého diela je v detailoch. Najprv sa ošetrené drevo hromadne nareže kapovacou a pokosovou pílou na kusy dlhé 30 až 60 centimetrov pod uhlom 40 – 45 stupňov. Sochári potom určia ich miesto na konštrukcii, predvŕtajú ich presným a rýchlym akumulátorovým vŕtacím skrutkovačom GSR 18V-150 C a upevnia pomocou rázového uťahovača. Menšie, finálne kusy sa režú priamo na mieste akumulátorovou kapovacou a pokosovou pílou alebo okružnou pílou. Socha skutočne ožíva až týmito poslednými zmenami a výrazovými detailmi. Používanie výkonného akumulátorového náradia v tejto fáze – napr. mimoriadne kompaktnej kompaktnej kapovacej a pokosovej píly GCM 18V-216 alebo okružnej píly GKS 18V-57 G – umožňuje improvizáciu na mieste inštalácie a dosiahnutie kvalitného rezania bez kompromisov. Obrovským plusom je, že všetko toto náradie využíva kompatibilné akumulátory.

Akumulátorové náradie Bosch poskytuje potrebnú slobodu a potrebný výkon

Szőkeho tím oceňuje akumulátorové náradie nielen pre jeho mobilitu. Je to, prirodzene, veľmi dôležité, keď súčasne pracuje na jednom mieste mnoho ľudí, a to niekedy aj vo výškach. Neprerušovaná práca vďaka výkonným akumulátorom umožňuje plynulý priebeh práce, vďaka čomu je možné naplno sa sústrediť na kreatívny proces. Pri skrutkovaní množstva skrutiek pracovníci preferujú rázovú technológiu, pretože menej namáha zápästie a umožňuje menej unavujúcu prácu. Vybrali si preto výkonný a kompaktný rázový uťahovač GDX 18V-200 C. Ich práca je dobrým príkladom, ako môže vysokovýkonné náradie zefektívniť pracovné procesy a dosiahnuť vynikajúcu kvalitu.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Bosch, shutterstock
reklama

Nové

Iconik, rezidenčný dom v pražskom Karlíne

Iconik, rezidenčný dom v pražskom Karlíne

Zverejnené 18.3. Iconik, deväťpodlažný bytový dom ktorého autorom je architektonické štúdio edit!, je umiestnený v Karlíne na jednej z posledných prieluk vzniknutých následkom tisícročnej povodne. Parcela je situovaná na hlavnej triede, ktorá rovnako ako celá štvrť,… ísť na článok

Vyberte vykurovacie zariadenie, ktoré zdedia vaše deti, radí odborník z Cechu kachliarov

Vyberte vykurovacie zariadenie, ktoré zdedia vaše deti, radí odborník z Cechu kachliarov

Zverejnené 15.3. Pohľad do plápolajúceho ohňa a zvuk praskajúceho dreva je zárukou jedinečnej atmosféry. Ako sa pri výbere ohrievača nespáliť a aké novinky sú na trhu? Spýtali sme sa odborníka z Cechu kachliarov. ísť na článok

Tradičný výrobca slnečných kolektorov  ofenzívne prezentuje rast na výstavách

Tradičný výrobca slnečných kolektorov ofenzívne prezentuje rast na výstavách

Zverejnené 14.3. Spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., ktorá je jedným z najvýznamnejších svetových výrobcov solárnych kolektorov, pravidelne prezentuje svoje výrobky na zahraničných trhoch i domácej pôde. Od roku 2023 v nemecky hovoriacom zahraničí vystavuje v… ísť na článok

reklama