Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Úzke spojenie s tradíciou - to je tajomné umenie kündekari

Zverejnené: 14. 4. 2022

Len málo ľudí v súčasnosti vie, ako sa vytvárajú tie najúžasnejšie vzorované drevené dvere na svete. Ismet Terzi rozpráva o tom, ako elektrické náradie modernizuje stáročné remeslo kündekari.

Zdroj: AndrewFirst, shutterstock

Prepletené hviezdicové vzory zdobené drevorezbami a perleťovými intarziami: prejsť cez dvere vytvorené technikou kündekari je ohromujúci zážitok. A poďakovať zaň môžete kündekarovi – majstrovi tradičnej tureckej drevorezbárskej techniky kündekari, ktorá pochádza z 12. storočia.

Skutočné umenie kündekari znamená tvorbu týchto úžasne detailných geometrických vzorov a rozsiahlych celkov z presne opracovaných kusov dreva výhradne použitím tesárskych spojov – teda bez použitia lepidla či klincov.

Úcta umenia kündekari k materiálu, konštrukcie s dlhou životnosťou a časovo náročná práca zdôrazňujú význam budovy, ktorú zdobí. Je to dielo, ktoré pretrvá stáročia.

Typické vzory Seljuk sa nepoužívajú len v drevorezbárstve kündekari, ale aj na iných druhoch dekoratívnych predmetov, ako sú maľované kachlice a zdobené kamene.

Kündekari však nie je len dekoratívnou záležitosťou. Metóda vzájomného spájania má aj konštrukčné prednosti, ktoré umožňujú prirodzenú reakciu dreva na vlhkosť a teplotu. Drevo bez použitia lepidla či klincov sa môže rozpínať alebo zmršťovať, a preto sa doska neprehne ani nepraskne. Všetky vzájomne spojené kusy drží pokope posledný doplnený panel.

Kündekari nevzniká vyrezávaním, ale vzájomným spájaním menších kusov dreva
Kündekari nevzniká vyrezávaním, ale vzájomným spájaním menších kusov dreva

Človek stojaci za dverami kündekari

Ismet Terzi je jedným z mála majstrov umenia kündekari v Turecku. V mladosti študoval elektrotechniku a hoci to bol jeho vysnený odbor, nikdy v ňom nepracoval. Namiesto toho kráčal v otcových šľapajách a stal sa drevorubačom a neskôr tesárom.

Jednotlivé kusy dreva sú presne opracované, aby mohli byť vzájomne spojené
Jednotlivé kusy dreva sú presne opracované, aby mohli byť vzájomne spojené

Keď ho kamarát požiadal, aby mu pomohol so zákazkou kündekari, naplno sa ponoril do tejto techniky a zamiloval sa do nej. V žiadnom prípade to nebolo formálne vzdelávanie, ale učenie sa praxou. „Tradícia sa prerušila, nebola nám odovzdaná,“ hovorí. Po 25 rokoch pôsobenia v tejto profesii je jedným z najznámejších majstrov kündekari a v súčasnosti sa usiluje zachovať tradíciu a odovzdať ju svojmu synovi Mehmetovi.

Ismet Terzi vo svojej dielni v Istanbule
Ismet Terzi vo svojej dielni v Istanbule

Stretnutie tradície a značky Bosch

Technika kündekari je mimoriadne časovo náročná práca s dôrazom na detail. Keďže ide o veľmi zdĺhavú ručnú prácu, vytvorenie jediných dverí môže trvať až 3 mesiace. Kombinuje v sebe dôkladné plánovania a náročnú fyzickú prácu, ktorá v súčasnosti zahrnuje okrem tradičného ručného náradia, ako sú dláta a ručné píly, aj použitie rozličných strojov a elektrického ručného náradia.

Umenie kündekari aj tak vyžaduje mnoho ručnej práce
Umenie kündekari aj tak vyžaduje mnoho ručnej práce

Terzi oceňuje výbornú kvalitu a životnosť svojich strojov. Hovorí, že jeden z nich má 25 rokov, ale pre jeho praktickosť by sa ho nevzdal. A praktickosť a spoľahlivosť sú dôležité aj pri využívaní strojov na rozsiahlych dielach.

V jeho dielni sa používa priamočiara píla Bosch na rezanie stredových panelov, ktoré vypĺňajú mriežku kündekari. Dôležitú úlohu v tomto procese zohrávajú aj okružné píly. Rezy vzájomne spojených častí musia byť perfektné. To možno ľahšie dosiahnuť stacionárnou okružnou pílou než použitím tradičnej metódy.

Pri práci na rozsiahlych projektoch je kľúčové zrýchlenie výrobného procesu. Terzi však naďalej používa ručné hoblíky a papierové brúsky. Elektrické náradie, ktoré takisto dodáva spoločnosť Bosch – napríklad hobľovačky a brúsky – mu umožňujú rýchlejšie pripraviť drevený materiál a dosiahnuť jednotnú kvalitu.

Ismet Terzi používa okružnú pílu Bosch. Stroje uľahčujú a zrýchľujú prácu
Ismet Terzi používa okružnú pílu Bosch. Stroje uľahčujú a zrýchľujú prácu

Pri vyrezávaní tradičných dekoratívnych vzorov do dreva sa v Terziho dielni používajú aj elektrické frézy a motoricky ovládané ručné frézovacie nástroje.

Keď príde reč na budúcnosť kündekari, Ismet Terzi sa domnieva, že architekti by mali hľadať nové spôsoby jeho uplatnenia v budovách – pretože ako každé iné remeslo, aj kündekari čelí zvyšujúcemu sa tlaku modernej priemyselnej výroby.

V Terziho dielni nie sú majstri a učni. Všetci spolupracujú a učia sa navzájom.
V Terziho dielni nie sú majstri a učni. Všetci spolupracujú a učia sa navzájom.

Teraz je na rade Ismetov syn Mehmet – vyštudovaný reštauratér a interiérový dizajnér – aby sa učil a udržiaval toto starobylé remeslo naďalej pri živote a prípadne ho modernizoval s ohľadom na požiadavky 21. storočia.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: Viď popisky, archív firmy Bosch
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama