Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Krásne osvetlené schodisko, alebo svetlovod ako slnko v dome

Zverejnené: 16. 9. 2012

Rodinný dom, štandardné prízemie s podkrovnými priestormi. Ako sa často stáva, tak aj tu schodiskový priestor a centrálna chodba zostáva celkom bez okien, pretože okná boli smerované predovšetkým do miestnosti.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o centrálny priestor, takzvane križovatku ciest do všetkých izieb v podkroví, tak je absencia svetla veľmi nepríjemná. Avšak v dnešnej dobe už existuje riešenie tohto problému a nie je to až tak komplikované.

Ešte neviete, o čom hovoríme? Jedná sa o tubusový svetlovod značky SUNIZER, v tomto prípade od českého výrobcu.

Svetlovody v podkrovných priestoroch

Podkrovné priestory sú častým prípadom inštalácie svetlovodou. Dôvodov je hneď niekoľko. Podkrovné miestnosti totiž majú zložitejší prístup k svetlu. A pokiaľ sa chcete z nejakých dôvodov vyhnúť strešným oknám, napríklad kvôli tepelným stratám, alebo problémovým detailom inštalácie, tak nezostáva iné ako inštalovať svetlovody.

Navyše inštalácia svetlovodu cez strešný plášť je to, v čom svetlovody vynikajú, pretože dokážu priniesť vhodné množstvo svetla, pritom priestory v lete neprehrievajú a súčasne, a to je v dnešnej dobe veľmi dôležité, teplo z miestnosti ani neodoberajú. Majú totiž skvelé tepelné parametre, ktoré môžu konkurovať aj klasickým oknám, o strešných ani nehovoriac. Nie je problém pri svetlovodoch SUNIZER dosiahnuť U = 0,53 W/(m2K), čo je výborný tepelnoizolačný parameter.

Schodisko pred inštaláciou a po inštalácii svetlovodu

Jednoduchá inštalácia

Avšak určite najväčšou výhodou je veľmi jednoduchá inštalácia. Vytvorenie prestupov cez strechu nie je pre klampiara žiadny problém, a pokiaľ sa realizuje správne napojenie ďalších vrstiev strechy, tak prakticky nehrozí žiadne riziko a montáž je behom pár hodín celkom kompletná.

Výhodou svetlovodu SUNIZER je, že nerozlišujeme, či sa musí inštalovať v priebehu výstavby, alebo môže byť inštalovaný dodatočne. Pokiaľ nie je v strope železobetónová doska, ale dnes najbežnejší sadrokartón, je možné svetlovod inštalovať behom pár hodín aj dodatočne, do už zabývaného domu.

A čudovali by ste sa, ale tento prípad je dokonca najčastejší. Bežne sa stáva, že pri rekonštrukcii, alebo výstavbe domu je treba šetriť každú korunu a osvetlenie centrálnej chodby alebo schodiska sa vyrieši „žiarovkou“. Po nasťahovaní majiteľ zistí, že tieto priestory nie sú dostatočne osvetlené a začne sa hľadať riešenie, ktoré nakoniec vždy skončí pri svetlovode, pretože ten jediný ponúkne celodenné svietenie zadarmo a prirodzené a dynamické svetlo, rovnaké ako pri inštalácii okna. V porovnaní so žiarovkou je aj pri nepriazni počasia svetla od svetlovodu niekoľkonásobne viac.

Cena inštalácie závisí na použitom type svetlovodu a jeho dĺžke. Bežne je možné svetlovod obstarať okolo sumy 620 eur. Je to síce viac než cena strešného okna, ale zasa svetlovod prinesie svetlo aj cez podkrovný priestor na dĺžku niekoľkých metrov, a navyše je možné svetlovod SUNIZER inštalovať úplne bez tepelných mostov, takže ho môžeme určite odporučiť a to nielen do chodieb, ale aj do kuchýň, kúpeľní či obývacích priestorov.

Pokiaľ vás tento produkt inšpiroval, navštívte adresu www.sunizer.cz a dozviete sa, čo k správnemu výberu svetlovodu budete potrebovať.

Svetlovod SUNIZER, ktorý získal v minulých rokoch na veľtrhu FOR ARCH najvyššie ocenenie Gran Prix, si budú môcť návštevníci tohtoročného veľtrhu v Prahe znovu prehliadnuť. Nájdete nás v hale 3, stánok č. 3A 08.

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama