Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Kto je pripravený, toho budúcnosť nezaskočí ...

Zverejnené: 9. 2. 2019

V roku 2020 sa v stavebníctve mnohé zmení. Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2010/31/EU o energetickej náročnosti budov požaduje, aby nové budovy postavené po roku 2020 mali takmer nulovú spotrebu energie. A aby väčšina energetických výdajov bola zabezpečená zdrojmi, ktoré budú inštalované v budove.

Pripravuje sa aj stavebná spoločnosť KASTEN. Konateľ spoločnosti Ing. Aleš Kocourek k tomu hovorí...

A. K.: Máme viac než dvadsaťročnú skúsenosť. Veľa sme sa naučili, okrem iného aj to, že musíme predvídať na pár rokov dopredu. Trendy posledných rokov ukázali, kadiaľ sa bude pravdepodobne uberať vývoj. Takže to, čo sme očakávali, sa stane realitou. Zatiaľ ešte nízkoenergetické a pasívne budovy v centre českého ani slovenského trhu s novými nehnuteľnosťami nestoja, ale čoskoro budú. Až stavebné úrady začnú, v súlade s európskou legislatívnou, povolovať len výstavbu ekologicky úsporných a šetrných stavieb. Preto sa už logicky, ako jeden z prvých developérov v Českej republike, na výstavbu nízkoenergetických bytových, rezidenčných aj polyfunkčných domov zameriavame.

Čo nulová spotreba energie?

A. K.: Myslím, že je to zatiaľ science fiction. Technicky, technologicky aj cenovo. A je otázkou, či je to zmysluplný cieľ. Od schválenia smernice v roku 2010 sú o naplnení týchto požiadaviek rôzne predstavy. Smernice presnú definíciu neuvádzajú. To Európska únia spolu s nastavením konkrétnych parametrov necháva na členských štátoch. Požiadavkou je, aby spotreba energie bola veľmi nízka.

A to už science fiction nie je?

A. K.: Nie je. To už architekti vedia navrhnúť, projektanti nakresliť a stavebné firmy postaviť. Myslím, že sa jedná ešte o niečo iné, nie len úsporu energií. Jedná sa o to, aby sa tí, ktorí budú takto navrhnuté a postavené budovy užívať, sa v nich dobre cítili. Či už sa jedná o kancelárie alebo byty, ide o komfort užívania, o fyzickú pohodu, o tvorbu užívaného priestoru, o zdravé prostredie, o ekológiu budov, o ich pozitívne pôsobenie na psychickú aj fyzickú pohodu človeka.

Čo konkrétneho robíte pre to, aby ste boli aj naďalej úspešní?

A. K.: Ako pre navrhovanie, tak pre realizáciu budov je potrebná odporná príprava, znalosti, skúsenosti. Sme experti na zatepľovanie, modernizácie, rekonštrukcie a revitalizácie stavieb, špecializujeme sa na výstavbu nízkoenergetických bytových domov. Preto sa nebojíme nových energetických štandardov. Vďaka tomu všetkému sme pripravení stavať nízkoenergetické aj pasívne domy. Našou filozofiou je starostlivosť a kvalita. Hovoríme – za skvelou stavbou je starostlivá firma. A chceme, aby s to o nás hovorilo aj v budúcich rokoch.

Čítajte tiež: Domy s takmer nulovou spotrebou energie povinne od 2020

Autor: PhDr. Václav Chaloupecký
Foto: archív Kasten spol. s. r. o.
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama