Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Kuchynský trojuholník: Je zlaté pravidlo 40. rokov aktuálne aj dnes?

Zverejnené: 1. 5. 2022

Zariaďujete novú kuchyňu alebo sa chystáte rekonštruovať tú pôvodnú? A napadlo vás niekedy, aké je dôležité jej správne usporiadanie? Veľa odporúčaní ohľadom rozvrhnutia kuchyne vychádza z pomyselného trojuholníka medzi chladničkou, drezom a sporákom. Je toto zónovanie z roku 1940 praktickou voľbou aj dnes alebo ide o prežitok?

Usporiadanie kuchynských zón do trojuholníka zaistí dostatok miesta na pracovnej doske aj ľahký prístup k jednotlivým spotrebičom. Zdroj: Followtheflow, shutterstock

Plánovanie kuchyne je náročnou a zodpovednou disciplínou, na ktorú si buď môžete najať dizajnéra alebo sa pustiť do samostatného štúdia. Na efektívne rozloženie priestoru slúži tzv. zlatý trojuholník, ktorého jednotlivé strany tvoria najkratšie trasy medzi varnou, skladovacou a umývacou zónou. Hoci je toto pravidlo staré viac ako 80 rokov, aktuálne je aj dnes. Poďme sa spoločne pozrieť, v čom spočíva jeho kúzlo.

Nápad Henryho Forda platí dodnes

Pri budovaní novej kuchyne či rekonštrukcii tej pôvodnej je najdôležitejším krokom zvolenie vhodnej dispozície. Aby sme sa pri varení príliš nenabehali, je pri navrhovaní kuchynského kúta potrebné dodržať pravidlo tzv. pracovného trojuholníka, ktorý napomôže ideálne rozmiestniť zóny na varenie, umývanie a skladovanie potravín. Dômyselný princíp práce v pomyselnom trojuholníku vymyslel v 40. rokoch minulého storočia Henry Ford, aby zvýšil produktivitu robotníkov vo svojich továrňach. Automobily sa v halách kompletovali na malom priestore a aby mali zamestnanci všetko potrebné po ruke, bolo potrebné rozmiestniť čiastkové prvky čo najefektívnejšie. Fordov patent následne prevzal architektonický tím univerzity v Illinois, ktorý ho prijal ako univerzálnu metódu na dizajnové riešenie kuchýň.

Varná, skladovacia a umývacia zóna

Ako vyzerá zlaté pravidlo v praxi? Varné centrum tvorí sporák, odsávač pár a rúra. Patria sem aj predmety potrebné na varenie a pečenie, ako sú hrnce, panvice a špeciálny riad. Ľavá časť miestnosti je určená na skladovanie potravín, na čo slúži chladnička a potravinová skriňa, na ktorú by mala prirodzene nadväzovať odkladacia plocha. Stredobodom všetkých aktivít je umývacia zóna - teda drez a prípadne aj umývačka riadu. Vzdialenosť medzi jednotlivými zónami by sa pritom mala pohybovať od 1,2 do 2,75 metrov. Výšku pracovnej dosky voľte od 86 do 95 centimetrov. Záleží na vašej výške a rodinných zvyklostiach.

Zdroj: tartanparty, shutterstock
Zdroj: tartanparty, shutterstock

Trojuholník v praxi

Každá kuchyňa je originálna svojim tvarom a veľkosťou, čo ovplyvňuje aj rozvrhnutie pracovného trojuholníka. Ak je to možné, preferujte linku do tvaru U, prípadne ostrovček s drezom alebo varnou doskou. Pokiaľ nemáte k dispozícii toľko miesta, je možné pôdorys situovať do tvaru písmena L, kde je umývacia a varná zóna v jednej priamke, zatiaľ čo chladnička a úschovňa potravín kolmo k nim. Aj v kuchyni v tvare písmena I je možné dodržať toto pravidlo – v tomto prípade sa umiestňujú spotrebiče a skrinky k jednej stene, pričom drez by mal byť uprostred. Pri pozdĺžnom usporiadaní je ideálne doplniť priestor o ostrovček s varnou doskou a rúrou.

Zdroj: archideaphoto, shutterstock
Zdroj: archideaphoto, shutterstock

S priestorom pracujte múdro

Základom pohodlného varenia je aj správne zorganizovanie úložných priestorov. Dajte každej veci jej vlastné, pevne stanované miesto. Riad, ktorý používate často, umiestnite tak, aby ste na neho dočiahli najjednoduchšie. Veľké a menej používané veci dajte do horných či krajných skriniek. Skvelým pomocníkom sú tiež posuvné a výsuvné regály či otočné podložky. K dobrému usporiadaniu zásuviek pomôže tiež organizér.

Zdroj: Pipas Imagery, shutterstock
Zdroj: Pipas Imagery, shutterstock

A na záver...

Dnes majú kuchyne iný vzhľad ako pred rokmi. Pribudli aj tzv. inteligentné spotrebiče, ktoré uľahčujú prácu. Je teda potrebné stále dodržiavať pomyselný pracovný trojuholník? Odpoveď znie jasne - áno. Nejde totiž o módny výstrelok, ale o nadčasovú ergonomickú poučku. Pri plánovaní kuchyne sa v každom prípade oplatí aj konzultácia so šikovným dizajnérom či minimálne remeselníkom.

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock

Obráťte sa na špecialistu

Riešite novú kuchyňu a neviete si rady? Oslovte kuchynské štúdio, kde vám s návrhom pomôžu odborníci.

Popis zákazky
Kontaktné informácie
Súhlas a odoslanie formulára
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama