Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Kúrime drevom a akumulujeme energiu

Zverejnené: 6. 4. 2022

Popoludňajšie teploty síce v posledných dňoch šplhajú do nečakaných výšin, ale noci a najmä rána sú doteraz veľmi chladné, až mrazivé. Aj preto je debata na tému vykurovania stále aktuálna. V článku vysvetľujeme, prečo je súčasným najvýhodnejším zdrojom tepla biomasa – konkrétne drevo – a aké výhody prinášajú svojim používateľom akumulačné krbové vložky či kachle.

Nielen v súvislosti s narastajúcimi cenami elektrickej energie a plynu je vykurovanie drevom bezkonkurenčne najlacnejším spôsobom vykurovania rodinných domov a bytov. Ak prepočítame cenu palivového dreva z hľadiska výhrevnosti, ide o najefektívnejší zdroj aj v dlhodobom časovom meradle. Veľká výhoda dreva tiež spočíva v tom, že ako jeho dostupnosť, tak cena sú len minimálne závislé od aktuálnej medzinárodnej politickej či ekonomickej situácie. Je možné ho navyše naskladniť vopred a odberateľ ho môže nakúpiť aj v čase, keď je najviac finančne dostupné. Príkladom za všetkých bola podkôrniková kalamita, kedy bolo dreva všeobecne nadbytok a jeho cena prudko klesala. Kto mohol, urobil si vtedy zásoby.

Niečo navyše

Alternatívou pre tých, ktorí bojujú s nedostatkom krytého skladovacieho priestoru, je takzvaný systém PackFix. Ide o balenie polien do siete, v ktorej je drevo uchovávané tak, že môže ďalej schnúť. Balík, obvykle s objemom jedného kubického metra dreva, je upevnený k palete, vďaka čomu je ľahké ho prepraviť a následne uložiť na miesto určenia. Drevo je takto možné aj dlhodobo uskladniť.

Nie je pritom potrebné obávať sa ani nedostatku dreva na trhu. Na Slovensku sa síce ročne spáli veľa palivového dreva, ale jedná sa napríklad len o pätnásť percent celkového množstva vyťaženého slovenského dreva. Vykurovanie biomasou je navyše ekologické – je to obnoviteľný zdroj a súčasné krby, kachle a kotle sú vybavené modernými technológiami, ktoré umožňujú vysoko efektívne spaľovanie.

Podmienky efektívneho spaľovania

To všetko samozrejme platí za predpokladu napojenia krbu či kachlí do plne funkčného a čistého komína a iba ak je do komory privádzaný dostatok vzduchu. V neposlednom rade je potom potrebné vkladať do ohniska iba palivo správnej vlhkosti (do dvadsiatich percent), to znamená dostatočne vysušené. V opačnom prípade je podstatná časť tepla uvoľneného zo spaľovaného dreva využívaná na odparovanie vody obsiahnutej v dreve, čo sa negatívne prejaví na celkovej výhrevnosti.

Hodnota výhrevnosti, teda množstvo tepla, ktoré je možné získať spálením daného dreva s jednotkovou hmotnosťou, sa však odvíja aj od tvrdosti materiálu, pričom platí, že čím väčšia fyzikálna hustota a hmotnosť, tým lepšia výhrevnosť. Zo skúsenosti vyplýva, že najviac tepla dodá do interiéru ohnisko naplnené bukovým, dubovým, agátovým či hrabovým drevom, zatiaľ čo z drevín, ktoré sa nachádzajú na chvoste tabuľky výhrevnosti, spomeňme napríklad topoľ, smrek, jedľu či jelšu.

Ako účinne kúriť

Aj pri zakurovaní a v priebehu procesu vykurovania je potrebné byť obozretný. Nechceme, aby nám teplo unikalo komínom. Je potrebné zabrániť či už príliš rýchlemu, tak príliš pomalému horeniu a zamedziť okrem iného nárastu popolnatosti, ktorý značí zvýšený podiel nevyužitého paliva.

Účelom je urobiť proces spaľovania čo najefektívnejší. Najlepšie je nechať oheň pri zakurovaní rozhorieť (pri otvorenej komínovej klapke aj prívode vzduchu na maximum – ideálne z exteriéru alebo z neobývanej miestnosti), ale následne komínový ťah obmedziť klapkou, pokiaľ ňou krb disponuje. Klapka spomalí prietok vzduchu na vstupe do kachlí i odtok spalín komínom von a s tým aj vykurovací výkon. Tomuto režimu musí výrobca podriadiť konštrukciu kachlí a užívateľ by sa mal vždy riadiť jeho pokynmi.

Svoju úlohu zohráva aj množstvo vkladaného paliva, ktorého adekvátny objem odporučí výrobca kachlí a smer, ktorým drevo v ohnisku zapaľujeme. „Užívatelia by krb či kachle mali rozpaľovať drevenými trieskami alebo ekologickými podpaľovačmi. Odporúčam sa vyhýbať tým chemickým, ktoré nepríjemne zapáchajú a navyše veľa dymia“ dodáva Petr Banasinski, konateľ spoločnosti Hoxter.

Akumulácia ako úspora energie

Základom účinného vykurovania je však samozrejme konštrukcia kachlí, pričom medzi veľmi efektívne alternatívy sa radia akumulačné krby a kachle, ktoré umožňujú komfortné vykurovanie s dlhými intervalmi medzi jednotlivými prikladaniami. Horúce spaliny prúdia z ohniska do priliehajúcej akumulačnej masy, ktorá pojme veľké množstvo vyrobenej tepelnej energie, ktorú následne pozvoľna uvoľňuje do plášťa krbu či kachlí a ďalej interiéru. Vo vnútornom prostredí bytu či domu je tak udržovaná stabilná klíma a primeraná vlhkosť vzduchu. Nedochádza k nežiaducemu prekurovaniu či teplotným výkyvom.

Niektorí výrobcovia potom umožňujú doplniť klasickú krbovú vložku nadstavbou v podobe takzvaných akumulačných prstencov tvorených materiálmi s dobrou tepelnou kapacitou (ako je magnetit Fe3O4), ktoré zvyšujú akumulačnú účinnosť pôvodného kúreniska. Jedná sa o jednoduché a efektívne riešenie, kedy sú horúce spaliny ešte pred tým, než uniknú komínom von, prehnané špirálou prstencov, do ktorého odovzdávajú časť svojej tepelnej energie.

Dizajnový solitér

Krb či kachle sú nielen zariadeniami, ktoré častokrát dokážu vykúriť celý dom, ale zároveň aj veľmi estetickým doplnkom. Záujem o akumulačné ohrievače pritom neustále rastie. „Nárast počtu zákaziek zaznamenávame každý rok. Ľudia ale na rozdiel od predchádzajúcich rokov, kedy bol krb predovšetkým dizajnovým doplnkom domácnosti, vyhľadávajú aj funkčnosť. Preto rastie dopyt po akumulačných krboch, ktoré neprekurujú obytnú miestnosť, uchovávajú teplo a hrejú ešte niekoľko ďalších hodín po vyhasnutí,“ dodáva Petr Banasinski.

Na zachovanie zdravého vnútorného prostredia však nezabúdajte ani na správne vetranie, ktoré by malo byť vykonávané pokiaľ možno intenzívne (ideálne prievanom) a pravidelne cca každé dve až tri hodiny. Okná však otvárajte len na krátku dobu, aby nedošlo k nadmernému schladeniu povrchov podlahy, stien a nábytku v interiéri. Novším riešením je automatické vetranie s rekuperáciou tepla, kedy z miestnosti odchádzajúci vnútorný vydýchaný vzduch odovzdáva svoje teplo prichádzajúcemu vzduchu zvonku. K tomu dodajme, že vetracia automatika by ideálne mala spustiť vetranie vždy, keď obsah CO2, ktorý ľudia (aj iné živočíchy) vydychujú, dosiahne úrovne nad 700 ppm a viac. Pri úrovni 1200 ppm CO2 a viac je už potrebné vetrať veľmi intenzívne.

Nasledujúci program pre Vás určí nutnú intenzitu vetrania v miestnosti o Vami zadanom objeme (v m2), v ktorom až tri osoby o známej hmotnosti vykonávajú rôzne pohybové činnosti (čítanie, varenie a pod.)

Zdroje:

• https://www.drevomorava.cz/inpage/vse-o-palivovem-drivi/
• www.hoxter.cz

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archív HOXTER a.s.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama