Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Kysucká nemocnica v Čadci zohrieva vodu slnečnými kolektormi

Zverejnené: 26. 4. 2023

Kysucká nemocnica s poliklinikou (KNsP) Čadca inštalovala na svojej streche 48 kusov termických slnečných kolektorov TS 300 od výrobcu THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. Teplá voda z nich je využívaná pre práčovňu, kuchyňu a pre potreby pavilónu monobloku v KNsP Čadca. Informoval o tom vedúci obchodného oddelenia THERMO|SOLARU Tomáš Jančařík.

,,Výstavba doplnkového zdroja tepla, na báze obnoviteľných zdrojov energie pre prípravu teplej vody v plynovej kotolni PK1 KNsP Čadca, by mala ušetriť cca dve tretiny spotreby teplej vody nemocnice. Priemerná spotreba teplej vody je cca 14 m3/deň. Predpokladaný priemerný ročný energetický zisk zo slnečných kolektorov je 50 MWh/rok. Spolu 48 slnečných kolektorov je umiestnených na plochej streche nad strojovňou plynovej kotolne v 6 poliach po 8 kusov. Kvôli statike strechy nebolo možné inštalovať a kotviť kolektory priamo do strechy, ale bolo potrebne vytvoriť rozsiahlu oceľovú základovú nosnú konštrukciu pod polia slnečných kolektorov,“ vysvetlil T.Jančařík.

Dodal, že touto investíciou sa nemocnica snaží znižovať energetickú náročnosť. Pripravuje aj ďalšie kroky, okrem solárnych kolektorov aj výmenu varných kotlov v kuchyni. Zmena z parného ohrevu prinesie značné úspory. Nemocnica sa chce sa uchádzať aj o dotáciu na fotovoltické panely.

Veľké projekty sú vítané

THERMO|SOLAR má za sebou realizácie desiatok veľkých projektov, podobných tomu v nemocnici v Čadci a to doma aj v zahraničí (napr. v ČR, Srbsku,...). Okrem nemocníc k veľkým realizáciám patria aj bytové domy, nápravné zariadenia, družstvá, mliekarne, domovy dôchodcov, hotely a pod.

Vlani dokončili 2 unikátne solárne systémy na jednom bytovom dome v Prievidzi, každý s 24 slnečnými kolektormi TS 500. Ďalšou väčšou realizáciou bola dodávka 36 kusov slnečných kolektorov TS300, nainštalovaných v Rakúsku na hlavnej chate v chatovej dedinke Hygna v Reith im Alpbachtal.

THERMO|SOLAR ako výrobca má rád takéto veľké projekty, lebo znamenajú zaručený odbyt vo väčších množstvách. V mnohých prípadoch ide naviac o projekty, ktoré sú realizované za plné trhové ceny a bez dotácií, čo svedčí o narastajúcom záujme a rastúcej rentabilite využívania slnečnej energie. Dramatický rast cien energií za posledné roky ďalej vylepšuje ekonomiku vyžívania slnečných kolektorov na výrobu tepla v porovnaní s elektrinou i zemným plynom.

Niekoľko príkladov realizácií slnečných kolektorov a solárnych systémov na budovách:

Kaštieľ Mojmírovce, SR 2005 (40 kolektorov TS300, zásobník 500l, ohrev vody pre sprchy + ohrev bazéna, udržiavanie teploty v bazéne 28°C).

Pasívne domy Koberovy, ČR 2007. Súbor 13 pasívnych domov (3 kolektory TS 300 zaintegrované do strešného plášťa, Hlavná cena súťaže Energetický projekt roku 2007)

Solárny systém Poľnohospodárske družstvo Lovčica, máj 2017 (7x TS500 + 750l, TÚV)

Bytový dom Detva, 2017 (35 kolektorov TS 500, 4 akumulačné zásobníky, celkový objem zásobníkov 4000 l, TÚV, ročná produkcia 40 MWh tepelnej energie, diaľkové sledovanie) Solárny systém Bytový dom ZVOLEN, máj 2018 (16x TS 500 + 2000l, príprava TÚV)

Solárny systém Bytový dom BB – Sásová august/september 2018 ( 30ks TS500 + 4000l,TÚV)

SPŠ Stavebná v Trenčíne, 2018 (Prvá škola v energetickej triede A0 Podiel energie z obnoviteľných zdrojov na úrovni 17,4%, 98 ks TS300, 14 blokov po 7ks, 2ks 1000l zásobníkov, príprava TÚV, ohrev bazénovej vody)

Solárny systém DSS Tekovská Breznica, apr/máj 2019, (30ks TS300 + 3000l, TÚV)

Hotel Jezerka Jizerské hory, ČR 2006 (78 + 42 kolektorov (na dvoch budovách), zásobníky 2x2000 litrov, ohrev pitnej vody, sezónny ohrev vonkajšieho a vnútorného bazéna)

Cca 80 krajín

Žiarske kolektory boli doteraz inštalované v cca 80 krajinách celého sveta a to aj na takých extrémnych miestach ako je najvyššia hora Nemecka Zugspitze, či Ohňová zem v Patagónii. Pracujú napríklad v Nepále, Argentíne, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, ale aj v Maroku, Egypte, Jordánsku, či v americkej Kalifornii.

Komplexné služby

THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Počas viac ako 40 ročnej existencie vyrobil stovky tisíc solárnych systémov využívaných hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Spoločnosť je jediným priemyselným výrobcom plochých vákuových kolektorov, ktorých zásadnou prednosťou je veľmi dobrý pomer ceny a kvality.

THERMO|SOLAR poskytuje na slnečné kolektory 12 ročnú záruku. Na jednotlivé časti solárneho systému poskytujú záruku ich výrobcovia. Praxou overená životnosť slnečných kolektorov z produkcie žiarskej fabriky dosahuje 40 a viac rokov. Niektoré súčasti solárneho systému však potrebujú výmenu po uplynutí ich fyzickej alebo morálnej opotrebovanosti. Panely a nosné konštrukcie majú hurikánový test, čiže sú testované na odolanie rýchlosti vetra až do cca 230 km/h.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama