Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 6.5.

Lesná chata pri Prahe

Zverejnené: 19. 10. 2023

Na jar 2020 prišiel do architektonického ateliéru Archicraft noblesný pár s víziou priestorovo skromného domčeka, ktorý im poskytne pokojné útočisko v prírode, únik z každodenného ruchu a zhonu veľkomesta. Komfortné miesto, kde namiesto burácania električiek, hluku áut atď., šumia stromy a je bezprostredný kontakt s prírodou.

Foto: Petr Polák

Oblasť, ktorú si pre svoju chatu vybrali, má unikátnu atmosféru. Na miesto nevedie pohodlná asfaltová cesta, ale vcelku rozverná cesta, ktorá už sama o sebe mení vnímanie. Ďalej od starostí veľkomesta, bližšie k prírode, prepnutie na iný režim.

Miestna regulácia určila maximálnu zastavanosť a výšku stavby, čím bolo zadanie limitované. Archetypálna podoba chaty bola zvolená s ohľadom na zástavbu okolitého prostredia a jej vertikalitou bol zasa zdôraznený kontrast medzi stabilitou zeme a slobodou neba.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Ako uvádzajú samotní architekti: "V okolí sú nádherné vysoké ihličnany, ktoré nás očarili a ich vzor sa odráža vo fasáde. Tá je tvorená tmavo hnedými hliníkovými šablónami a svojím tvarom pripomína šišku. Hliníkový povrch fasády zaručuje ľahkú údržbu a dlhú životnosť a napĺňa zásadnú požiadavku na praktickosť."

Súnáležitosť s prírodou podporujú presklené posuvné plochy, ktoré prepájajú obytnú časť interiéru s okolím a tiež úžasne rozširujú pocit priestoru vo vnútri chaty. Veľké okná prinášajú nielen krásny výhľad, ale aj veľa svetla pre investorku, ktorá sa na svojej chate rada venuje maľbe.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Cieľom zadania bolo vytvoriť priestor, ktorý vyžaruje útulnosť a teplo domova. Preto bol v interiéri hojne využitý dub, konkrétne na podlahy, stenu s krbom, jedálenský stôl a stoličky. V spálni a na schodisku zostali viditeľné konštrukčné CLT panely zo smrekového dreva. Tento prírodný materiál prináša do interiéru teplý pocit domova a ušetrí náklady na obklady. CLT panely majú výhody aj v statických vlastnostiach – malá konštrukčná hĺbka umožňuje veľké rozpony a má vysokú únosnosť. Ich malá hrúbka spolu s dobrou tepelnou izoláciou vedie k priestrannejšiemu interiéru. Stavbu kompletne projektovala a realizovala firma 3AE, špecializovaná na drevostavby z masívnych panelov z českého dreva.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Hlavnou témou chaty je pohoda a odpočinok a tomu museli byť bezpodmienečne podriadené aj prevádzkové potreby – priestory. "Kuchynskú linku sme začlenili do obytnej zóny tak, aby pôsobila ako jej prirodzená súčasť. Preto sme nad ňu umiestnili knižnicu vrastajúcu do stropu a pre časti skriniek zvolili zjednocujúci motív dubového dreva s rovnakou profiláciou, akú má stena pri krbe. Jedálenský stôl sa prirodzene včlenil medzi kuchynské skrinky."

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Chata je synergiou súčasného designu, rešpektu k prírode a praktického využitia priestoru. Aj na malej ploche je možné vytvoriť priestor na pohodu, odpočinok aj umeleckú tvorbu.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Pôvodná chata bola aj napriek úplne miniatúrnym rozmerom miestom, kde sa majitelia cítili spokojní. Pri navrhovaní novej chaty tak mali majitelia od počiatku dôveru v malý priestor, ktorý, ak je dobre navrhnutý je príjemným a útulným miestom.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa LINKA News, štúdio Archicraft
Foto: Petr Polák
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama