Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Horská chata ako z rozprávky

Zverejnené: 18. 2. 2023

Zvonku nenápadná chata Beldov situovaná v podhorí Jizerských hôr pôsobí skromne až pokorne. Nedávno zrekonštruovaný objekt zapadá do charakteru prevažne rekreačnej lokality, v ktorej je umiestnený, navyše svojim používateľom poskytuje maximálny komfort. Nové exteriéry ponúkajú tvarovo čistú formu, interiéry vo farebnej škále vychádzajúce z pôvodných odtieňov sú minimalisticky zariadené, prevažuje drevo s niekoľkými výraznejšími detailmi.

Objekt bol omietnutý nabielo a z časti opatrený dreveným zvislým obkladom zo sibírskeho smrekovca.

Pred začatím príprav rekonštrukcie murovanej chaty z 50. rokov, ležiacej na severnom svahu Čiernej Studnice v katastri Novej Vsi nad Nisou, oslovil majiteľ objektu architektku Katarínu Margoldovú. S ohľadom na rodinné väzby k tomuto miestu si prial zachrániť pôvodný objekt a vyslovil pritom vľúdne prianie, aby každý človek, ktorý príde na Beldov, mal radosť z toho, že prší a môže zostať doma. Zároveň mali byť na dome použité najmä ľahko nahraditeľné materiály a dom mal od svojich používateľov vyžadovať len jednoduchú obsluhu. Nielen to sa autorke návrhu podarilo dosiahnuť.

Stavať nové alebo radšej rekonštruovať?

Pôvodný objekt utrpel počas svojej existencie veľké množstvo úprav. Slovo utrpel je pritom viac ako na mieste. Spolu sa jednalo o niekoľko necitlivých a nekoncepčných prístavieb – kúpeľne, zádveria, kuchyne a kôlne, ktoré boli k pôvodnej chate postupne „nalepované”. Základná hmota a nosné konštrukcie dvojpodlažnej murovanej stavby aj vysoká sedlová strecha však zostali nenarušené a bolo možné ich zachovať.

Nová čistá forma

Počas opráv došlo v prvom rade k podrezaniu spodnej stavby a očisteniu chaty o nepatričné prístavby. Na základe nového projektu bol objekt pretiahnutý v smere hrebeňa na juh, teda smerom k bývalým kôlňam (do pravidelného obdĺžnikového tvaru). Na mieste pôvodnej kuchynskej prístavby vzniklo zastrešené priedomie. Pod novou hmotou bola realizovaná tá istá kamenná podmurovka, ako sa nachádza pod pôvodnou konštrukciou chaty. Aktuálna úžitková plocha je 105 metrov štvorcových a ponúka dostatok obytného priestoru až šiestim osobám.

Tepelný a svetelný komfort za každého počasia

Nová prístavba chaty bola zateplená minerálnou vatou hrúbky 120 milimetrov, rovnaký izolačný materiál bol v hrúbke 240 milimetrov použitý aj medzi a pod strešnými krokvami, ktoré sú teraz ukryté pod šedou falcovanou krytinou. Zásahy boli potrebné aj v prípade stropných konštrukcií na prízemí. Tieto konštrukcie boli kompletne nahradené novými drevenými, zo spodnej strany natretými na bielo. Objekt bol bielo omietnutý a sčasti opatrený dreveným zvislým obkladom zo sibírskeho smrekovca (viditeľný pri pohľade z juhu).

Stropné konštrukcie v prízemí boli kompletne nahradené novými drevenými zo spodnej strany natretými nabielo.
Stropné konštrukcie v prízemí boli kompletne nahradené novými drevenými zo spodnej strany natretými nabielo.

Aj okná s trojsklami sú nové a to vrátane veľkoformátového zasklenia v spoločenskej miestnosti, ktoré umožňuje priamy vstup na priedomie. Autorke návrhu sa tiež podarilo dosiahnuť celkové rozvoľnenie interiérového priestoru a jeho „otvorenie” do troch svetových strán (predovšetkým na západ – cez priedomie), čím došlo k intenzívnemu presvetleniu domu a prepojeniu vnútorných častí s vonkajškom. Vďaka zatepleniu a efektívnemu vykurovaciemu systému pozostávajúcemu z elektrokotla ako základu teplovodného vykurovania a doplnkovým krbovým kachliam je vo vnútri vždy tepelná pohoda.

Striedmy dizajn

Jednoducho zariadené interiéry so vstavaným nábytkom (vyrobeným na mieru podľa návrhu Kataríny Margoldovej) a stenovými obkladmi zo svetlého dreva ľahko podčiarkujú a obohacujú doplnky, ako sú výrazné svietidlá nad jedálenským stolom a posedením v hlavnej obytnej miestnosti alebo retro vypínače. Pozornosť púta tiež jemný vzor smrekov na kúpeľňových stenách. Do všetkého vhodne zapadá zelené sfarbenie okenných rámov, dverí či kuchynských skriniek. Efektná je aj kontrastná čierna oceľová konštrukcia schodiska s drevenými stupňami. Architektka Margoldová, ktorá je autorkou návrhu prestavby aj interiérov, kládla dôraz aj na dostatok úložných priestorov.

Interiéry sú zariadené jednoducho a vybavené vstavaným nábytkom vyrobeným na mieru podľa návrhu Kateřiny Margoldové.
Interiéry sú zariadené jednoducho a vybavené vstavaným nábytkom vyrobeným na mieru podľa návrhu Kateřiny Margoldové.

Využitie šedej vody

Zaujímavosťou je tiež inštalovaná vegetačná koreňová čistiareň. Je zložená z potrubného vedenia, biologického septiku o objeme 4 metre kubické, pulznej šachty, vertikálne skrápaného koreňového filtra v úžitkovej ploche 16 metrov štvorcových a zasakovacieho objektu. Odpadová voda putuje z chaty do tohto systému a následne späť do objektu, kde sa využíva na splachovanie toalety v prízemí. Za tým účelom sú k WC vedené dvoje rozvody.

Rekonštrukcia chaty Beldov:

  • • Lokalita: Nová Ves nad Nisou, severný svah hory Černá Studnice
  • • Realizácia: 2021
  • • Zastavaná plocha: 95 m²
  • • Úžitková plocha: 105 m²
  • • Autorka návrhu: Ing. arch. Kateřina Margoldová
  • • Spolupracovala: Ing. Lada Kotláříková
  • • Kontakt: www.beldov.com

Prepracovaná vo všetkých smeroch

Chata, ktorá je súčasťou rozptýlenej zástavby horských chalúp v turisticky obľúbenej oblasti, slúži v súčasnosti či už samotným majiteľom, tak aj k prenájmu. Pri jej rekonštrukcii bol aplikovaný princíp dôležitosti kvalitných materiálov na veľkých plochách a dotiahnutých detailov, interiéry sú pretkané plochami jednoduchých farieb vychádzajúcich z pôvodných odtieňov. Vnútorné prostredie objektu sa tak stáva univerzálnym a vyhovuje rôznym nárokom striedajúcich sa užívateľov.

Priestor kúpeľní obohacuje jemný vzor smrekov na stenách.
Priestor kúpeľní obohacuje jemný vzor smrekov na stenách.

Pri každej rekonštrukcii je potrebné predvídať a predpokladať potenciálne zádrhely. Rovnako tak tomu bolo aj pri realizácii chaty Beldov. „Pri každej rekonštrukcii počítam s tým, že to bude z veľkej časti improvizácia podľa zistených skutočností,“ hovorí k tomu Katarína Margoldová. Na otázku, čo by odporučila majiteľom podobných objektov, ktorí sa rozmýšľajú, či búrať alebo rekonštruovať, a načo treba klásť dôraz pri tomto druhu rekonštrukcií, potom na záver odpovedá: „Ťažko dávať univerzálne rady. Záleží objekt od objektu, človek od človeka. Je potrebné vedieť pracovať s obmedzením vlhkosti pri pôvodných častiach a dobre navrhnúť prípadné prístavby. Keď vezmem do úvahy, že väčšina stavebníkov nemá neobmedzený rozpočet, tak by som radšej urobila menšiu stavbu kvalitne ako naháňať metre štvorcové a robiť to polovičato. Je potrebné počítať s finančnou aj časovou rezervou.”

Čítajte tiež:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: archív Ing. arch. Kateřiny Margoldové
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama